Bildene fra Mattilsynet: Derfor ble Lorrys kjøkken stengt på dagen

«Forholdene er så kritiske at Mattilsynet vurderer at videre drift vil kunne medføre omsetning av helseskadelig næringsmidler» står det i hastevedtaket som stengte Lorrys kjøkken onsdag kveld.

  • Sverre Holm-Nilsen
  • Monica Bring Estensen

Artikkelen er over fire år gammel

Etter tips fra publikum rykket Mattilsynet ut til den velkjente Oslo-restauranten onsdag kveld. Etter kort tid ble det fattet et hastevedtak om at kjøkkenet ble stengt med øyeblikkelig virkning.

– Dette er alvorlige forhold, som ville kunne medføre helsefare for kundene, uttalte Solveig Eriksrud, seksjonssjef for Mattilsynet i Oslo, Asker og Bærum kort tid etter at vedtaket ble fattet.

Les saken her: Mattilsynet stengte kjøkkenet hos restaurant Lorry i Oslo

«Gjennomgående dårlig renhold»

I tilsynsrapporten som VG har fått innsyn i kommer det fram at Mattilsynet fant «alvorlige avvik på de fleste kontrollerte punktene» i restauranten, og at virksomheten hadde «gjennomgående dårlig renhold».

MÅTTE VASKES NED: Skittent kjøkkentak inne på Lorry. Foto:Mattilsynet,

«Eksempler på dette er fett, skitt og gamle matvarerester på utstyr som brukes i produksjonen», heter det i rapporten.

Blant annet var det gamle matrester på stavmikser og kniver som ble brukt i matlagingen. Det var også skitt og matrester i plastbakker ved bestikket.

Maten ble heller ikke tilstrekkelig nedkjølt, og den ordenen i restauranten blir beskrevet som «generelt dårlig».

Også personlig hygiene blir kritisert i rapporten.

Les også:Mattilsynet kan ha blitt matforgiftet etter feiring

Mattilsynet trekker frem eksempler som at det manglet håndpapir på herretoalettet for ansatte, og at arbeids- og private klær lå lagret sammen i hyller.

STENGT PÅ DAGEN: Dette bildet viser resultatet etter at kanten av oppvaskmaskinen var tørket av med papir. Foto:MATTILSYNET,

«De observerte forhold viser at virksomheten ikke har styring med kritiske prosesser og forhold for å sikre trygg produksjon av næringsmidler. Mattilsynet vurderer at forholdene som ble observert er så kritiske at videre drift under slike forhold vil kunne medføre produksjon og omsetning av helseskadelige næringsmidler», står det i rapporten.

Åpner opp igjen

Restauranten eies av Bauer Invest AS som drives av forretningsmannen Karl-Otto Bauer. Han beskriver hastevedtaket fra Mattilsynet som svært beklagelig.

– Vi er i full gang med å ordne opp i forholdene. Vi begynte i natt og vil være klare til å åpne kjøkkenet i morgen, sier Bauer til VG torsdag ettermiddag.

Flere stengninger

I mars skrev VG om et hotellkjøkken i Oslo som ble stengt på dagen etter at det ble funnet bl.a. kjøtt som hadde gått ut på dato i 2012.

Les saken her: Fant kjøtt som gikk ut på dato i 2012

Ved Gardermoen ble et hotellkjøkken pålagt å vaskes ned etter at det ble avdekket møkk, mugg og helseskadelig mat som også førte til et hastevedtak i februar i år.

Les også: Stengt etter uanmeldt besøk fra Mattilsynet

Fra november 2014 til februar 2015 inspiserte Mattilsynet i Oslo, Asker og Bærum 156 kafeer og restauranter. Bare 40 av virksomhetene passerte uten anmerkninger eller med bare bagatellmessige mangler.

I 26 virksomheter var situasjonen så alvorlig at den resulterte i stengninger, omsetningsforbud eller andre hastevedtak, opplyser Mattilsynet på sine hjemmesider.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder