KJENNER SEG IKKE IGJEN: Susanne Larsen (25) (t.v.) og Rebekka Haugen (22) kjenner seg ikke igjen at det er de unge som er forbrukertaperne. Foto:Fredrik Solstad,VG

Ny forskning: De unge er forbrukertapere

Horne: Privatøkonomien bør få større plass i undervisningen

De har dårligere regnekunnskaper, de kaster mer mat, og de lar seg lettere svindle. En ny forskningsrapport viser at alderen spiller en stor rolle for om du lykkes som forbruker.

  • Camilla Bergland
Publisert:

Det fremkommer i en ny forskningsrapport gjort av statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Forbrukere må daglig gjøre valg på mange ulike arenaer. Vi handler på nett og i butikk og vareutvalget er kolossalt. Man skulle kanskje tro at dagens unge ville være godt rustet til å ta de rette valgene. Men slik er det altså ikke:

– Det kom som en stor overraskelse at det er de unge mellom 18 og 30 som er de mest sårbare forbrukerne. De gjør lite gunstige økonomiske valg i matvarebutikken, de betaler oftere kjøpsgaranti og de utsettes oftere for svindel, sier forskningsleder Lisbet Berg.

Utvalget besto av over 2000 respondenter i alderen 18–95 år. Funnene er tydeligere: Det er de unge som er forbrukertapere.

HANDLER I SVIME: SIFO-forsker Lisbet Berg mener at hvis for mange forbrukere handler i svime, vil vi få dyrere varer og tjenester. Foto:Fredrik Solstad,VG

– De unge har dårligere regnekunnskaper, de har dårligere økonomisk sans og de har dårligere tid. Tre avgjørende faktorer som er viktig for å lykkes som forbruker, sier Berg.

Handler i svime

Omtrent tre av fire forbrukere oppgir at de betaler overpris på matvarer fordi de ikke tar seg bryet med å sjekke prisene eller gå i andre butikker. Over halvparten sier også at de kanskje betaler for mye rente fordi de ikke tar seg bryet med å skifte bank.

LES OGSÅ:Ringte banken – sparer tusener på lavere rente

– Hvis for mange handler i svime får vi dårligere og dyrere varer og tjenester, sier forskeren.

Forbrukerminister Solveig Horne mener trenden er bekymringsfull.

– De unge mangler kunnskap om det å være forbruker. Privatøkonomien bør derfor få større plass i undervisningen, slik at de unge vil bli trygge og prisbevisste forbrukere, sier forbrukerministeren og legger til:

– Slik det er nå er det opp til foreldrene i stor grad å lære ungene å bli gode forbrukere, hvis den jobben ikke blir gjort kan man risikere å sende dem ut i økonomisk uføre.

LES OGSÅ:Slik krymper du strømregningen

Kaster mer mat

I rapporten fremkommer det også at de unge handler på impuls, og lar seg oftere svindle. De eldre derimot tar seg god tid når de skal handle, og de sjekker gjerne flere butikker for å finne de riktige prisene. Det fremkommer også at de mellom 30 og 50 år er spesielt sårbare for forbrukslån.

BEKYMRET: Foto:Fredrik Solstad,VG

– Småbarnsforeldre har dårlig tid. De tar også med seg unødvendige varer som er på slike «ta tre betal for to»-tilbud, selv om de egentlig bare skulle ha én vare. De handler også mer på kreditt, sier forskeren.

Den yngre generasjonen kaster også mer mat enn hva den eldre generasjonen som er vokst opp under og rett etter krigen.

– Den sparekulturen som man hadde tidligere er ikke like gjeldende, folk har nok også bedre råd nå enn hva man hadde tidligere, sier forbrukerministeren.

LES OGSÅ:Slik innreder du gratis

Kjenner seg ikke igjen

Førskolestudentene Susanne Larsen (25) og Rebekka Haugen (22) er på handletur i Oslo. Da VG møter dem har Larsen funnet en jakke på tilbud til 100 kroner. De kjenner seg ikke igjen i funnene, og påstår selv at de er svært prisbevisste.

PÅ HANDLETUR: Venninne mener selv de er veldig prisbevisste. Foto:Fredrik Solstad,VG

– Vi er jo studenter, og da er vi nødt til å være bevisste på hva vi bruker pengene våre på, sier Haugen.

– Jeg ser alltid på prisene, og jeg kaster heller ikke mat, sier Haugen.

Jentene er derimot enige i at den eldre generasjonen nok er ekstra flinke.

– Bestefaren min er av typen som alltid sjekker flere butikker for å finne de beste tilbudene, sier Larsen.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/poll/19910
les også

Spar stort med brukte bildeler

les også

Over halvparten sjekker ikke verksted-prisen

les også

Slik krymper du strømregningen

les også

Slik innreder du gratis

les også

Ringte banken - sparer tusener på lavere rente

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder