• Trump med presidentordre om TikTok og WeChat

  Etter å ha truet med forbud, kommer Donald Trump natt til fredag med en presidentordre som forbyr transaksjoner med de kinesiske eierne av videodelingsappen TikTok.

  Publisert 07. august, kl. 07:03

 • Det er foreløpig uklart hvilke konsekvenser presidentordren vil få.

  Trump kommer samtidig med en lignende presidentordre om appen WeChat, som eies av kinesiske Tencent.

  Begge ordrene iverksettes om 45 dager. Fra da av blir det forbudt for amerikanske selskaper og privatpersoner å gjøre transaksjoner med det kinesiske selskapet ByteDance, som eier TikTok, og med Tencent som altså eier WeChat, skriver Washington Post.

 • – USA må ta aggressivt grep mot eierne av TikTok for å beskytte vår nasjonale sikkerhet, skriver Trump i ordren om den populære videodelingsappen.

  Rett før helgen varslet Trump at han ønsket å forby TikTok i USA. Selskapet Microsoft var etter dette i samtaler med de kinesisk eierne om å kjøpe virksomheten i USA, og det er tidligere meldt at Trump skal ha gitt de to selskapene en frist på 45 dager for å bli enige om et mulig salg.

 • Google og Apple kan forby appen i sine app-butikker

  Ifølge nyhetsbyrået AP er det foreløpig uklart hvilke konsekvenser presidentordrene vil få, og om Trump har myndighet til å forby appene helt fra USA. Det er heller ikke spesifisert hvilke transaksjoner som vil forbys, men ifølge analytikeren Paul Triolo i Eurasia Group ser den ut til å kunne gi myndighet til å forby Apple og Google mot å tilby TikTok og WeChat gjennom sine app-butikker.

 • Ifølge CNN kan presidentordrene tolkes som at TikTok vil forbys i USA dersom de kinesiske eierne ikke selger virksomheten til noen andre før fristen på 45 dager har gått ut.

 • – Alle tenåringer vet hvordan man bruker VPN

  Kristen Martin, som er professor for teknologi og etikk ved Universitet Notre-Dame, sier til nyhetsbyrået AP at ordren, slik den er utformet, ikke ser ut til å forby amerikanere fra å bruke TikTok. Hun tror en slik ordre uansett ville blitt vanskelig å håndheve.

  – Dersom målet er å få tenåringer til å slutte å bruke TikTok, er jeg usikker på om en presidentordre vil stoppe dem. Alle tenåringer vet hvordan man bruker VPN. De kommer bare til å late som om de er i Canada, sier hun.

 • Peker på kinesiske myndigheter

  Ifølge presidentordrene utgjør TikTok og WeChat en sikkerhetstrussel for USA fordi de potensielt kan brukes i kinesiske myndigheters kampanjer for å spre falsk informasjon, og at de samler inn data om brukerne.

  – Denne datainnsamlingen er en trussel ved at den lar det kinesiske kommunistpartiet få tilgang til amerikaneres personlige informasjon, skriver Trump.

 • – Kina vil reagere sterkt på ordrene

  Hverken DanceByte eller Tenent har kommentert Trumps presidentordre natt til fredag. Teknologi-eksperten James Lewis ved Senteret for strategiske og internasjonale studier i Washington, sier til Reuters at han er sikker på at Kina kommer til å komme med gjengjeldelser etter Trumps presidentordre.

  – Dette er et brudd i den digitale verdenen mellom USA og Kina. Kina vil absolutt gjengjelde dette, sier han.

  Også analytiker i Eurasia Group Paul Triolo tror Kina vil komme til å reagere sterkt på presidentordrene, skriver AP.

 • Instagram, som eies av Facebook, har denne uken lansert en TikTok-kopi. E24 melder at Facebook-aksjene steg 6,5 prosent på Wall Street etter at nyheten ble lansert.

  Instagram kaller sin nye tjeneste for Reels, og kan testes av mange norske brukere allerede nå.

Artikkelen er over to år gammel

Mer om

 1. TikTok
 2. VPN
 3. USA
 4. Donald Trump
 5. Canada
 6. Google
 7. Kina

Flere artikler

 1. Trump med presidentordre om TikTok og WeChat

 2. Trump støtter TikTok-avtale

 3. TikTok-forbud: – Kan få voldsomme konsekvenser for norske brukere

 4. Amerikanske medier: TikTok-eier sier ja til Oracle-bud

 5. TikTok-eier truer med søksmål i USA