NEGLELAKK PÅ TENNENE: Blant det bloggeren skriver innlegg om er at hun får Hollywood-smilet ved å ta hvit neglelakk på tennene. Hun medgir at hun prøver å provosere, men at handlingene hennes er reelle. Foto: PRIVAT,

Bloggen til Lotte (23) er blitt Norges største: Eksperter advarer mot populær blogger: - Hun påvirker unge til å gjøre farlige ting

Bloggeren: - Ikke mitt ansvar

Lotte (23) skriver om sine oppsiktsvekkende eksperimenter.
– Jeg kan ikke ha ansvaret for om folk gjør det jeg skriver på bloggen min, sier hun.

Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

På få dager har Lotte Cornelia Fagerheim (23), bloggeren bak bloggen n1nja (ekstern lenke), steget til toppen på blogglisten. Over natten fikk hun den mest leste bloggen i Norge. Hun har nesten 30 000 flere unike brukere enn «Fotballfrue», som lenge har tronet på bloggtoppen i Norge. Bare i dag har bloggen til Fagerheim hatt over 140.000 sidevisninger.

Hun har kommet til toppen ved å skrive provoserende, sjokkerende - men sannferdige innlegg, sier bloggeren selv til VG.

PROVOSERER: Bloggeren Lotte Cornelia Fagerheim (23) har på rekordtid fått Norges mest leste blogg. Foto: Tord Fuglstad Foto: ,

Fagerheim har blant annet skrevet innlegg om hvordan hun bruker hvit neglelakk som tannbleking.

Hun har også skrevet innlegg om hvordan hun har tatt restylane (kosmetisk injeksjon, også kalt «fillere») i leppene hjemme. Dette har hun gjort ved å kjøpe kopiprodukter på nettet - som kan være svært farlig. Dette blogginnlegget har skapt sterke reaksjoner. Legemiddelverket er blant de som reagerer på Fagerheims blogginnlegg.

LES OGSÅ:Slik tjener toppbloggerne millioner

LA UT DETTE BILDET: Fagerheim hevder hun tok restylane hjemme. Her er resultatet hun la ut på bloggen. Foto: PRIVAT,

– Det blir dessverre stadig vanligere å kjøpe slike legemiddellignende produkter på nett, til tross for at det er svært risikabelt. Spesielt når man skal injisere produktet selv, slik som restylane, kan det gi veldig alvorlige bivirkninger, sier Steinar Madsen, overlege i Legemiddelverket til VG.

VG gjør oppmerksom på at Fagerheim har gitt VG tillatelse til å publisere de private bildene fra bloggen hennes.

På bloggen sin skriver Fagerheim følgende: «350 kr for en sprøyte fra nettet fristet veldig i stedet for å betale 2-3000 på salong, så jeg bestilte settet umiddelbart».

– Noen unge vil alltid følge etter, og gjøre det samme.

– Unge blir påvirket til å gjøre det samme

Cecilie Staude, høyskolelektor ved BI, og ekspert på sosiale medier, mener at innleggene til Fagerheim kan være farlige fordi hun har stor påvirkningskraft - spesielt på unge. Når Fagerheim tar injeksjoner i leppen hjemme, er det altså stor sannsynlighet for at andre tenåringsjenter vil følge etter.

– Noen unge vil alltid følge etter, og gjøre det samme. Dette er fordi ungdom blir påvirket av autoriteter - noe som en stor blogger er. Hun har flere lesere enn mange norske lokalaviser, så Fagerheim har absolutt et etisk ansvar her. Spesielt når hun kommuniserer ut til en målgruppe som består av tenåringsjenter. Men dessverre mangler mange bloggere grunnleggende ansvarlighet, sier Staude til VG.

LES OGSÅ: Stadig flere unge jenter blogger

Bloggeren: Ikke mitt ansvar

Fagerheim medgir at hun har fått henvendelser fra unge som vil ta restylane hjemme som følge av hennes blogginnlegg.

– Jeg merker at folk blir påvirket av innleggene mine. Jeg har fått henvendelser fra unge jenter som ville prøve å ta restylane hjemme etter at jeg gjorde det - selv om det er farlig, sier bloggeren til VG.

Fagerheim på sin side mener at hun ikke har ansvaret for hva andre gjør som følge av hennes blogginnlegg.

– Jeg anbefaler jo ikke å gjøre det. Jeg kan ikke ha ansvaret for om folk gjør det jeg skriver på bloggen min. Foreldrene til de unge har ansvaret, og de må følge med på hva barna leser og holder på med, sier hun.

Eksperter: – Leser dette som en satirisk blogg

Det har vært mange spekulasjoner på sosiale medier den siste tiden om hvorvidt bloggen til Fagerheim er en bløff. Til VG sier Fagerheim at bloggen er seriøs, men at hun til tider kan overdrive litt.

Ekspertene VG har pratet med mener likevel at bloggen fremstår som satirisk, useriøs og ironisk.

EKSPERT: Ida Aalen. Foto:Øyvind Bjørkum,

– Uansett om bloggen er ironisk, eller ikke, er det veldig mange unge som ikke forstår det - og de tror innleggene er sanne, sier Staude.

Medieviter Ida Aalen har også sett på Fagerheims blogg.

– Jeg leser dette som en satirisk blogg, og hun er åpenbart på jakt etter lesere. Det er ikke en eneste bloggpost uten sjokkerende og provoserende elementer. Uansett om hun tuller eller ikke, er det nok ikke alle som forstår at det er tull, sier Aalen til VG.

Også blogger og sosiale medier-ekspert Thomas Moen er av samme oppfatning.

– Folk elsker å la seg provosere, og det er helt sikkert også noen som tror på det hun skriver - selv om jeg tror det er tull, sier Moen til VG.

Bloggeren: – Overdriver kanskje litt

Fagerheim avviser alle påstander om at bloggen er satirisk, ironisk, løgnaktig eller laget på tull.

– Jeg overdriver kanskje litt, for å få flere klikk. Jeg skriver for eksempel ord i overskriften som jeg vet provoserer. Men det som jeg skriver at jeg gjør, har jeg også gjort. Jeg tenker ikke alltid over konsekvensene før etterpå, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder