DELEKULTUR: Høyskolelektor og ekspert på sosiale medier, Cecilie Staude ved Handelshøyskolen BI, sier til VG at hun ser stadig mer bruk av mobiltelefoner i møter, konferanser og i undervisningen sin. Foto:Gorm Kallestad,NTB scanpix

Dette mener eksperter om mobilbruk i møter

I sosiale settinger og under møter skal du ha en veldig god grunn til å fikle med mobiltelefonen, mener skikk- og brukekspert.

Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Arbeiderpartiets Trond Giske måtte mandag beklage at han skal ha fulgt mer med på sin egen mobiltelefon enn en presentasjon ved Molde videregående skole.

–Han fulgte ikke med, var ikke tilstedeværende. Det var som om han var i en annen verden. I stedet satt han hele tiden og så på sin mobiltelefon, sa rektor Oddgeir Overå til VG mandag formiddag.

Senere har Giske forklart til Overå at han tok notater på mobilen, en forklaring andre som var tilstede ikke fester lit til.

Rektoren hadde planlagt en 45 minutter langt presentasjon som han skulle vise stortingsrepresentanten.

Mobilkutyme

Flere eksperter VG har snakket med sier at mobiltelefoner blir mer og mer vanlig under møter og konferanser. De sier det er et tydelig skille mellom generasjonene.

Les også: Dette irriterer oss mest på bussen

– Blant tenåringer er det mye større aksept for å bruke mobiltelefonen samtidig som man har en vanlig samtale, sier skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen til VG.

Helliesen mener at riktig kutyme er å la telefonen ligge under møter og seremonier, men at det har blitt en større forståelse for at mobiltelefonen er et viktig verktøy for flere.

– Er det noe viktig du trenger å følge med på, er det vanligvis aksept for at du kan titte på mobiltelefonen under møter og sosiale settinger. Du bør da informere kort om hvorfor du ønsker å følge med på mobiltelefonen, sier han.

Det er riktig nok en balansegang. Om telefonen brukes for mye er det å anse som uhøflig, mener han.

Les også: Dette irriterer skifolket mest

– Det blir som å stirre ut i lufta. Når du er invitert til å få med deg noe, så må man vie oppmerksomhet til dette. Om man et par ganger stirrer diskret ned på telefonen så er det ingen som merker det. Om det er tydelig, og folk merker det at man er mer opptatt av telefonen enn det som blir sagt, er det å bryte med all kutyme, slår han fast.

«Delekultur»

LIKER DELINGEN: Høyskolelektor og ekspert på sosiale medier, Cecilie Staude ved Handelshøyskolen BI, Hun sier at mobilbruk under møter ikke nødvendigvis er ensbetydende med å være uhøflig. Foto:,

Høyskolelektor og ekspert på sosiale medier, Cecilie Staude ved Handelshøyskolen BI, sier til VG at hun ser stadig mer bruk av mobiltelefoner i møter, konferanser og i undervisningen sin.

Hun sier at mobilbruk i settinger som dette ikke nødvendigvis er ensbetydende med å være uhøflig.

– Det henger litt fast at mobilbruk oppfattes som uhøflig, men det trenger det ikke være. Med den delekulturen vi har nå, ønsker man å dele fra flere arenaer. Det kan være en høflig ting – at folk deler opplevelsene de har i sanntid, sier Staude.

Hun sier at hun ofte opplever at studentene hennes sitter på mobiltelefonen under forelesningene sine. Når studenter deler informasjonen de får fra undervisningen hennes oppfatter hun dem nærmest som ambassadører.

– De er de viktigste ambassadørene jeg har. De deler det jeg formidler med venner og kjente, sier hun til VG.

Vil ha mobilfrie soner

UTOPISK: For 15 år siden ville Thomas Hylland Eriksen innføre mobilfrie soner. I dag mener han forslaget blir mer og mer utopisk. Foto:Stian Lysberg Solum,VG

Thomas Hylland Eriksen, professor ved Sosialantropologisk institutt ved Universitetet i Oslo mente at man allerede for 15 år siden burde vurdere å innføre mobilfrie soner.

– I dag virker forslaget mer utopisk og mer nødvendig enn noen gang. Mobilbruken har invadert dagliglivet i langt større grad enn i år 2000, sier han til VG.

Professoren mener at den konstante tilgangen til mobiltelefonen har utviklet seg til et problem, og sier at vi nå lever i et «nettverkssamfunn» som «forurenser» hjernen. Han mener politikerne må komme på banen og lage kjøreregler for bruk av mobilbruk.

– Konsentrasjon har blitt en knapp resurs. Vi trenger en miljøpolitikk som ivaretar behovet vårt for å gjøre noe sammenhengene. Man må bli enige om mobilfrie soner, på samme måte som man har stillevogner på tog.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder