Mista håret

Da skuespilleren Nils Ole Oftebro begynte å miste håret, følte han at en del av ham døde.

ARTIKKELEN ER OVER 21 ÅR GAMMEL

- Det eneste som hjalp, var å akseptere situasjonen og skrelle vekk resten av fjonene, forteller han.

Hårtapet begynte i slutten av 20-årene. Oftebro gjorde som så mange andre - og sparte til kompensasjonssveis. Men heller ikke dette ble helt uproblematisk.

- Med hentesveis må du ha et nært forhold til vindretningen. Ellers går det som det gikk med «Stratos-mannen», sier Oftebro. Nå har han et avslappet og humoristisk forhold til hår - eller ikke hår. Men det tok mange år.

- Jeg syntes det var veldig tøft å miste håret. Det virket inn på selvbildet mitt, og jeg følte det som om en del av meg forsvant - ja rett og slett døde bort. Mye av min oppmerksomhet var rettet mot å skjule at jeg begynte å bli tynn i håret, forteller han.

Å bruke tupé eller prøve ut ulike hårpreparater gjør bare vondt verre, mener Oftebro.

- Hvis du hele tiden forsøker å skjule hårtapet, signaliserer du til omverdenen at du har et problem du ikke takler; at du skjemmes over deg selv. Da vil også omverdenen forholde seg til deg deretter, sier han.

For Oftebro handlet det til slutt om å akseptere at skallen begynte å bli mer fremtredende enn han likte. Men han skulle bli over 40 år før han kom til den erkjennelsen.

- Først for fem-seks år siden bestemte jeg meg for å kvitte meg med de sørgelige restene av mitt hodehår. I samme øyeblikk jeg barberte meg, forsvant problemet rent følelsesmessig. Endelig kunne jeg stå frem og vise at jeg har en «svakhet», som jeg ikke forsøker å skjule. En lettelse, forteller han.

Til å begynne med var det mange som ikke kjente ham igjen med en gang. Men tilbakemeldingene har bare vært positive.

- Jeg så ingen som snudde seg bort og ble kvalme ved synet av meg. Mange syntes til og med at jeg ble flottere. Av flere kvinner fikk jeg blant annet høre at jeg har en flott hodeform. Ikke dårlig, hva? ler Oftebro, som mener det største problemet med å være skallet er at vannet renner ned i ansiktet når det regner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder