PÅ LISTEN: Tre nye organisasjoner har blitt ført opp på Innsamlingskontrollen OBS-liste. Bilde over viser fakturaer som kunder har fått tilsendt. Totalt står 35 organisasjoner nå på lista.
PÅ LISTEN: Tre nye organisasjoner har blitt ført opp på Innsamlingskontrollen OBS-liste. Bilde over viser fakturaer som kunder har fått tilsendt. Totalt står 35 organisasjoner nå på lista. Foto:Privat,

Mener under 30 prosent går til formålet: Advarer mot useriøse pengeinnsamlere

35 veldedige organisasjoner oppført på OBS-liste

FORBRUKER

Innsamlingskontrollen mener  givere bør være klar over hva bistandspenger går til.  – Kun 28 prosent av innsamlede midler går til formålet, advarer Børre Hagen i Innsamlingskontrollen.

  • Sverre Holm-Nilsen
Publisert: Oppdatert: 10.02.16 13:48

Innsamlingskontrollen (IK) i Norge jobber for mer åpenhet rundt innsamling av penger til veldedige formål. IKs OBS-liste har blitt lagd for å advare givere mot det de mener er useriøse pengeinnsamlere.

I dag har tre nye organisasjoner blitt oppført på lista. Totalt er det nå 35 organisasjoner på lista, opplyser IK.

Les også: Så mye gir norske faddere til veldedighet

28 prosent

Nansenhjelpen er en av de tre. Organisasjonen ble etablert i 2009. Årsaken til at organisasjonen ble ført opp på lista, er ifølge Innsamlingskontrollen at kun 28 prosent av de innsamlede pengene faktisk går til formålet.

Dette kommer fram av regnskapet organisasjonen Nansenhjelpen selv har sendt inn til IK.

– Nansenhjelpen opplyser selv at de har innsamlingskostnader på 72%. Forholdet innebærer således at kun 28% av innsamlede midler går til formålet. Dette er et forhold giverne bør gjøres oppmerksomme på, sier Børre Hagen, daglig leder i Innsamlingskontrollen.

Les også: Eksplosiv økning i kontantbeløp til Syria-naboland

For å bli en godkjent organisasjon i Innsamlingskontollen og komme inn i innsamlingsregisteret, må organisasjoner kunne dokumentere at minimum 65 prosent av innsamlede midler går uavkortet til formålet.

Les også: Samlet inn 29 mill. til nødhjelp - 564.000 kom frem

Hans Engebretsen, daglig leder i Nansenhjelpen, ønsker ikke å kommentere tallene som Innsamlingskontrollen legger til grunn eller at organisasjonen hans har blitt ført opp på OBS-listen. Han sier at han har hatt en god dialog med Innsamlingskontrollen.

– Vi må forbedre oss og legge om bruken av callsenter, sier han til VG.

Gjenganger

Den andre foreningen som har blitt oppført er Caring Hands Fair Traid Norway. I Brønnøysundregisteret står det at formålet til organisasjonen er «innsamling og salg av produkter for barnehjem og gatebarn på verdens nivå».

Les også:Skulle gå til fattige i Ukraina - selger innsamlede klær på internett

Den samme personen som står bak organisasjonen driver også Den Tredje Verdens Barn som tidligere har blitt oppført på listen.

– Organisasjonen har helt unnlatt å svare på gjentatte henvendelser fra Innsamlingskontrollen. Vi legger etter dette til grunn at organisasjonen ikke ønsker å gi opplysninger om sentrale økonomiske og organisatoriske forhold, opplyser Innsamlingskontrollen i sin begrunnelse for å føre opp selskapet.

VG har ikke lykkes i å få kontakt med organisasjonen Caring Hands Fair Traid Norway.

Les også: Saumfarer nettet etter brukte merkeklær

Den tredje organisasjonen som i dag ble ført opp på OBS-listen er Håp for Kenya. VG var i kontakt med Håp for Kenya sent i forrige uke. Foreningen ønsket da å få tilsendt spørsmål på epost. Denne eposten har ikke blitt besvart, og foreningen svarer heller ikke på telefon.

Foreningen Håp for Kenya har, i likhet med Caring Hands, også ikke ville svare på Innsamlingskontrollens henvendelser. Foreningen holder til i Narvik og arbeidet deres går til støtte for gatebarn i den kenyanske slummen økonomisk.

Les også: Vær forsiktig med hva du «liker» på Facebook

– Innsamlingskontrollen har også mottatt en rekke klager på de innsamlingsmetoder som benyttes. Det opplyses også om at organisasjonen har påstått å være godkjent av Innsamlingskontrollen, hvilket den ikke er, opplyser daglig leder Børre Hagen i Innsamlingskontrollen.

– Håp for Kenya og Caring Hands Fair Traid Norway har helt unnlatt å oppgi regnskapsmessig informasjon. Dette svekker tryggheten for giverne, sier Hagen.

Her kan du lese mer om