RASERTE ROM: En pasient i NPS-rus knuste en rute på Ullevål sykehus. Motedopet som ungdommen ruser seg på kjøpes på Internett. Foto:Kyrre Lien,VG

Psykotisk ungdom ruset på motedop raserte pasientrom

Sykehus slår alarm om rabiate unge pasienter

Oslo Universitetssykehus slår alarm etter en kraftig økning i innlagte ungdommer som er ruset på syntetisk motedop.

  • Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ukentlig må politiet tilkalles for å få kontroll over voldelige og psykotiske ungdommer som har eksperimentert med «motedop» kjøpt over nett.

Nå skal Folkehelseinstituttet (FHI) og Oslo Universitetssykehus (OUS) samle inn prøver fra pasienter for å kartlegge hvilke stoffer som er i omløp og hvilke symptomer de gir.

Les også: Norge oversvømmes av livsfarlig narko-post

I alt skal 250 personer undersøkes, og en femtedel av disse pasientene vil få blodet sitt undersøkt uten at de er klar over det selv.

KNUST: En pasient ved Ullevål sykehus som ble innlagt i NPE-rus forsøkte å slå seg igjennom glassvinduet på pasientrommet. Foto:Privat,

– Stoffene kjøpes over nettet, og brukerne vet lite om hva det egentlig er de putter i seg. Når vi analyserer funnene, så koker det ofte ned til at de fleste stoffene er amfetamin-lignende med ulike hallusinogene egenskaper, sier avdelingsleder ved Oslo Universitetssykehus, professor Dag Jacobsen til VG.

VG+: Slik skjuler norsk ungdom narkobruk (krever abonnement)

Aldri tidligere har Tollvesenet beslaglagt så mye syntetisk narkotika på vei til norske postkasser. Beslagstall av «motedop», som kalles nye psykoatkive substanser (NPS), viser at det i 2014 beslaglagt dobbelt så mye som året før.

Les også: Kvinne smuglet kokain i puppene

Tolldirektør Bjørn Røse har tidligere uttalt til VG at nye syntetiske, narkotiske stoffene er den største og farligste narkotrusselen vi står overfor i Europa og Norge.

En ny hverdag

NY SITUASJON: Professor Dag Jacobsen ved OUS sier at helsepersonell opplever en ny hverdag etter at de syntetiske stoffene kom på markedet. – Det er en ny situasjon for oss, og politiet må komme inn og hjelpe oss med disse pasientene. Foto:OUS,

Avdelingsleder ved Oslo Universitetssykehus, professor Dag Jacobsen, sier til VG at de ukentlig får inn pasienter som har tatt stoffene de nå søker etter. I løpet av de siste årene har det dukket opp flere videoer på nettet av personer som har blitt psykotiske etter å angivelig ha tatt motedop.

Det samme skjer nå i Norge.

Professor Jacobsen sier at helsepersonalet ved Ullevål har fått en ny hverdag etter at dopet kom på markedet.

– Vi får inn pasienter som er psykotiske og rabiate. Det er noen av problemene vi møter, og det er utfordrende for personalet, Jacobsen.

Se også: «Badesalt»-dopet sprer frykt

Bildet i toppen av saken er tatt fra et av pasientrommene på Ullevål. En pasient som hadde tatt et av stoffene raserte rommet han ble plassert i, og prøvde å slå seg igjennom vinduet.

– Det er en ny situasjon for oss, og politiet må komme inn og hjelpe oss med disse pasientene. Det er en ny hverdag på grunn av disse stoffene. Pasientene blir voldelig psykotiske og vi trenger hjelp til å sikre fysisk overmakt, sier han til VG.

Erfaringen fra Ullevål sykehus er at det ikke er de tunge narkotikamisbrukere som prøver stoffene. Professoren kaller det bruken for «russisk rullett». Stoffer som markedsføres som f.eks. syntetisk cannabis, viser seg etter analyser å være noe helt annet.

– Vårt inntrykk er at det ikke er tunge narkomane som bruker disse stoffene, men mer eksperimenterende ungdommer, sier Jacobsen.

BLÅBÆRSMAK: Flere hundre tusen brukerdoser av syntetisk narkotika, som denne, ble oppdaget på vei inn til Norge i 2014. Pulveret eller tablettene er ofte kamuflert med kreative navn og fargerik emballasje. Foto: Foto:Terje Heiestad,Tollvesenest

VG+: Lina fikk dop rett i postkassen (krever abonnement)

Blod og spytt

I avtalen kommer det fram prøvene skal samles inn fra anslagsvis 250 personer. 50 av disse er pasienter ved Oslo Universitetssykehus Ullevål, mens de resterende 200 kommer fra Oslo legevakt.

I avtalen kommer det fram at personalet ved sykehuset skal «identifisere aktuelle pasienter og sende anonymiserte blodprøver av pasienten til FHI».

Blodprøvene stammer fra overskuddsblod fra prøver, og sendes og analyseres uten samtykke fra pasienten.

Spyttprøvene kommer fra pasienter innlagt med akutt rusmiddelforgiftning ved legevakten, og disse hentes inn med samtykke.

Statens legemiddelverk har tidligere sagt til VG at det hele tiden utvikles nye typer stoffer, og det derfor er vanskelig å holde følge med utviklingen.

Tall fra Kripos viser at det i 2013 ble identifisert ca. 85 ulike varianter av NPS. 18 av disse variantene hadde man aldri sett i Norge før.

ADRESSE NORGE: Et brev fra Polen inneholdende det psykoaktive stoffet 5-meo-malt ble oppdaget av tollere ved Tollvesenets godsenhet på Oslo lufthavn Gardermoen i november. Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

– Aggressiv markedsføring

De narkotiske stoffene importeres til Europa kilovis, hovedsakelig fra Asia, mener Kripos. Når stoffet har funnet veien til Europa blir det pakket om og solgt videre.

Ifølge Tollvesenet peker Nederland og Storbritannia seg ut som aktive transittland. Salget foregår via nettbutikker, og ifølge Kripos rettersalget seg spesielt til unge.

– Markedsføringen av de nye stoffene er aggressiv og rettet mot unge mennesker. Stengningen av store salgssteder som Silk Road og Atlantis har ikke ført til en merkbar nedgang i kjøp og salg av NPS på internett, sier Gordon Petterson, leder av Etterretningsseksjonen på Kripos til VG.

Silk Road var en hemmelig nettside som hadde utviklet seg til å bli en milliardindustri for salg av ulovlige rusmidler og tjenester.

SYNTETSTOFF: I Harstad beslagla Tollvesenet 1,2 kilo syntetisk cannabis sommeren 2012. Det tilsvarte 400.000 brukerdoser. Foto:TOLLVESENET,

Kripos at to prosent av alle narkotikabeslag i 2013 av narkotika av typen NPS. Vanlige beslag ligger på mellom 0,5 og 5 gram stoff.

Kripos’ beslagsstatistikk for 2014 er ikke ferdigstilt ennå, men i samtlige politidistrikt rapporterte i 2013 om saker tilknyttet kjøp av NPS over internett.

NPS-beslag steg kraftig gjennom et par år, men stabiliserte seg på i underkant av to prosent av alle narkotikabeslag i 2012 og 2013.

– Alle saker fra 2014 er ennå ikke ferdig analysert, men tallene tyder så langt på at 2014-tallene blir på nivå med de to foregående årene eller svakt lavere enn disse, sier Kari Frey Solvik, leder ved Seksjon for narkotikaanalyse hos Kripos.

Ifølge Tollvesenet ble det beslaglagt 11 kilo NPS i 2014. En av grunnene til bekymringen, er at stoffene er svært potente, noe som gjør de sterkere og mer uforutsigbare enn tradisjonell narkotika.

Under et beslag i 2012, ble det funnet 1,2 kilo syntetisk cannabis. Dette tilsvarte totalt 400.000 brukerdoser. Stoffet ble sendt i posten fra USA til Harstad hvor det ble stoppet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder