Slik krymper du strømregningen

Mest å hente på oppvarmingstiltak

Enova: Mye å spare for veldig mange

En gjennomsnittlig familie betaler 25.000 for strøm i året. Ved enkle og billige tiltak kan du skrelle vekk flere tusenlapper.

  • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert:

Selv om strømprisene ser ut til å ligge på et behagelig nivå, slik som i fjor vinter, er det fullt mulig å krympe strømregningen med noen tusenlapper. Er man ute etter lønnsomme besparelser, er det enkelte tiltak man bør prioritere fremfor andre, mener Dine Pengers strømekspert Johan Nordstrøm.

– Skal man for eksempel bytte vinduer eller isolere vegger, er dette som regel veldig kostbart med både materialer og håndverkere. Dyre tiltak gir ofte store strømbesparelser, men er lite lønnsomt totalt sett. Men om man for eksempel allerede skal åpne en vegg, vil det være lurt å isolere veggen, sier Nordstrøm.

Med Dine Pengers fyringskalkulator kan du regne ut hva det koster å varme opp hjemmet ditt når kulden biter som verst.

Spesielt ett tiltak troner på toppen

Han mener man bør vektlegge de små og billige, men mest lønnsomme strømsparingstiltakene. Spesielt ett troner på toppen.

– Et koblingsur kobles til den elektriske ovnen og koster nesten ikke noe, men kan likevel gi gode besparelser.

En vanlig bolig på cirka 125 kvadratmeter har i gjennomsnitt et årlig energibehov på 25.000 kilowatt timer (kWh), hvorav 16.000 går til oppvarming, ifølge beregninger fra Enova. Med 100 øre per kilowattime får en snittfamilie strømregninger for rundt 25.000 kroner i året.

Om koblingsur brukes til å senke temperaturen på natten og på dagtid når man er på jobb, kan man i en vanlig bolig spare 2000 kroner, viser beregninger gjort av Dine Penger.

Les også: Nordmenn betaler 720 millioner for mye for strømmen

Det er imidlertid to litt dyrere investeringer Nordstrøm mener vil være lønnsomme.

– Har man en god planløsning hjemme, vil en luft-til-luft varmepumpe kunne spare deg for noen tusener i året. Isolering av loft er også lønnsomt fordi det er enkelt og billig å gjøre selv.

Johan Nordstrøm i Dine Penger. Foto:.,

Undersøkelse: Utstrakt strømsparing i norske husholdninger

Ifølge energirådgiver Nijlas Eira i Enova Svarer, bør du prioritere strømsparende tiltak når det gjelder oppvarming.

– Oppvarming står for mesteparten av energiforbruket, og det er her det er mest å hente. Ved for eksempel å redusere temperaturen med noen grader, kan man oppnå store besparelser, om man har komfort til det, sier Eira.

Han tror mange nordmenn sløser med strømmen, men er kanskje ikke bevisst på det selv.

– Vi er naturligvis ikke i kontakt med dem som ikke er interesserte i å spare strøm, men jeg vil tro det er mye å hente hos veldig mange.

En tidligere undersøkelse viser imidlertid at det foregår utstrakt energisparing i norske husholdninger. I 2012 deltok 3000 skoleelever i forskningskampanjen «Ta hjemmetempen», hvor de registrerte innetemperatur i boligen og intervjuet familiemedlemmer for å kartlegge energibruken. De små forskerne fant at en stor andel av norske barnefamilier holder en lavere innetemperatur enn det de synes er behagelig på kalde vintermorgener, fordi de vil spare strøm.

Enova Svarer svarte i 2013 på 49.062 henvendelser fra folk som ønsket veiledning om energisparing. Dette er nesten 9.000 flere enn året før.

– Vi har inntrykk av at stadig flere ønsker høy bokomfort, lave energikostnader og benytte seg av fornybar energi som også medfører verdiøkning av boligen.

Les også: Stadig flere går i denne strømfellen

Spår behagelige strømpriser

Det ligger ikke an til at du trenger å frykte de store sjokkregningene når kulden setter inn. Spesielt de som har valgt standard variabel pris hos de billigste leverandørene kan fortsette å nyte godt av den tøffe priskonkurransen, ifølge redaktør Mona Adolfsen i fagmagasinet Europower.

– Vi må nok forvente at prisene kanskje blir noe høyere enn i fjor vinter, hvor vi hadde lave strømpriser, men det vil likevel fortsette å være rimelig, sier Adolfsen, og legger til:

– Men det kommer veldig an på høsten. Får vi en tørr høst, vil vi få en viss prisøkning, men det vil nok ikke være mye. Vi vil nok ligge på litt over 35 øre kilowattimen denne vinteren.

Heller ikke senioranalytiker Håkon Gjone i Nena tror det ligger an til å bli høye strømpriser.

– Det ligger an til ganske lik hydrobalanse som det var på vinteren i fjor hvis vi får normalt vær fremover, sier senioranalytiker Håkon Gjone i Nena, og legger til:

– Det er høsten som vil avgjøre. Hvis det blir like kaldt og tørt som det var i oktober, november og desember i 2010, vil få kunne få høyere strømpriser, fordi forbruket øker.

Sesongvarsler viser at vi med 45–60 prosent sannsynlighet vil gå en varmere september, oktober og november i møte enn normalt.

Fyrer nesten gratis

KJØPTE PASSIVHUS: Heine Aardalen (37) og kona Camilla (36) flyttet inn i drømmehuset i Fredrikstad i juli. De kan gå en vinter i møte uten å tenke på hva det vil koste å holde seg varme. Her med barna Thelma (8) og Maiken (4). Foto:Fmvfoto.no,

I slutten av juli flyttet Heine Aardalen (37) og familien inn i et passiv-aktiv hus i Fredrikstad sammen med sin kone Camilla Aardalen (36) og barna Thelma (8) og Maiken (4). Solceller på taket varmer opp mesteparten av varmtvannstanken på 800 liter, som gir vannbåren varme.

– Vi har tilnærmet gratis oppvarming og har ingen elektrisk fyring, men gasspeis. Jeg vil anslå at vi betaler kun 30 prosent av hva vi betalte for strøm i det gamle huset, selv om dette er dobbelt så stort. I tillegg var det gamle huset også nytt og godt isolert.

I det nye huset, som betegnes som et passiv/aktiv-hus kan han sitte og jobbe i åtte timer uten å bli tung i hodet. Det kunne han ikke før.

– Inneklimaet er helt fantastisk. Det er akkurat som om du opplever en egen aura når du kommer inn. Inneklimaet holdes konstant gjennom hele året gjennom blant annet vannavkjøling, aircondition og bergvarme.

Vi vil bo energieffektivt

Vi blir stadig mer opptatt av energiforbruk når vi skal kjøpe bolig. I en tidligere undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Enova, svarer en av tre boligkjøpere at de er villige til å betale mer for en bolig med bedre energikarakter.

– Boligkjøpere spør mer om tidligere energiforbruk og er spesielt opptatt av de månedlige kostnadene. I en eldre enebolig kommer fort strømregningen på 8000 kroner for to måneder, sier Megler og avdelingsleder Anne-Lise Johannson i EiendomsMegler 1.

Spesielt varmepumpe er ettertraktet.

TRENDY: På lik linje som det er trendy å kjøre el-bil, vil det bli trendy å bo i et miljøvennlig hus, mener kommunikasjonssjef Maren Synnevåg i Eie Eiendomsmegling. Foto:Jan Petter Lynau,VG

– Det er helt klart et pluss om boligen har installert varmepumpe. De fleste er opptatt av økonomi fremfor miljø, som har jobbet som eiendomsmegler i over 20 år.

I samarbeid med miljøstiftelsen Zero, kurser Eie Eiendomsmegling sine meglere om gode og billige energieffektive tiltak i boliger.

– Spesielt de som kjøper rekkehus og enebolig er opptatt av strømsparing. På lik linje som det er trendy å kjøre elbil og spise økologisk mat, vil det bli trendy å bo i et miljøvennlig hus, sier markeds- og kommunikasjonssjef Maren Synnevåg i Eie Eiendomsmegling.

Ved overtagelse av bolig er det ofte lettest å gjennomføre energitiltak, mener Synnevåg.

– Når folk kjøper ny bolig er de ofte i modus til å skape seg et nytt liv. Vi tror at terskelen for å sette i gang sparetiltak er lavest når boligen er tom.

– Mange vil da sette i gang med oppussing, og det kan være gunstig å se på sparetiltak samtidig. Isolering av loftsluke, tetningslister eller utskiftning av vinduer og sparedusj er billige og kostnadseffektive tiltak som de fleste har råd til. Skal man gjøre større ombyggingsprosjekter kan det være lønnsomt å bruke en energirådgiver.

Daglig leder og eiendomsmegler Dag Jonny Johannessen i DNB Eiendomsmegling i Bergen opplever at kjøperes interesse for energisparing varierer.

– På litt større eneboliger hvor strømforbruket faktisk kan være av stor betydning, så kommer spørsmålene litt hyppigere. I leiligheter er vanligvis ikke besparelsene så store, så her er det ikke et hett tema. Men om boligen har en spesielt god energimerking, ønsker vi gjerne å gjøre markedet oppmerksom på dette.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder