FULGTE DRØMMEN: Ekteparet Hans Jacob og Randi Sundby både bor og jobber sammen. De valgteå si opp jobbene for å følge drømmen. Det ga resultater. Foto: Brian Cliff Olguin

Pluss content

Sa opp jobben - bygde milliardbedrift: – Det var flere som advarte oss

Hans Jacob og Randi Sundby hadde gode jobber, men gikk med en drøm om å starte for seg selv. De sa opp jobbene sine, pantsatte alt de eide, investerte alle sparepengene. Det endte med milliardbedrift.

  • Lasse Lønnebotn

En dag for nesten 15 år siden gikk Randi Sundby på Ikea og merket at noen stirret på henne. Hun hadde en baby i bæresele og en lang handleliste i hånden, men det var ikke det som trakk folks oppmerksomhet. Det var synet av de åtte handlevognene hun skjøv foran seg.

– Jeg handlet inn til de første barnehagene vi drev. Da gjorde vi absolutt alt selv, både oppussing og alt av innkjøp. Jeg kunne hyllenumrene på Ikea i hodet, sier hun.

Imens var ektemannen Hans Jacob vaktmester og altmuligmann på dagtid, mens han studerte regnskapene i Excel på kveldstid. Huset og alt de eide var pantsatt til over pipen, sparepengene var investert, hver krone kastet inn i prosjektet. Det var dette eller ingenting. De ville bli barnehagegründere.

Tegnene på at du bør bytte jobb

Pluss content

– Det var flere som advarte oss og lurte på om vi ikke tok vann over hodet, sier Hans Jacob (53).

Strevsomt, men gøy

Nå sitter han og kona Randi (50) på kjøkkenet hjemme på Jessheim, få dager før julaften. På veggen henger et bilde i glass og ramme: «Home is where our story begins».

– Du må satse alt i startfasen. Og den risikoen ville vi leve med. Når du får den sterke, indre motoren etter å lykkes, tenker du ikke på det finansielle.

De ser på hverandre. I rommet ved siden av hører vi parets fem barn i full aktivitet.

– Det var en strevsom tid. Men utrolig gøy også.

STORFAMILIE: Hans Jacob og Randi bor sammen med sine fem barn på Jessheim. Foto: Brian Cliff Olguin

Strevet betalte seg. Det som begynte med en drøm om å drive noe sammen, er blitt til Norges største private barnehagekjede. Læringsverkstedet eier og driver i dag 300 barnehager i Norge, Sverige, Latvia og Dubai, med 6.000 ansatte, 22.500 barn og en omsetning på 3 milliarder kroner. I en periode åpnet de en ny barnehage i uken.

– Det gikk tregt i begynnelsen. Men siden vi flyttet fra Kristiansand til Jessheim og bygget Romerikes største barnehage, skjedde alt fort. Da så vi at vi dette fungerte og vi ville vokse videre, sier Randi og ser mot ektemannen.

3 nordmenn forteller: Derfor sa vi opp jobben

Pluss content

– Men at dette skulle bli 100 eller 200 barnehager så vi aldri for oss. Antallet barnehager var ikke motivasjonen, men å se at barn kunne føle seg verdifulle, sier Hans Jacob.

Var klare for noe nytt

Bak seg hadde de to feilslåtte gründerprosjekter. De brukte mer enn ett år på å utvikle barnerom for treningssentre, reiste på messer, hyret inn møbelsnekkere og laget en utstilling for innkjøperne, men fikk til slutt tommelen ned. Deretter overtok de et butikklokale i Kristiansand der de solgte pedagogiske leketøy, uten at det ble suksess. Omtrent samtidig ble det nedlagt en barnehage like ved der Randi vokste opp. Da fikk de ideen: Vi kjøper den og driver barnehage.

– Det var tilfeldig at vi kom over den barnehagen, men vi var klare for noe nytt og dedikerte til visjonen om å gjøre noe meningsfylt for barn, sier Hans Jacob.

Timingen skulle vise seg å være god, for i det politiske Norge skjedde det noe vesentlig: SV og Frp allierte seg på tvers av ideologiske skillelinjer for å sikre en historisk avtale – kjent som «barnehageforliket». Både SV-leder Kristin Halvorsen og Frps Siv Jensen satte sine politiske karrierer på spill for å sikre full barnehagedekning, og det krevde det et betydelig større innslag av private aktører.

– Vi traff planken perfekt. Da vi bestemte oss for å satse, var samfunnets forutsetninger på plass for å lykkes, sier Hans Jacob.

Derfra gikk det fort. To barnehager ble til fire, fire ble til åtte og åtte til 16. De lånte penger i banken og i obligasjonsmarkedet, bygget nye barnehager og kjøpte opp andre, og fikk statlige tilskudd for å drive barnehagene. Omtrent en tredjedel av Læringsverkstedets barnehager i Norge er bygget selv.

– Helt fra begynnelsen tenkte vi stort. Vi var bevisst på å bygge en organisasjon, rekruttere ledere og satse nasjonalt. Det var et stort behov for flere barnehager og vi kunne bidra, sier Hans Jacob.

Firedoblet omsetning

– Likevel har vi aldri glemt visjonen bak det hele, at hvert barn er verdifullt, skyter Randi inn. – Vi ønsker å utføre et samfunnsoppdrag.

De siste årene har veksten skutt fart, med en firedoblet omsetning siden 2012.

Studér i 12 uker – lover god lønn

Pluss content

– Når noen spør hvor store vi skal bli, svarer jeg alltid: Hvor mange barn skal få høre at de er verdifulle? Vi synes det er fantastisk gøy å lage et miljø for mange barn, sier Hans Jacob.

SUKSESS: Læringsverkstedet er Norges største privateide barnehagekjede med 230 barnehager i Norge og 6000 ansatte. Selskapet eies 100 prosent og drives av ekteparet Hans Jacob og Randi Sundby gjennom investeringsselskapet HJR Holding. Foto: Brian Cliff Olguin

Men barnehagebransjen er, som alle andre bransjer, også børs og katedral. Og de siste årene har det politiske klimaet vært mest opptatt av børsdelen. Da Dagens Næringsliv skrev at «Læringsverkstedet økte inntektene med en halv milliard» og at «ekteparet Sundby har tjent 100 millioner», reagerte selv stortingspolitikere på høyresiden.

– De glemmer at de 100 millionene er før skatt og skal deles på 300 barnehager. Da får du et årsresultat på rundt 400.000 kroner per barnehage, og det er i realiteten et lavere overskudd enn mange av de enkeltstående barnehagene. Vi tar ikke utbytte, pengene forblir i barnehagene og brukes på vedlikehold og kompetanseheving av ansatte. 100 millioner tilsvarer dessuten lønn i to uker for våre ansatte, større buffer har vi ikke, sier Hans Jacob.

I sommer kom rådgivningsselskapet BDO med en rapport, bestilt av Kunnskapsdepartementet, som hevdet at private barnehageeiere de siste ti årene har hatt en fortjeneste som var «tre ganger høyere enn børs». Selv om faktisk.no påpekte feil i konklusjonen, gjorde det sitt til at regjeringen ville «se på pengestrømmen hos private barnehageaktører».

FAKTA: – Det er blitt populært å hetse privat velferd. Vi tar mer enn gjerne debatten, og skjønner absolutt at skattebetalerne vil kikke oss i kortene, men da må fakta legges på bordet, sier Hans Jacob. Foto: Brian Cliff Olguin

Sparer penger på private barnehager

Det er cirka 6.000 barnehager i Norge, og de private utgjør omtrent halvparten. 70 prosent av de private er enkeltstående. Ifølge en fersk rapport av Agenda Kaupang, på oppdrag fra Private Barnehagers Landsforbund (PBL), sparer det offentlige 2,4 milliarder kroner årlig på å benytte private barnehager.

– Det kan skje mye i nattlige timer på Stortinget i budsjettinnspurten, og jeg håper ikke politikerne gjør noe overilt. Men jeg er ikke så redd for det. Hvis man skulle fjerne 3.000 private barnehager over natten, ville vi fått et stort samfunnsproblem. Private barnehager er kommet for å bli.

– Men er det et konkurranseproblem at dere er så store?

Lei av A4-livet? Yrkene i naturen med god lønn

Pluss content

– Ja, vi er store og disponerer store verdier, vi later ikke som noe annet. Men våre 230 barnehager i Norge utgjør ikke mer enn 4 prosent av markedsandelen, jeg tror ikke Rema 1000 eller Norgesgruppen hadde blitt imponert av det tallet. Vi leverer en tjeneste med kvalitet, til fornøyde kunder, og alt er lovregulert tvers gjennom med fullt innsyn, så hva er problemet?

Han puster tungt.

– Vi fremstilles som profitører, og det kjenner vi oss ikke igjen i.

SV ser det ikke på samme måte. Partiet har sagt at private barnehagekjeder har gjort barneomsorg til big business og vil forby profitt i barnehagesektoren.

– Så lenge vi leverer den tjenesten samfunnet har bestilt, og gjør det innenfor regelverket, må man tåle at vi tjener penger. Vårt driftsresultat på 3,6 prosent er uansett mindre enn mange enkeltstående barnehager.

– En suksesshistorie

Da SV-leder Audun Lysbakken også hevdet at de store, private barnehagekjedene truet mangfoldet, ble ekteparet Sundby provosert. I et åpent brev på portalen barnehage.no skrev Hans Jacob at private tilbyr foreldre valgmuligheter de har manglet og at flere private enn kommunale barnehager har en pedagogisk profil.

– Debatten er preget av for lite kunnskap. Barnehageforliket er en suksesshistorie, og vi var en del av løsningen. Da vi startet de første barnehagene fikk vi desperate foreldre på døren, med barn i finkjole og gulrotkake i hendene, som ba på sine knær om plass i vår barnehage.

Han smiler.

– I dag er det motsatt, det er overkapasitet i barnehagene og vi må kjempe om hvert barn. Og det er fint, for da har foreldre valgmulighet. De private og de offentlige har trigget hverandre til å høyne kvaliteten.

KUNNE SOLGT: Det har ikke vært mangel på beilere som har vært interessert i å kjøpe opp Læringsverkstedet, ifølge ekteparet. – Det er ikke pengene som driver oss, sier Hans Jacob. Foto: Brian Cliff Olguin

«Hvorfor jobbe med olje eller bank når du kan jobbe med det som virkelig er verdifullt?» Det er ett av slagordene som møter deg på Læringsverkstedets hovedkontor på Jessheim. I de limegrønne og lyse lokalene der mer enn 50 ansatte er på plass, er stemningen god like før jul. Dagen etter E24s besøk skal alle i administrasjonen samles til juleselskap hjemme hos Sundby.

Randi og Hans Jacob tar oss med i etasjen under, der Læringsverkstedet har en musikkbarnehage med en rekke instrumenter og eget spillerom. Denne dagen er barna kledd i nisseklær, i full gang med lek og moro. Da Randi og Hans Jacob stiller seg midt iblant dem, følges de av to nysgjerrige barn.

Slik stjal nordmenn fra jødene

Pluss content

– Har dere laget denne barnehagen? sier en gutt da personalet forteller hvem som er på besøk.

Ekteparet nikker og smiler.

– Når jeg blir stor, skal jeg også lage en barnehage, sier gutten.

Det blir stille. Så sier en jente som sitter ved siden av.

– Når jeg blir stor skal jeg bli lege.

Ny stillhet. Så sier gutten:

– Jeg skal lage barnehage.

Litt senere, på vei ut døren, sier Randi:

Skulle bli optiker

– Selv etter alle disse årene slutter jeg ikke å bli rørt av barn, og særlig når du ser hvordan samspillet mellom voksne og barn kan fungere. Det kan ikke måles i penger.

Hun peker på et slagord som henger ved utgangen: «Tenk deg hvis hvert enkelt barn kan føle seg verdifull».

– Det ønsker vi skal være det siste man ser før man drar herfra, sier hun.

STORE MÅL: Læringsverkstedet omsatte for 3 milliarder kroner i 2017, med et driftsresultat på 102 millioner. De har som mål om å drifte Europas beste barnehager. Foto: Brian Cliff Olguin

Hun skulle egentlig bli optiker. Hun var den eldste av fire søsken, var aktiv i speideren og ulike idretter, og fra hun var 13 sto hun i bestefars optikerbutikk i hvit frakk og solgte linsestoff og tilpasset briller. Hun drømte om at butikken i Kristiansand sentrum skulle bli hennes en dag. Men i 18-årsalderen skjedde det noe.

– Jeg var med i en dramagruppe, og der så jeg to sjenerte jenter som forandret seg så enormt på kort tid. De ble tryggere, tøffere, fikk flere venner og blomstret, og jeg tenkte: «Wow!» Hvorfor endrer noen seg så dramatisk i positiv retning – og andre i negativ retning? Da skjønte jeg at det var det jeg ville jobbe med.

Sommerleir på Hudøy

– Hans Jacob og jeg har hatt mange samtaler om barns ve og vel. Det var der vi fant vi tonen da vi møttes på 90-tallet.

Hun valgte å bli lærer, og siden pedagog og spesialpedagog. I flere år jobbet hun med barn med spesielle behov, og har siden fått et eget barn med Downs syndrom.

Jobbe fra eksotiske strøk med god lønn? Dette er yrkene du kan gjøre hvor som helst

Pluss content

Hans Jacob vokste opp på Jessheim, og var i ungdommen frivillig i Røde Kors’ hjelpekorps og aktiv i speideren. I 18-årsalderen la han merke til at ikke alle familier hadde råd til å dra på ferie, og sammen med fire venner søkte han kommunen om tillatelse til å drive sommerleir for barn på Hudøy ved Oslofjorden.

Søknaden ble innvilget, og en kveld under sommerleiren sto han på kjøkkenet og ryddet etter kveldsmaten. Han var stresset, ville ha unna en rekke praktiske gjøremål, og sto med en boks makrell i tomat da en jente på rundt 8 år kom bort. Han tenkte først at hun ikke ville legge seg og skulle hale ut tida. Så sa hun:

«Det er så flott å være sammen med dere voksne her. Du skjønner, her er det ingen som banner og drikker.»

– Da stoppet jeg opp, sier han.

Siden skulle han jobbe som konsulent, rådgiver og kursholder. En stund var han også med å starte en frikirkemenighet. Men han glemte aldri ordene fra jenta på sommerleiren.

– Jeg tenkte mye på det hun sa, og det bidro til beslutningen om å dedikere livet mitt til barn.

DEDIKERT: Både Randi og Hans Jacob har erfaringer og historier som har gjort at de har dedikert livene sine til å jobbe med barn. Sammen har de bygget opp Norges største private barnehagekjede. Foto: Brian Cliff Olguin

Mange har vært på døren ettersom Læringsverkstedet har vokst til en milliardbutikk. Pengekapitalen har viftet med den ene sjekken etter den andre.

Håper barna overtar

– Vi har de fleste innom, både private equity- og børsnoterte selskap. Vi sier nei til alle. Å selge er uaktuelt, sier Hans Jacob.

– Et salg kunne gjort dere rike og bekymringsløse?

– Det er ikke pengene som driver oss, vi er visjons- og verdi-drevet. Det var vi da vi drev den første barnehagen og det er vi i dag.

– Skal deres egne barn ta over selskapet en dag?

– Vi håper på det, sier Randi.

De fem barna er fra 9 til 18 år.

– De vil i alle fall få muligheten til å overta, men det er ikke noe press. Dette er blitt en stor virksomhet og de må finne ut om det er noe for dem. Det er et livsprosjekt mer enn en ni til fire-jobb.

Læringsverkstedet har bortimot 4 milliarder i gjeld, og står bokført med lav egenkapital. Men ettersom de eier alle barnehagene, mer enn 250.000 kvadratmeter med eiendom, er den verdijusterte egenkapitalen solid. I tillegg forventes det at eiendommene stiger jevnlig i verdi.

– Mange er opptatt av om barnehagen er privat eller offentlig. Jeg mener at det er menneskene som utgjør forskjellen, ikke eierformen. Da er det viktig å investere i de ansatte, og det bruker vi mye ressurser på. Vi har for eksempel jevnlige kurs for å øke kompetansen.

STORFAMILIE: Karolina, Hans Julius, Ingerlinn, Randi, Hans Olai, Hans Jacob og Veline er alle samlet i sofaen. Hans Jacob og Randi ser gjerne at barna tar over driften når den tiden kommer, men det er ikke noe press, fortelle de. Foto: Brian Cliff Olguin

Nå ønsker de å ta den skandinaviske barnemodellen, tanken om at lek og læring går hånd i hånd, til flere land. I Dubai, der siden 2014 har drevet to barnehager, er kulturen at selv toåringer skal lære – ikke leke, og barn med spesielle behov er en skam. Mens i Riga kan de lære mye av barns evner til å leke og lære med mindre ressurser, som enkle ting de finner i naturen.

– Nå er det tilnærmet full barnehagedekning i Norge, og da trengs det snart ikke flere barnehager. Da kan vi heller bedre kvaliteten og satse på flere barnehager i utlandet.

– Sikter dere mot oppkjøp av barnehager i flere land fremover?

– Norge og Sverige er våre primærmarkeder. Samtidig følger vi med på hva som skjer også i andre land.

15 år etter starten av den første av 300 barnehager hender det at Hans Jacob og Randi sitter hjemme i huset på Jessheim og tenker tilbake. Kanskje ser de ut mot den røde låven ved siden av huset, kanskje lener de seg tilbake i den grå sofaen. Da kan de se hverandre i øynene og si: «Vi fikk det til».

– Det har gått veldig bra. Drømmen vår er gått i oppfyllelse, sier Hans Jacob.

Han ser et kort øyeblikk ut i lufta.

– Men vi har ikke tenkt å gi oss ennå.

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL655

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder