FÅR MINDRE SEX: Mennene i en stor studie viste at de som hjalp til med det typiske husarbeidet hadde sex en og halv ganger mindre i måneden enn de som ikke gjorde det.

FÅR MINDRE SEX: Mennene i en stor studie viste at de som hjalp til med det typiske husarbeidet hadde sex en og halv ganger mindre i måneden enn de som ikke gjorde det. Foto: Illustrasjonsbilde:Frank May,NTB scanpix

Studie av 4561 par over 20 år: Menn som gjør husarbeid har mindre sex

Er du mann og gjør mye husarbeid? Da kan sexlivet ditt gå rett i vasken.

Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Forskere fra Juan March Institute i Madrid har studert data basert på relasjonene til 4561 middelaldrende amerikanske par. Forskerne har fulgt parene i 20 år. Funnene, som er publisert i tidsskriftet American Sociological Review, viser at menn som regelmessig gjør husarbeid – som matlaging og renhold – har mindre sex enn mennene som ikke gjør dette.

Mennene i studien som hjalp til med det typiske husarbeidet hadde sex en og en halv ganger mindre i måneden enn de som ikke gjorde det.

Sabino Kornrich, som er sosiolog ved Juan March Institute, sier at de er usikre på hvorfor det er slik. Men de har en teori.

– Hva vi gjør i huset er sterkt knyttet til hvordan man tenker på seg selv som feminin eller maskulin. Kvinner som ser menn som gjør «feminine» jobber kan oppfatte dem som mindre seksuelt attraktive, skriver Kornrich i forskningsrapporten.

Savner attraktivitet

En undersøkelse InFact har gjort for VG tidligere i år viser at nesten 36 prosent av den norske befolkningen som er i et fast forhold mener de har for lite sex. Men ifølge den nye studien hjelper det altså ikke å vaske seg til å få seg noe.

EKSPERT: Kate Elin Søyland. Foto: PRIVAT,

Parterapeut ved Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, har sett på studien. Hun er overbevist om at menn faktisk tror de skal få mer sex når de tar tak med vaskekosten.

– Spesielt når kvinnen har klaget over hans manglende innsats over lengre tid. Dette er tema som ofte kommer opp i terapirommet. Problemet er bare det at kvinnen fortsetter å klage etter at mannen har tatt grep. Da handler det om mer enn husarbeid. Det er sikkert og vanlig tegn på at forholdet trenger en servicekontroll, sier Søyland til VG.

«Noen kvinner sier rett ut at de syns at partneren er rett og slett sexy når han er ute og jobber i arbeidsklær – som i et tradisjonelt kjønnsrollemønster.»»Parterapeut Kate Elin Søyland

Hun sier videre at mange som savner attraktivitet hos partneren sin. Søyland opplever at flere kvinner synes det er attraktiv at menn gjør typisk mannsarbeid.

– Nå opplever jeg sjelden at en kvinne klager på at mannen fikser middagen slik at hun kan jobbe overtid – for deretter å komme hjem til dekket bord. Derimot er det mange kvinner (og menn), som savner mer attraktivitet hos partneren, sier Søyland.

Hun fortsetter:

– Derimot er det mange kvinner (og menn), som savner mer attraktivitet hos partneren. Noen kvinner sier rett ut at de syns at partneren er rett og slett sexy når han er ute og jobber i arbeidsklær – som i et tradisjonelt kjønnsrollemønster, sier parterapeuten.

– Skuffende for mannen

Haakon Aars, lege, spesialist i klinisk sexologi, er overrasket over den nye studien.

SEXOLOG: Haakon Aars. Foto:Krister Sørbø,VG

– Menn som gjør mye husarbeid har kanskje en mykere verdi og holdning som ikke oppfattes som så seksuell, sier Aars til VG.

Han fortsetter:

– Mange tror nok at å vaske skal gi et innpass hos kvinner. Det er nok skuffende for den mannen som tenker at «hvis jeg får gjort husarbeid, blir hun i bedre humør, mer imøtekommende og vil kanskje ha mer sex», sier sexologen.

Aars sier videre at han derimot er overbevist om at kvinnen faktisk blir mer fornøyd om mannen hjelper til med husarbeid. Sex eller ikke – det er viktig å hjelpe til.

– Det er uansett kjempeviktig for forholdet at mannen hjelper til i hjemmet. Det handler om likeverdighet i et samlivsforhold, sier Aars.

– Handler egentlig ikke om husarbeid

Sexolog Bianca Schmidt har også sett på studien. Hun sier at dette i bunn og grunn ikke handler om husarbeid – men om å miste maskulinitet.

– Forskjellen mellom det maskuline og feminine er det som skaper en seksuell tiltrekning mellom heterofile par. Når menn blir presset til å gjøre husarbeid, gir han opp noe av sin maskulinitet, sier Schmidt.

Hun forklarer videre at hun tror det er annerledes om mannen gjør husarbeid av egen fri vilje.

– På en side er det ikke noe mer sexy enn en mann som bestemmer seg for at i dag skal jeg lage middag og vaske til partneren kommer hjem. Da gir han ikke opp maskuliniteten, sier sexologen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder