Les syv bankkunders erfaring da de ba om bedre rente

LER HELE VEIEN TIL BANKEN: Norges største banker har gode marginer. Lars Otto Grindheim, Lene Braaten Kildal og Thorstein Pehrsson ble belønnet med lavere rente da de kontaktet sine banker. Foto:SCANPIX OG PRIVAT,

Ringte banken - sparer tusener på lavere rente

Vet du hvilken boligrente du har? En telefon til banken din kan bli dine mest lønnsomme minutter i 2015.

Artikkelen er over fem år gammel

De største bankene startet året med å kutte renten, og flere har fulgt etter og redusert sin boliglånsrente betraktelig.

Da VGs journalist sendte e-post til banken for to uker siden og hørte om muligheter for bedre rentebetingelser, kom svaret umiddelbart: Renten var planlagt nedsatt fra 3,20 prosent til 2,90 prosent.

Dette utgjør for undertegnede cirka 6000 kroner i rentekostnader årlig på et lån på to millioner kroner – eller 4380 kroner etter skatt.

VG spurte norske bankkunder om ta kontakt med banken for å be om å få bedre rentebetingelser på boliglånet:

Mange har fått positivt svar, og dermed spart flere tusener i rentekostnader årlig. Flere av de over 20 bankkundene VG har vært i kontakt med reagerer på at de må spørre om å få bedre rente hos en bank de har vært kunde i over flere år.

En bankkunde opplevde for eksempel å få renten nedsatt med hele 0,75 prosentpoeng, men undrer seg over hvorfor han ikke fikk dette automatisk:

– De satt ned renten fra 3,7 prosent til 2,95 prosent på ett blunk etter at jeg spurte. Jeg sa at det er merkverdig at trofaste kunder ikke får dette automatisk, sier kunden, som ikke ønsker å stå frem med navn.

– Bankene har formidable overskudd

Redaktør og daglig leder Elisabeth Realfsen i Finansportalen bekrefter at mange bankkunder sannsynligvis har ugunstig rente på boliglånet.

– Det er helt klart mange som har mye dårligere betingelser enn hva de kunne hatt. Bankenes formidable overskudd de siste årene skyldes hovedsakelig at de har tatt seg godt betalt i administrative påslag, sier hun.

Realfsen sier bankenes utlånsmarginer til husholdningene ifølge SSB har ligget rundt tre prosent i hele 2013 og 2014. Hun viser til at styringsrenten i Norge nå er på 1,25 prosent, og at pengemarkedsrentene også ligger på et svært lavt nivå.

– Selv med sjenerøse påslag på pengemarkedsrentene kommer man opp i utlånsrenter rundt knappe 2,75 prosent. Gode bankkunder bør derfor få et boliglån med en rente godt under tre prosent. Har du over fire betaler du mest sannsynlig altfor mye, sier Realfsen.

FORTELL OSS:Har du fått lavere rente? Fortell din historie her!

– Mange bankkunder er naive

Partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret mener norske forbrukere bør være mer prisbevisst.

– Vi har en kultur i Norge for ikke å prute. Vi aksepterer prisen på alt vi kjøper, både mat, hvitevarer – og banktjenester. Mange bankkunder er naive i forhold til å utnytte et marked med fri konkurranse. Samtidig kommer ikke bankene til å gi ut billigere produkter enn de må, sier Øye.

Kommunikasjonssjef Ann Håkonsen i Finans Norge sier de hverken vil eller kan mene noe om bankenes prispolitikk eller marginer.

– For tiden skjer det mange renteendringer, både generelle rentenedsettelser og individuelle vurderinger. Etter vårt syn viser dette at bankene bidrar til god og effektiv konkurranse. Gjennom å samarbeide med Finansportalen om informasjon om rentevilkår og ved å gjøre det så enkelt som mulig for kundene å skifte bank, forsterkes dette. Så er det opp til kundene å benytte konkurransen, sier Håkonsen til VG.

Standardbrev

Generalsekretær Peter Batta i Huseiernes Landsforbund (HL) mener mange kunder blir oversett av bankene.

– Jeg er ikke tilhenger av pruting, men når bankene opererer etter egen prioritering, mener jeg at den som blir oversett må reagere. I dagens marked kan det synes som bankenes somling går utover de gamle og solide kundene, som enten får den lave renten for sent eller som rett og slett kan bli glemt, sier han.

HL har utformet et standardbrev som kan benyttes for å få klart svar fra banken om din rente. Du kan laste ned brevet her.

Les bankkundenes historier og se hvor mye de sparte

NB: Besparelsen er utregnet før skatt.

LØNNSOM 1: Lars Otto Grindheim (52) fra Haugesund fikk 1,35 prosentpoeng lavere rente. Foto:Privat,

Lars Otto Grindheim (52) fra Haugesund, bor i Oslo

Rente før: 4,05 %

Ny rente: 2,80 %

Boliglån: 1,1 millioner kroner hos DNB

Sparer på rentesenkingen: Cirka 13.000 kroner i året.

Dette svarte banken:

– Min interesse for dette startet da jeg leste at Danske Bank hadde satt ned renten, og at de foreløpig var alene om det tidligere i måneden. Videre sto det at de de hadde avtale med Akademikerne som gjorde at de tilbyr lavere rente til medlemmer. Jeg er medlem, og fant info om at de tilbyr 2,8 prosent rente på internett. Jeg kontaktet Danske Bank, og fikk bekreftet at dette var gjeldende rente. I mellomtiden sjekket jeg min egen rente som var 4,05 prosent, og renten på et lån min kone har. Jeg kontaktet dermed DNB på telefon, og ba om redusert rente for begges lån, og argumenterte med at vi kunne få et felles lån med 2,8 prosent rente hvis vi bytter bank. To dager etter fikk jeg melding i nettbanken om at renten min var redusert til 2,8 prosent, men min kone har ikke fått noen melding om redusert rente på sitt lån. Jeg er fornøyd med rentereduksjonen, men samtidig misfornøyd med bankens kommunikasjon. Jeg savner mer personlig tilbakemelding, og en begrunnelse for hvorfor de bare satt ned mitt lån. Jeg kommer til å ta kontakt med banken igjen angående dette.

Lene Braaten Kildal (39) fra Sørum

LØNNSOM 2: Lene Braaten Kildal (39) fra Sørum fikk 0,5 prosentpoeng lavere rente. Foto:Privat,

Rente før: 3,40 %

Ny rente: 2,90 %

Boliglån: Kunde i DNB. Ønsker ikke å oppgi lånesum.

Sparer på rentesenkingen: Mellom 10.000 – og 15.000 årlig.

Dette svarte banken:

– Vi tar kontakt med banken med jevne mellomrom, og har opplevd å få bedre betingelser tidligere i forbindelse med at vi har økt gjeldsgraden. Denne gangen sendte vi en e-post til vår kundekontakt og spurte om muligheten for å få bedre rente. Etter noen dager fikk vi vite at vi kunne gå fra rente på 3,4 til 2,9. Renten på 2,9 prosent får vi fordi jeg er medlem i en fagforening som gir gode betingelser. Det er veldig viktig for oss å ha god rente, og følger godt med. Jeg er veldig fornøyd med servicen fra vår kundekontakt, men det er synd at man i mange tilfeller må gjøre dette selv. Jeg skulle ønske at banken tok kontakt med kundene om dette. Det er ofte de mer ressurssterke kundene som har evne til å ta tak i dette selv, mens det kanskje er de mer ressurssvake som trenger besparelsen mest, sier Braaten Kildal.

FORTELL OSS:Har du fått lavere rente? Fortell din historie her!

Hege Reinholdtsen (40) fra Mo i Rana

Rente før: 3,50 %

LØNNSOM 3: Hege Reinholdtsen (40) fra Mo i Rana fikk 0,25 prosentpoeng lavere rente. Foto:privat,

Ny rente: 3,25 %

Boliglån: Litt over 1 million kroner hos Handelsbanken.

Sparer på rentesenkingen: Cirka 2.500 kroner i året.

Dette svarte banken:

– Jeg skulle til å sette meg ned for å skrive en e-post til banken for å be om bedre rente da jeg så at jeg allerede hadde fått en e-post fra dem. I e-posten sto det at de skulle sette ned prisen på lånet mitt, og at jeg ville få informasjon om rentesatsene i løpet av kort tid. Som god kunde skulle jeg få konkurransedyktig pris, så de håpet at jeg satt pris på lavere rente. Jeg ringte dagen etter og fikk vite at de satt ned renten min fra 3,5 prosent til 3,25 prosent. Jeg spurte om jeg kunne få lavere, da jeg hadde sett på nyhetene at man burde se 2 tallet, men da fikk jeg beskjed om at jeg hadde for lite i lån til å gjøre det. Jeg er veldig fornøyd med banken. De er veldig behjelpelige og har god kundeservice

Helge Wehmer (59) fra Nittedal

LØNNSOM 4: Helge Wehmer (59) fra Nittedal fikk 0,5 prosentpoeng lavere rente. Foto:PRIVAT,

Rente før: 4,95 %

Ny rente: 4,45 %

Boliglån: 1,2 millioner kroner hos Totens Sparebank.

Sparer på rentesenkingen: Cirka 5500 kroner i året

Dette svarte banken:

– Jeg tok kontakt med banken, viste til at Norges Bank nylig satte ned styringsrenten og sa at nå burde de ta opp lommeboken og gi meg bedre rente. Jeg har vært kunde i banken i 30 år og er fornøyd med servicen, men ikke renten. Jeg fikk til svar at jeg kunne få 4,45 i rente. Jeg bytter forsikring og strømleverandør hvert år, men banken har jeg foreløpig vært trofast mot. Jeg synes en nedsettelse på 0,5 prosent er bra, men vet at jeg kan få bedre betingelser. Jeg skal sjekke på penger.no nå og be om tilbud fra andre banker.

Thorstein Pehrsson (35) fra Jevnaker

LØNNSOMT 5: Thorstein Pehrsson (35) fra Jevnaker fikk 0,3 prosentpoeng lavere rente. Foto:privat,

Rente før: 3,2 %

Ny rente: 2,9 %

Boliglån: Litt over 500.000 kroner hos DNB.

Sparer på rentesenkingen: Cirka 2000 kroner i året.

Dette svarte banken:

– Det var veldig pussig, men rett før jeg skulle til å kontakte banken fikk jeg en e-post om at de satt ned renten min fra 3,2 prosent til 2,9 prosent, og det ble jeg veldig fornøyd med. Samtidig tenker jeg at det skulle bare mangle. Jeg har vært kunde hos DNB siden jeg var liten og hadde bankbok og synes jeg fortjener gode vilkår, men jeg er en veldig fornøyd bankkunde. Jeg synes det er veldig tilfredsstillende å ikke måtte mase om gode rentevilkår, sier han.

Helge Talberg (65) fra Mysen

LØNNSOM 6: Helge Talberg fikk redusert renten med 0,61 prosentpoeng. Foto:PRIVAT,

Rente før: 4,11 %

Ny rente: 3,5 %

Boliglån: Cirka 700.000 kroner hos Nordea.

Sparer på rentesenkingen: Cirka 4000 kroner i året.

Dette svarte banken:

– Jeg tok kontakt med banken, og ba om å få redusert renten med 0,911 prosentpoeng. Altså fra 4,11 til 3,20 prosent. Jeg argumenterte med at jeg hadde vært kunde i Kreditkassen/Nordea siden 1974, at jeg er totalkunde og at andre banker lokker med 3,2 prosent, Jeg fikk svar om at jeg kunne få 3,5 prosent rente fordi den laveste renten gjelder nedbetalingslån over to millioner kroner, så jeg er veldig fornøyd. Jeg hadde ikke tenkt på å spørre banken om dette før VG satte meg på sporet. Jeg har kanskje vært litt for passiv, og har synes det har vært vanskelig å spørre om dette, men nå er jeg veldig fornøyd, sier han.

Anton Heggås (57) fra Bardu

LØNNSOM 7: Anton Heggås fikk napp hos banken da han ba om lavere rente. Den gikk nede hele 1,65 prosentpoeng. Foto:privat,

Rente før: 4,65 %

Ny rente: 3 %

Boliglån: Cirka 1 million kroner i Sparebanken Midt-Norge.

Sparer på rentesenkingen: Cirka 16.000 kroner i året.

Dette svarte banken:

– Jeg hadde en flytende rente på 4,65 prosent, men etter at jeg tok kontakt med banken og ba om bedre betingelser fikk jeg vite at jeg kunne få bedre rente ettersom eiendomstaksten og lånet var kommet innenfor 80 prosent etter hvert. Etter en uke ble jeg kontaktet av banken og tilbudt en fastrente over tre år på 3 prosent, som jeg takket ja til. Det er jo utrolig at det var så greit. Et knips, liksom. Mulig man kunne ha diskutert seg mer ned, men jeg ble så overrasket av en slik nedsettelse at jeg sa ja. Tanken på å ringe banken og be om bedre rente har slått meg før, men det var først nå jeg fikk gjort det. Dette viser bare hvor viktig det er å følge med og få best mulig rentebetingelser, sier han.

FORTELL OSS:Har du fått lavere rente? Fortell din historie her!

DNB opplyser til VG at to av DNBs kunder allerede hadde fått utsendt varsel om den planlagte rentenedsettelsen, men at de ved å ta en telefon til banken fikk fremforhandlet seg til å få denne tidligere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder