OMSTRIDT: Siloksaner finnes i flere typer hudkrem. Foto: milanmarkovic78 ,

Sverige: Fjerner hudkremer med omstridt stoff

En av de største apotekkjedene i Sverige, Apoteket, fjerner
nå alle produkter som inneholder såkalte siloksaner. Apotek1 og Boots i Norge følger ikke etter.

  • Øystein Larsen-Vonstett
  • Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ifølge en ny rapport fra vitenskapskomiteen i EU kan stoffet, som er vanlig i hudkremer, skade både lever- og åndedrett.

– For oss på Apoteket er det viktigste å agere raskt når nye fakta kommer frem og det finnes en risiko for at mennesker blir skadet. Siden 31. august har vi derfor fjernet alle produkter som inneholder sykliske silikoner fra Apotekets hyller. Vi håper at flere gjør det samme, sier administrerende direktør i apotekerkjeden, Ann Carlsson i en uttalelse.

Skummelt?: Mattilsynet advarer mot deodorant-bruk

I innholdsdeklarasjonen kan stoffet hete Cyclotetrasiloxane, Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane, Cyclometicon og den vanligste, Cyclopentasiloxane.

Det norske Miljødirektoratet har tidligere sagt til VG at de fleste stoffer som kan være potensielt farlige ikke blir forbudt før EU eventuelt tar en beslutning om det. Det er en langvarig prosess.

Fikk du med deg denne? Hvis Soley Astudottir (36) får produkter med parfyme på huden sin, har hun smerter i flere dager etterpå

Brukes i solkrem, hårspray og andre kremer

Siloksaner brukes i kosmetikk for å gjøre produktene som bodylotion og solkrem lettere å smøre på. Det har også en antistatisk funksjon i hårprodukter som hårspray.

Siloksaner i kosmetikk blir også, ifølge EU-rapporten, mistenkt for å påvirke fruktbarheten negativt, og skade fostre. Det melder SVT.

– Stoffene er ennå ikke forbudt, men det diskuteres i EU, sier selskapets pressetalsperson, Eva Fernvall til den svenske allmennkringkasteren.

Sparetips: Billigsjampoen best i test!

For fem år siden konkluderte den europeiske vitenskapskomiteen at siloksan var et sikkert stoff å benytte seg av. Nå har de imidlertid omgjort sitt råd noe etter ny informasjon om eksponeringen mennesker har for stoffet og konsentrasjonen av stoffet i kosmetikk.

De slår fast at stoffet i høye doseringer kan ha negative effekter også på leveren, og det er en risiko for irritasjon i luftveiene ved innånding.

– De slår fast at forbrukere daglig kan bruke opp til 15 ulike produkter som inneholder Cyclopentasiloxane og da risikerer man å bli utsatt for en høy eksponering, sier toksikolog hos apotekkjeden, Winta Woldai.

Siloksan brukes også til å forlenge levetiden på maling som utsettes for vind og vær. Det kan også ha vannavstøtende egenskaper. Stoffgruppen brukes i alt fra bilpleiemidler, fugemasse til kosmetikk og pleie.

Les også: Hormonforstyrrende stoffer i annenhver tyggis

Norske apoteker: Vil ikke slutte før reglene endres

– I forhold til kosmetiske produkter forholder vi oss alltid til EU sitt reglement og anbefalinger fra norske myndigheter. Vi har strenge krav og rutiner for kontroll av ingredienser. Vi synes det er spennende å se hva apotekkjeden Apoteket i Sverige nå gjør, men vi gjør foreløpig ingen endring hos oss. Slike problemstillinger blir jevnlig vurdert, sier fagrådgiver hos den norske apotekkjeden, Apotek 1, Synne Bakker.

Heller ikke hos konkurrentene i norske Boots ser de noe grunn til å gå til de samme skritt som den svenske apotekgiganten har valgt å gjøre.

– Vi kommer ikke til å gjøre noen endringer nå, så lenge ikke EU eller Mattilsynet endrer regelverket, som vi til enhver tid forholder oss til. Vi er opptatt av å ha et bredt utvalg i vårt sortiment tilpasset den enkelte kundes behov, sier markedsdirektør i Boots, Ida Cecilie Wille.

Vitusapotek: Gjennomgang

Vitusapotek gjør derimot tiltak øyeblikkelig.

– Vi kommer til å gå gjennom sortimentet vårt å se hvilke produkter som inneholder dette stoffet. Vi har alltid fulgt EU sine anbefalinger, og kommer nok til å fortsette med det. Vi vet ennå ikke hva vi skal vi gjøre med de aktuelle produktene. Vi er ferd med å kontakte produsentene og ber dem endre produktsammensetningen, sier Chris Jacobs, fag- og kvalitetsdirektør i Vitusapotek.

Det har tidligere blitt avdekket skadelige miljøgifter i barneklær og leker solgt i Norge. Forbrukerrådet har tidligere uttalt til VG at bare toppen av isfjellet har blitt avdekket, og at man ikke har noen garanti for at varene som selges i Norge er trygge.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder