PAPPAKROPPEN: Martin Grevstad (29) fra Ås hyller pappakroppen. Han sier at kroppen hans er en konsekvens av en travel hverdag som far. Foto:PRIVAT,

Glem six-pack - nå er «pappakroppen» trendy

Psykolog: – Menn prioriterer familien i større grad enn før

Store muskler og six-pack er ikke nødvendig - nå er det «pappakroppen» som gjelder.

  • Marie Moen Kingsrød
  • Camilla Svennæs Bergland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det var journalisten og studenten Mackenzie Pearson som først skrev om hvorfor det er «pappakroppen» som gjelder, i den amerikanske lokalavisen The Odyssey. Senere har New York Magazine og flere amerikanske medier skrevet tematikken. Saken har blitt delt i sosiale medier verden over.

Send inn bilde av din pappakropp her!

– Pappakroppen sier «jeg trener av og til, men jeg drikker også alkohol i helgene og koser meg med å spise pizza». Det er ikke en overvektig mann, men han har ikke sixpack heller, sier Pearson i The Odyssey.

Hun, og de amerikanske mediene, skriver at det er flere grunner til at pappakroppen blir hyllet:

1. Pappakroppen er ikke skremmende for kvinner
2. Kroppen er myk og god å kose med
3. Kvinner liker ikke menn som pirker i maten

Forskning viser også at menn faktisk får graviditet-symptomer i likhet med kvinner – som blant annet innebærer vektoppgang.

LES OGSÅ:Tren mindre – kom i bedre i form

– Kroppen vår er en konsekvens av papparollen

Pappabloggeren Martin Grevstad (29) fra Ås har tidligere i år, før «pappakroppen» ble trendy, skrevet en hyllest til denne kroppen på bloggen sin. Han skriver at det er mye fokus på mors kropp, men ikke fars.

KOMFORTABEL MED PAPPAKROPP: Martin Grevstad (29) sin kropp har blitt preget av pappatilværelsen - og det er helt greit, synes 29-åringen. Foto:PRIVAT,

«Dessverre leser vi sjelden om pappakroppen. Et raskt googlesøk på «pappakroppen» ga meg 527 treff. Et søk på «mammakropp» ga til sammenligning 185 000 treff. Det gjør meg opprørt!»skriver trebarnsfaren på bloggen.

– Innlegget var litt humoristisk ment først, men virkelig: Det er så mye fokus på kvinnekroppen etter en fødsel, mens pappakroppen får lite oppmerksomhet. Derfor vil jeg slå et slag for kroppen til oss pappaer. Kroppen vår er også en konsekvens av papparollen – vi har ikke tid til å trene så mye, og vi mangler tid og overskudd, sier Grevstad til VG.

Caroline «Fotballfrue» Berg Eriksen har tidligere lagt ut et post-fødsel-bilde på sosiale medier. Det skapte heftig debatt.

– Er du en pappa, har du en pappakropp

29-åringen forklarer at han kjenner seg veldig godt igjen i de amerikanske medienes beskrivelser av pappakroppen.

– Det stemmer helt for meg; jeg trener fotball et par ganger i uken, så jeg er greit trent, men jeg er også glad i mat, og koser meg med øl i helgene. «Pappakroppen» er ikke helt forfallen. Jeg synes det er veldig gøy at det har blitt trendy, sier Grevstad.

Han forklarer at han tror mange kjenner seg igjen i denne kroppen.

– Det er kan være mange forskjellige typer pappakropper. Du kan ha tre kilo for mye, eller ti kilo ekstra. Er du en pappa, har du en pappakropp, sier Grevstad.

LES OGSÅ: Kjendiskvinner stolte av normalkroppen sin

Psykolog: – Prioriterer fredags-tacoen

Psykolog Peder Kjøs har fått med seg trenden, og mener den henger sammen med hvordan papparollen og mannsrollen har utviklet seg.

– Når man har en fin familie og en kone man er glad i, hvorfor skal man etterstrebe sixpacken? Menn prioriterer familien i større grad enn før, og de som trener gjør det trolig fordi det gir dem energi og glede, selv om det ikke foreligger noe press på at de skal se muskuløse ut, sier Kjøs til VG.

EKSPERT: Psykolog og samlivsterapeut Peder Kjøs. Foto:PRIVAT,

Han forklarer at pappaene engasjerer seg mer i familien nå.

– Når mannen blir far går han inn i en ny fase av livet hvor han slipper mye av sine egne interesser, slik som mor gjerne har gjort i alle år. Trenden sier også noe om at mannsrollen er veldig fleksibel, sier Kjøs.

Han fortsetter:

– Man får andre mål, og prioriteter annerledes. Six-packen er ikke lenger målet, men tid med barna og fredagstacoen med familien er ting man ser frem til.

Tusenvis av bilder av «perfekte» mamma-kropper legges ut på sosiale medier. Nå viser 80 nybakte mødre hvordan mammakroppen egentlig ser ut. Se bildene her (krever innlogging).

Vil se mer mammakropp

Kjøs håper trenden fører til at også kvinner kan ha mammakroppen uten å føle presset på å komme inn i de samme buksene som hun brukte før hun ble gravid.

– Menn kan tillate seg pappakroppen fordi presset fra samfunnet ikke er like stort på menn som på kvinner. Jeg håper denne trenden blir en spin-off til at postgravide og litt kvapsete damer også føler seg vell med kroppen sin, og at det er greit å ha en mammakropp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder