KALD START PÅ ÅRET: Vinterkulden i hele norden har ført til at spotprisen på strøm har økt kraftig hittil i januar. Her fra Gaustadjordene ved Sognsvann i 2011. Foto: LINE MØLLER/VG Foto: ,

Strømprisen femdoblet i januar

Statnett: –Rekordhøyt strømforbruk i vinterkulden

Vinterkulden har ført til at spotprisen på strøm har økt fra 15,9 øre per kWh 1. januar til hele 78,5 øre per kWh i dag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Grafen som viser spotprisen på strøm i Norge hos kraftbørsen Nord Pool har skutt i været de siste dagene.

– Strømprisen beregnes av tilbud og etterspørsel i markedet. I norden – og i Norge – er været en påvirkende faktor. Når det er kaldt ute øker etterspørselen etter strøm, og det reflekteres også i prisen, sier kommunikasjonssjef Stina Johansen i Nord Pool til VG.

Konserndirektør Øivind Rue i Statnett opplyser at det torsdag morgen ble satt ny rekord i strømforbruk i Norge:

– Mellom klokken 08.00 og 09.00 i dag tidlig ble det brukt 24.485 megawattimer strøm i Norge. Det er ny rekord, og bekrefter at strømforbruket er veldig høyt i hele landet akkurat nå. Det er også det enkle svaret på hvorfor prisene blir høye, sier han.

Han understreker at prisene ikke er rekordhøye.

HØYT FORBRUK: Konserndirektør Øivind Rue i Statnett forteller at de høye prisene skyldes det rekordhøye forbruket vårt. FOTO: STATNETT Foto: Trond Isaksen , Statnett

– Prisene er langt unna rekordhøye. I begynnelsen av måneden var prisene svært lave. At prisene går opp i enkelttimer i enkelte områder gir oss også signaler om hvor vi skal la det komme til mer kraft. Hovedsakelig er det østlandsområdet og Midtnord-Norge som har høyest pris akkurat nå, sier han.

Spar tusener: Slik krymper du strømforbruket

Lav gjennomsnittspris i fjor

Johansen forteller at gjennomsnittprisen på strøm i fjor var den laveste siden år 2000.

– Vi har hatt jevnt lave strømpriser de siste månedene, men når det kommer en kuldeperiode som dekker hele Norden blir etterspørselskurven bratt, sier hun.

Les også: Slik lever mobilbatteriet tre ganger lengre

Redaktør Mona Adolfsen i Europower er også klar på at det er de lave temperaturene som gjør at prisen er rekordhøy akkurat nå.

– Akkurat nå er kraftbehovet stort, og når det ikke er et stort overskudd av kraft i disse timene kan de som leverer strømmen ta høyere pris. Prisen svinger fra dag til dag, og man ser at det er forskjellig pris i ulike områder av landet. For eksempel er prisen i Oslo-området og i Midt- og Nord-Norge relativt mye høyere enn i Sør-Norge og i Bergensområdet, sier hun.

Les også: Seks gode råd i kulden

– Ikke grunn til panikk

Hun forteller at forbrukerne vil kunne merke prisøkningen på regningen.

– Forbrukerne vil kunne merke det på strømregningen, men ikke i stor grad. Selv om prisen virker grotesk høy akkurat nå er det mest sannsynlig ikke varig. Det er hva folk flest betaler i gjennomsnitt for hele måneden som teller, og det er naturlig at regningen blir litt høyere i januar, nettopp fordi forbruket vanligvis er høyere. Jeg tror prisen vil gå tilbake til normalen i løpet av noen dager, sier hun.

Adolfsen understreker at det for norske strømforbrukere ikke er grunn til panikk.

INGEN GRUNN TIL PANIKK: Redaktør Mona Adolfsen i Europower trekker frem at prisen har økt kraftig, men fra at et veldig lavt nivå. Foto: FREDRIK KVEEN/EUROPOWER Foto: ,

– Ja, prisen har økt kraftig, men fra et veldig lavt nivå. Det er ingen grunn til panikk av noe slag. Det gjelder å ha s i magen, og så vil man se at dette ikke vil gi enorme utslag. Det er de med markedspris/spotprisavtale som vil merke prisøkningen fra desember til januar, mens de med variabel pris ikke vil merke noe, med mindre leverandøren har varslet om en prisøkning. Disse kan imidlertid regne med å få en viss økning i prisen, kanskje allerede i neste måned, sier Adolfsen.

Les artikkel fra september: Fulle vannmagasiner – laveste strømpriser på 15 år

– Kommer ikke til å vare

Senioranalytiker John Brottemsmo i Bergen Energi forteller at det er forventet en halvering i spotprisen allerede fredag:

– Ja, dette kommer ikke til å vare. Prisen vi har i markedet i dag er veldig høy, og vi forventer en halvering allerede i morgen. Det er fordi det er fredag, og forbruket vil gå ned, samtidig som det er meldt mildvær allerede fra helgen av, sier han.

– Vil forbrukerne merke prisøkningen på januar-regningen?

– Ja, men ikke så mye – med mindre man har en smartmåler installert så man kan se nøyaktig forbruk, noe de færreste har, sier han.

Les artikkel fra onsdag: Aldri brukt så mye strøm som i dag

Rekordhøy produksjon

Seksjonsleder Vegard Willumsen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) forteller til VG at den norske kraftproduksjonen var på et rekordhøyt nivå i forrige uke.

– Ressurssituasjonen i Norge er veldig god, og vi har godt med vann i magasinene. Vi produserer alt vi kan nå. Årsaken til at prisene øker nå er først og fremst at det er veldig kaldt, og at det var veldig lav produksjon av vindkraft den siste uken – og at dette gjelder for hele Norden, sier han.

Han mener den vanlige forbruker vil kunne merke prisøkningen.

– Ja, det vil gi utslag på strømregningen. Vi betaler riktignok gjennomsnittspris for hele måneden, så enkelte høye timespriser gir liten effekt på strømregningen. Så fort temperaturene går opp vil prisene også antagelig gjøre det, sier han.

Les mer: Du må betale for EUs klimamål

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder