KALDT: Den iskalde vinteren har ført til en kraftig økning i strømprisene. Foto: Magnar Kirknes

Rekordhøye strømpriser - denne uken dobles prisen: - Ikke velg feil priskontrakt på strøm

(VG Nett) Nesten fire av ti husholdninger har en kontrakt med sin strømleverandør som Huseiernes landsforbund omtaler som «det dummeste du kan drive med». Iallfall på lengre sikt.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Ifølge energibørsen Nord Pool Spot har strømprisen aldri vært høyere i Norge enn hva den er akkurat nå. I deler av landet har prisene doblet seg på under én uke, skriver Aftenposten. Bakgrunnen for prishoppet er den kalde vinteren kombinert med lite nedbør.

Men selv om spotprisen nå er skyhøy er det dette abonnementet som blir anbefalt dersom en skal tenke litt lenger frem i tid enn akkurat den perioden vi er inne i nå.

- Historisk har det vist seg å være rimeligere med spotpris enn variable priser, sier leder av boliggruppen hos Forbrukerrådet, Torgeir Øines.

Også Dine Penger har flere ganger tatt til orde for spotpris som et bedre alternativ enn standard variabel pris, men skriver mandag at på kort sikt kan det akkurat nå være fornuftig å tenke motsatt.

SJEKK DINE PENGERS STRØMKALKULATOR

Store strømutgifter

Huseiere vil nå kunne oppleve flere tusen kroner i merutgifter på strøm avhengig av størrelse på hus og leilighet. Bytter du til en billigere strømleverandør kan du derimot spare flere tusen kroner i strømutgifter årlig.

I forrige kvartal var det likevel bare litt i overkant av 50.000 av landets to millioner husholdninger - rundt 2,5 prosent - som gjordet dette. Det mener Forbrukerrådet er for få.

- Det hadde vært gunstig for dynamikken i markedet om flere hadde byttet, sier Øines.

- Man tror jo at det hadde vært lavere priser dersom folk er mer endringsvillige. Det er jo den grunnleggende markedstanken, legger han til.

DINE PENGER: 15 gode råd for å holde strømforbruket nede

Enkelt å skifte

Øines oppfordrer forbrukerne til å sørge for at de har den rimeligste strømleverandøren på den avtalen du måtte velge, enten det er spotpris, fast pris, eller standard variabel pris. Dette kan du enkelt finne ut på Konkurransetilsynets sider. Når du har funnet ut av det er et skifte av leverandør bare noen få tastetrykk unna. Det meste ordner uansett din nye strømleverandør for deg.

LEDER BOLIGGRUPPE: Torgeir Øines i Forbrukerrådet. Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven

Hvorfor så få skifter leverandør når det er så enkelt, og det kan være mye å spare, synes Torgeir Øines det er vanskelig å si noe sikkert om. Han har likevel en teori:

- Det har nok med lojalitet til den lokale leverandøren å gjøre.

De siste årene har antallet husholdninger som skifter leverandør vært rimelig stabil. I 2006 og starten på 2007 var tallet derimot høyere. Det samme i 2002 og 2003. Da var det over dobbelt så mange som skiftet.

- Skifter ofte når prisen er høy

- Når prisene er høye, så skifter folk oftere, er den enkle forklaringen fra Tor Arnt Johnsen i Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE.

Dermed er det ikke utenkelig at første kvartal i år vil se en økning i antallet husholdninger som skifter leverandør.

Øines i Forbrukerrådet advarer likevel mot å bare se på den rene prisen for strømmen. Også betalingsbetingelser bør være med på å avgjøre hvilke leverandør du velger.

- Man bør for eksempel ikke betale på forskudd. Da tar man en risiko som kanskje ikke er nødvendig, påpeker Øines.

FORBRUKERRÅDET: - Slik skifter du leverandør

- Kjøp billigst mulig

Når energibørsen Nord Pool Spot skyter i været, slik den har gjort de siste dagene, blir utgiftene for de husholdningene som har valgt spotpris umiddelbart høyere. Historisk har det likevel altså vist seg å være rimeligere med spotpris, der priseendringene skjer i realtid, enn standard variabel pris, der aktørene selv bestemmer når de skal sette prisen opp eller ned. Da er det ikke utenkelig at prisene raskere blir satt opp enn ned..

DIREKTØR: Peter Batta i Huseirnes Landsforbund. Foto: Scanpix

Direktør i Huseiernes landsforbund Peter Batta støtter Forbrukerrådets oppfordring om å følge med på prisutviklingen i strømmarkedet og sørge for å handle hos den billigste leverandøren.

- Man bør sjekke en gang i kvartalet, eller halvåret. Strøm har jo samme kvalitet og kommer fra de samme kildene uansett hvem du kjøper fra. Da gjelder det å kjøpe billigst mulig, sier Batta.

Hans viktigste tips til sine medlemer er likevel å unngå en strømkontrakt med standard variabel pris. Ifølge Batta er det den kraftprodusentene tjener mest penger på, og dermed du som forbruker taper penger på. Han mener du bør endre til spotpris eller fastpris, avhengig av hvor viktig det er for deg med forutsigbarhet.

Ifølge NVE var 57 prosent av husholdningene knyttet til spotpriskontrakt i siste kvartal i fjor. Likevel har så mange som 37 prosent, eller neste fire av ti husholdnigner, valgt standard variabel kontrakt.

- Kom deg ut av den kontrakten. Det er det dummeste du kan drive med, er Battas klare melding.

DINE PENGER: Nye strømsoner fører til prishopp i sørøst-Norge

Kaldværet fortsetter

En undersøkelse som Hafslund fikk utført i november i fjor, viser at seks av ti ikke er bekymret for strømutgiftene. 28 prosent vil heller ikke begrense forbruket sitt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VINTER: På Skarnes var det 28 kuldegrader da dette bildet ble tatt tidligere i år. Foto: LINE MØLLER

Med dagens høye strømpriser og værutsiktene fremover vil kanskje den holdningen endre seg.

- Nå er det mellom -8 og -10 grader kaldere enn normalt i Norge i snitt. Det er estimat energibransjen bruker for å finne ut hvor mye temperaturen avviker fra normalen. Vi er inne i en skikkelig kuldeperiode og har vært det sammenhengende siden desember og vil nok være det ut denne måneden og inn i mars også, sier Martin Grønnevet, meterolog i Storm.

Dermed er det nærliggende å tro at prisene på strøm ikke vil gå ned igjen med det første. Og da kan det være passende å avslutte med følgende visdomsord fra Torgeir Øines i Forbrukerrådet:

- Den billigste strømmen er den man ikke bruker.

DINE PENGER: Ulovlig å strøm-øke husleien

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder