Rita-Gail Peregrino Bada forteller at familien har vært reddere for at hun skal reise verden rundt alene, enn hun har vært selv. Bada kaster seg ut i alene-opplevelsen. Foto: privat ,

Slik reiser du alene

– Er man redd opplever man jo ingenting. Eventyrlysten
overgår all redselen, sier Rita-Gail Peregrino Bada (27), som har gjort reising til en hobby.

Enten det er backpacking-tur rett etter videregående, eller det er godt voksne som «endelig» har fått barna ut av huset og begynt å kjenne på en ny frihet: Vi vil ha nye eventyr, og er ikke redde for å gå alene inn i det ukjente.

Drømmen om å reise alene

Ragna Skøien er organisjonskonsulent i Norske Vandrerhjem. Hun tror mange går rundt med en drøm om å reise alene.

VGs reisejournalister: Hit bør du reise i 2016

– Mange vil nok ha den ene store turen hvor de legger opp rute og bestemmer alt selv. Kanskje litt for å vise alle andre at man kan, sier Skøien.

Organisasjonskonsulenten forteller at det er flere ting som kjennetegner slike «solo-travellers» når de er på reise.

– De som reiser alene har gjerne forstått at man ikke får mer moro enn det man lager selv. Derfor er de ofte med på aktiviteter og ting som arrangeres, mange har også gjort god research på forhånd av turen.

Stor guide: Finn ditt Kanari-paradis

Skøien sier at når du reiser alene, har du kun deg selv å stole på. Vil man se noe, må man ordne det selv. Likevel anbefaler hun på den sterkeste å ta en slik tur.

Det gir så stor mestringsfølelse å klare seg alene, man må virkelig legge seg i selen for å bli kjent med andre, men legger man fra seg telefonen og overvinner frykten for å gå bort og ta en prat med nye mennesker, kan man få sinnsykt kule opplevelser, sier Skøien til VG.

Venter med å plante føttene

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Uredd: Jenter trenger ikke være nervøse for å reise alene mener Bada – så lenge man reiser med hodet og er klar for både opp og nedturer Foto: privat ,

Rita-Gail Peregrino Bada bestemte seg for å leve ut en drøm hun hadde hatt lenge. Å oppleve verden.

Norgesferie? Spennede hoteller i Norge

– Jeg og bestevenninnen min var i samme situasjon. Vi bestemte oss derfor for å dra på backpacking sammen. Vi var jo begge single og frie, så hvorfor ikke? forteller Bada.

De to jentene jobbet alt de klarte for å skaffe penger, før de kort tid senere stod klare med ryggsekkene på og gikk rakrygget inn i det ukjente. Turen, som gikk over fem måneder, begynte i Sørøst Asia og tok jentene gjennom: Kambodsja, Malaysia, Australia, New Zealand, Peru og Costa Rica.

– Det var virkelig helt fantastisk. Det skulle jo være en «once in a lifetime» opplevelse, men selv om jeg kom helt blakk tilbake til Norge, skjønte jeg fort at jeg ikke var klar for fast jobb og huslån riktig enda.

Ved hjelp av utallige timer på jobb som servicemedarbeider på Oslo Lufthavn, jobbet Bada opp potten igjen før hun dro alene gjennom Thailand, Vietnam og Kambodsja. To måneder helt alene, også denne gangen med sekken på ryggen.

Luksustrend: Betaler tre millioner for en ferie

– Reising gir kunnskap på et helt annet nivå enn det skolebenken gjør. Det er nesten som å være barn igjen, man blir så nysgjerrig, mener Bada.

Å reise alene som jente

Selv synes Bada det å reise alene var en fantastisk opplevelse, som åpnet for mange nye bekjentskaper og opplevelser. Og det at hun er jente tenkte hun lite på. Bada er klar på at venner og familie var mye mer bekymret enn det hun selv var.

– Å reise alene som jente er nok ikke for alle. De andre jentene jeg møtte som gjorde det samme var nok litt like som meg, jenter med bein i nesa som tørr å ta kontakt. Det gjelder nok å reise med hodet og være klar for både oppturer og nedturer.

Bada forteller at du som einstøing på tur møter dobbelt så mange mennesker fordi du søker mer kontakt, og det gjør også andre når de ser du er alene.

– Snakk med folk

Markedssjef i Kilroy Even Hulleberg, er helt enig i at man kan få mange fantastiske opplevelser av å reise alene. Han har selv vært en «Solo-traveller».

– Når du backpacker alene har du kun deg selv å lene deg på, og kun deg selv som må ta alle avgjørelser. Det er klart det er en stor utfordring, men så er det jo litt deilig å slippe diskusjoner med venner og kjæreste. Du gjør bare det du føler for, sier Hulleberg til VG.

Her er vinterens Alpe-nyheter

Markedssjefen forteller at da han reiste solo, til tider ville kjenne litt på følelsen av å være alene, men at andre reisende aldri ville la han «være i fred».

– Når du er alene møter du så utrolig mange kule folk underveis. I praksis reiser du egentlig aldri alene, fordi folk er så flinke til å oppsøke de som er for seg selv. Man må bare være åpen, så møter du utrolig mye kule og fantastiske mennesker, sier Hulleberg.

De gamle vet best!

Reising, opplevelser og nye bekjentskaper har ingen datostempling. Ellen Birgitte Hæhre (68), har siden hun ble pensjonist besteget Pyreneene, og i mai skal hun opp Atlasfjellene i Marokko.

Sprek 68-åring: Inger Birgitte Hæhre anbefaler andre pensjonister å dra på tur og oppleve verden Foto: Inger Hilloy Solheim ,

–Tidligere reiste jeg med familie, men barna har blitt voksne og flyttet ut. Jeg fikk så mye tid etter jeg pensjonerte meg, også ble jeg jo skilt for mange år siden og da må man være flink til å ta kontakt for å få være med på ting, sier 68-åringen.

Stor oversikt: Her kan du oppleve bilfrie bysentrum

Hæhre, som tidligere har jobbet som skoleleder på videregående skole, fikk et tips av den yngste sønnen. Det var én plass igjen på en gruppetur til Pyreneene.

– Han mente det nok mest som spøk, men jeg tenkte søren heller. Jeg meldte meg på og fikk plassen.

Gruppen, som var ledet av opplevelsesreisebyrået Hvitserk, bestod av 12 personer med både norsk og spansk guide. Hæhre forteller at den yngste på turen var 36 år, mens hun selv var eldst.

– Jeg var i tvil om jeg skulle klare å nå den høyeste toppen, men jeg gav alt og klarte det. Å ta av seg sekken der oppe og se 360 grader rundt meg 2900 meter over havet var helt fantastisk.

Så mye hotelluksus får du for en tusenlapp!

Den spreke 68-åringen har nå har meldt seg på ny tur til Atlasfjellene. En tur som vil ta henne hele 4167 meter til værs.

–Ikke vær redd

Hæhre presiserer at de fleste på hennes alder ikke har fått oppleve reising på den måten unge gjør i dag, og at det derfor er utrolig viktig å gjøre det når man har mulighet.

Man må ikke være redd for å dra på tur. Mange pensjonister er glade i å gå i fjellene i Norge. Dette er jo det samme, man bare flytter det litt opp.

Lest denne? Rekordinteresse for friluftsliv

Hun anbefaler ikke opplevelsesturene kun på bakgrunn av de fantastiske opplevelse, det er nemlig et helseaspekt ved det hele også.

– Jeg har fått lavere blodtrykk, blodverdier som en 25-åring og er full av energi. Jeg føler meg fantastisk, sier Hæhre.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder