Mattilsynet: Svært dårlig renhold

Hotellet fikk omsetningsforbud og måtte destruere store mengder mat

DÅRLIG MERKET: På fryselageret fant Mattilsynet mye mat som var for dårlig merket og mat som var gått ut på dato. Foto:MATTILSYNET,

Hotellkjøkken stengt: Fant kjøtt som gikk ut på dato
i 2012

På grunn av helsefare ble hotellkjøkkenet
til Clarion Hotel Royal Christiania i Oslo stengt på dagen.

 • Sverre Holm-Nilsen

Artikkelen er over fem år gammel

Mattilsynets utsendte valgte etter et tilsyn hos Clarion Hotel Royal Christiania å fatte et hastevedtak og stenge hele kjøkkenet umiddelbart den 16. februar i år.

I tillegg til det Mattilsynet kaller «svært dårlig renhold», ble det også funnet store mengder kjøttvarer som var utgått på dato.

Helsefarlig

Kombinasjonen av de uhygieniske forholdene og det dårlig merkede, og gamle kjøttet, fikk Mattilsynet til å konkludere med at forholdene på hotellet var helseskadelige.

Mattilsynet mente forholdene på kjøkkenet var et uttrykk for at «virksomheten ikke har styring med flere viktige hygieniske prinsipper», som det står i rapporten

Videre heter det:

«Mattilsynet vurderer også at forholdene i virksomheten er så uhygieniske at det kan føre til at maten som håndteres og frembys blir helseskadelig for de som spiser den.»

­ ­– Det er alvorlig og skuffende at renhold på kjøkkenet ikke følges opp, slik at det går ut over den generelle hygieniske standarden og trygg mat, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Inger-Marie Øymo til VG.

– Kjøkkenet ble stengt på grunn av dårlig renhold flere steder, fare for forurensing av mat og dårlig etterlevelse av rutiner, utdyper hun.

På fryselageret fant Mattilsynet kjølevarer med utgått holdbarhetsdato, og uten merking av innfrysningsdato.

Disse frysevarene har hotellet nå fått forbud mot å omsette.

Umiddelbart etter Mattilsynets inspeksjon den 16. februar begynte virksomheten å vaske, og den påfølgende dagen kunne kjøkkenet åpne igjen, etter at Mattilsynet hadde vært på ny inspeksjon.

Tre år gammelt kjøtt

I forrige uke kunne VG fortelle om kjøkkenet til Best Western-hotellet på Gardermoen. Det ble pålagt umiddelbar nedvasking etter et uanmeldt tilsyn .

På kjølerommet fant inspektørene fisk som hadde gått ut på dato mange måneder i forveien.

PÅ FRYSELAGER: Best før desember 2012 Foto: MATTILSYNET,

Hos Clarion ble det funnet 10 esker med oksekjøtt fra Namibia som hadde siste forbruksdag den 14.12.2012. Disse var merket som kjølevarer, men lagret på fryselageret. Kjøttet var ikke merket med innfrysingsdato, slik loven krever, skriver Mattilsynet i sin rapport.

I tillegg til det tre år gamle kjøttet ble det også funnet en rekke andre varer som var utgått på dato, blant annet kylling, skinker og medisterkaker.

– Generelt er det tilfredsstillende drift ved mange hotellkjøkken, men vi ser også at noen har vesentlige avvik når det gjelder grunnleggende forhold som renhold, orden og vedlikehold. Det er viktig med god opplæring og kompetanse og at grunnleggende rutiner som renhold følges opp i den daglige driften, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Inger-Marie Øymo.

– En glipp

Royal Christiania er et hotell i Choice-kjeden, som eies av Petter Stordalen. Kommunikasjonsdirektør Christine Viland i Choice beskriver funnene til Mattilsynet som en «glipp» fra hotellets side.

– Det jeg kan garantere er at vi gjør alt vi kan for å ha de aller beste rutiner på mathygiene og vedlikehold. Dette er noe vi har sterk fokus på, sier Viland til VG.

Administrerende direktør i Clarion Hotel Royal Christiania, André Schreiner, garanterer overfor VG at de ikke servere gjestene kjøtt som er utgått på dato.

PÅ FRYSELAGER: Best før 1/8 2014. Foto: MATTILSYNET,

– Vi er et stort hotell med 700 spisende gjester hver dag og omløpet på kjøtt er dertil høyt. Ved enkelte tilfeller, som ved store tilstelninger, bruker vi mindre råvarer enn beregnet. Da legges overskuddet av råvarer til side på merket plass i vår fryser, slik at det kan brukes i en annen menysammensetning.

Han mener at dette er vanlig praksis ved mange storkjøkken.

– Dessverre ser vi at noen råvarer har blitt liggende på frys for lenge. Men det betyr ikke at disse råvarene ville blitt brukt uten at kjøkkensjef sjekket holdbarheten og kvaliteten først. Vi lever av fornøyde gjester, og gode råvarer er helt essensielt for matopplevelsen, påpeker han

Han mener også – i motsetning til Mattilsynet - at kjøttet det her er snakk om ikke var utgått på dato.

– Det var frysevarer som var utilstrekkelig merket fra vår leverandør. Jeg kan ikke svare på hvor gammelt det var, men hvis et kjøtt er fryst inn så har det en helt annen holdbarhet. Det er viktig å presisere at det er merkingen av kjøttet som er kjernen i saken til Mattilsynet. Leverandøren har også erkjent sitt ansvar i saken og har kompensert for feilen.

Ifølge André Schreiner vil Clarion Hotel Royal Christiania som følge av Mattilsynets besøk, uansett endre rutinene for hvordan de håndterer overskudd av råvarer.

– Vi er ydmyke og følger det Mattilsynet sier. Vi rettet opp alle avvikene så fort vi kunne.Vi har ikke hatt noen episoder der gjester har vært i fare, sier han.

SKITT OG FETT: Uhygiensik, mente Mattilsynet Foto: MATTILSYNET,

SKITT OG ROT: Mattilsynet fant kjøkkenet på Clarion Hotel Royal Christiania så uhygiensik at det måtte stenges umiddelbart. Foto: MATTILSYNET,

Les også

 1. Fant svinekjøtt i halal-merket oksepølse

  Mattilsynet har funnet svinekjøtt i fem produkter, stikk i strid med hva innholdsfortegnelsen til produktene sier.
 2. Se hva Selena (22) fant i maten: Fant sprellende mark i fiskefileten

  Familien Troyke spiste middag med god appetitt – helt til enlang og sprellende krabat dukket opp inne i fiskekjøttet.
 3. 15 spisesteder får refs av Mattilsynet

  Bergen (NTB): Mattilsynet har gitt 15 av 40 spisesteder i Bergen karakteren mindre bra under et uanmeldt besøk torsdag…

Mer om

 1. Mattilsynet

Flere artikler

 1. Mattilsynet stengte kjøkkenet hos restaurant Lorry i Oslo

 2. Her er noen av Mattilsynets verste funn i 2015

 3. Pluss content

  Mattilsynet gjorde skrekkfunn på Gardermoen-hotell

 4. Fortsatt gammelt fårikålkjøtt i frysediskene

 5. Mattilsynet sjekket 40 gatekjøkken. Fant rottemøkk, mat i oppvaskkummen og mangel på renhold

Fra andre aviser

 1. Mattilsynet fant tre år gammelt kjøtt på restaurantkjøkken

  Aftenposten
 2. Mattilsynet sjekket 157 steder - kun 40 hadde alt på stell

  Aftenposten
 3. Even (32) og kameratene syklet Norge fra nord til sør og spiste bare mat andre kastet

  Fædrelandsvennen
 4. Bly i viltkjøtt er ingen bløff selv når mengdene er små | Helle Knutsen

  Aftenposten
 5. Tatt i tollen med 67 fugler

  Bergens Tidende
 6. Snart skal Mattilsynet dele ut smilefjes på Sørlandet

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder