#vgdigitaleliv: Én familie - 21 skjermer!

Den barnerike familien Sollid Storehaug har 21 nettbrett,
mobiler og datamaskiner hjemme. For dem er ikke skjermbruk fy-fy.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Jeg er ikke i tvil om at teknologien kun spiller en positiv rolle i vår hverdag som familie. Vi vil at den virtuelle bruken skal være naturlig, ikke hysterisk. I motsetning til mange andre foreldre vil vi for eksempel ikke sette noen grenser for daglig skjermbruk, men barna fratas duppedittene når de går til sengs og de skal ikke være fremme når vi spiser. Ellers begrenser det seg selv, sier mor i familien, Bente Sollid Storehaug som til daglig jobber som digital direktør i Dinamo, til VG.

Til sammen har hun og ektemannen Jan Sollid Storehaug fem barn. De er begge it-gründere, og sammen driver de bloggen Digitalt Hver Dag. Der blogger de om den digitale hverdagen. Sollid Storehaug er også digital direktør i Dinamo.

Hvordan mener du bruken av smarttelefoner og sosiale medier være i en familie?Fortell din historie! #vgdigitaleliv

LES OGSÅ: Slik påvirker mobilen hjernen din

Aleksander (4) har egen iPad

Hele familien er fullt oppdatert på teknologi-fronten, og alle bortsett fra minstemann på fire år, Aleksander, har sin egen nye smarttelefon. Men Aleksander har allerede fått sitt første nettbrett – som han klarer å bruke helt på egenhånd. Karen på åtte år fikk nettopp sin første iPhone.

– Det ville vært kunstig å skjerme barna for dette. Teknologien vil være så viktig i deres voksenliv, at de bør bli introdusert for det tidlig. Noen diskuterer når barna skal få sin første mobiltelefon. Jeg forstår ikke hvorfor det skal være en negativ problemstilling. Når et barn kan håndtere en mobiltelefon, og det dekker et behov i familien, kan hun eller han få en. Jeg tipper minstemann får en smarttelefon når han er fem-seks år, sier far i familien, Jan.

Opptatt av å bli likt

Bente er enig med ektemannen. Foreldrene har aldri angret på at de har introdusert barna for den digitale verdenen så tidlig.

– Er dere ikke bekymret for hva barna skal foreta seg i den virtuelle verden? Hvor mye kontroll har dere?

– Jeg merker at Karen på åtte år er ganske opptatt av hvor mange «likes» hun får på Instagram. Og som foreldre er det viktig å være oppmerksom på at hva som skjer. På sosiale plattformer – som ellers i livet – kan ungene oppleve negative følelser, utestenging og mobbing. Men det er akkurat de samme problemstillingene som oppstår i den virkelige verden. Noe må du bare gi litt slipp på. Dessuten er de yngre veldig flinke med de etiske dilemmaene rundt teknologi og sosiale medier. På noen områder er de flinkere enn oss voksne. De lærer mye om dette på skolen, og de vet at hvis du legger ut et bilde; så kan det være der for alltid. Sett opp private profiler for barna og følg med, sier Bente.

TEKNOGLAD-FAMILIE: Jan Sollid Storehaug (54) Bente Sollid Storehaug (46) Ferdinand Sollid-Hansen (11) Sofie Benum Storehaug (11) Karen Sollid-Hansen (8) Aleksander Sollid Storehaug (4). Foto:Helge Mikalsen,VG

Ikke bekymret

Videre tror foreldrene at skjermene, programmene og appene hjelper barna å lære, utvikle seg selv – og samtidig ha det gøy. De bruker apper til å lage film, lære å spille gitar og andre fritidsaktiviteter. En vanlig skoledag er travel med lekser og fritidsaktiviteter, det begrenser i stor grad hvor mye barna kan sitte foran skjermen.

– Hele dagen er som oftest uansett planlagt til skole eller barnehage, i tillegg til fritidsaktiviteter. Når alt kommer til alt er det ikke så mye tid til å sitte på iPaden. Det faller seg veldig naturlig. Ungene har uansett ikke lyst til å sitte inne på en skjerm når det er pent vær ute. Så lenge barna fortsatt synes det er mer gøy å hoppe fra bryggekanten enn å sitte på duppedittene sine, er ikke jeg bekymret, sier Bente.

– Frykter ikke teknologien

Til tross for at det er svært få skjerm-regler hos familien, har de sett seg nødt til å sette noen få grenser: Duppedittene skal ikke være til stede under middagen, og ikke i sengen ved sengetid. Da samler Jan inn alle enhetene.

– Hvordan påvirker nettbrettene og mobilene kommunikasjonen i familien?

– De påvirker oss ikke negativt. Teknologien blir som en felles interesse for oss. Gutter og jenter leker forskjellig, men smarttelefonene og nettbrettene har de felles. Men jeg tror ingen ser på oss som en nerdete familie av den grunn. Hver helg drar vi ut på tur i skogen eller tilbringer mye utetid på småbruket på Hvaler. Da kan barna gjerne ta med telefonen. Jeg synes det er helt greit at ungene tar opp den for å ta bilder eller videoer når vi er på tur. Vi frykter ikke teknologien, sier Bente.

– Noen eksperter mener at smarttelefon-bruk blant foreldre kan føre til at barna føler seg oversett. Hva tenker dere om dette?

– Det kan sikkert forekomme, men det er også mange andre forhold som bidrar til en slik følelse i en hektisk hverdag. I vår familie vil vi ikke ha telefoner og nettbrett ved matbordet. Frokoster og middager er våre hellige samlingsstunder. Bordskikk har alltid vært en kjepphest hjemme hos oss. Da skal vi snakke sammen og dele dagens opplevelser fra jobb, skole og barnehage, sier foreldrene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder