TAS PÅ SPEDBARN: En slik kapillærprøve tar laboratoriet BioTek på spedbarn for å finne ut om de har en matintoleranse. Eksperter er bekymret.

TAS PÅ SPEDBARN: En slik kapillærprøve tar laboratoriet BioTek på spedbarn for å finne ut om de har en matintoleranse. Eksperter er bekymret. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO:Mikkel Østergaard,

Tar blodtester av spedbarn - eksperter bekymret

Ernæringsfysiolog: Barn kan bli syke av dette

Tas på barn av personer som ikke er helsepersonell

Forbrukerrådet: – Svært betenkelig

Behandlere som ikke er helsepersonell tar en omstridt blodtest på titusenvis av nordmenn - også på spedbarn, viser VG-granskning.

  • Marie Kingsrød
  • Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Man må selvsagt vise ekstra forsiktighet når man setter barn på dietter. Flere av våre kostholdsprodukter fungerer også veldig bra for barn. Vi kan imidlertid ikke være ansvarlig for hvordan alle behandlerne som er tilknyttet oss praktiserer dette, sier fagsjef i BioTek, Linda Rahbek.

Hun bekrefter overfor VG at de tar denne blodtesten på barn helt ned til seks måneder. Deretter gir de kostholdsråd og i enkelte tilfeller setter de små barn på dietter.

Har du lest? Kjendislege: – Synd at folk bruker en formue på fullstendig verdiløse tester

BioTek-testen, som skal påvise hvilke matvarer du ikke tåler, skal være utført på minst 20.000 nordmenn de siste årene. Siden september har VG gransket denne industrien (les bakgrunn).

VGs oversikt viser at 117 behandlere spredd over hele Norge tilbyr BioTek-testen. Behandlernes oppgave er å tolke testen, diagnostisere, og gi råd om hva du bør og ikke bør spise for å bli «frisk», basert på testen.

VGs materiale viser at 85 av disse 117 behandlerne ikke har noen som helst form for helseautorisasjon.Kun to av dem har ernæringsutdannig. Dette gjør eksperter bekymret.

Eksperter bekymret: - Barn kan bli syke av dette

Ekspertene synes det er spesielt kritikkverdig at den omstridte blodprøven utføres på barn og unge.

– Setter man barn eller ungdom på så restriktive dietter vil det gå ut over vekst og utvikling, i tillegg til å øke risikoen for mangelsykdommer. Ved å innføre strenge og næringsfattige eliminasjonsdietter til personer som slett ikke har matintoleranse, ender man lett med å gjøre pasienten sykere enn de var før de kom. Barn kan bli syke av dette, sier klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Landaas ved Rikshospitalet, til VG.

Har du tatt eller vurderer å ta en matintoleransetest? Del din opplevelse her!

Hun presiserer hvorfor dette er spesielt viktig for barn og unge:

– De har et svært høyt næringsbehov, og innfører man strenge og næringsfattige dietter, ender man lett med å gjøre dem sykere. Man bør også tenke gjennom hvilke sosiale begrensninger en slik diett innebærer, spesielt for et barn.

LES OGSÅ: Forbrukerombudet mener BioTek bryter loven

Forbrukerrådet: – Svært betenkelig

Forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet, Audun Skeidsvoll, forteller at Forbrukerrådet er kjent med denne type tester – og metodene som benyttes. Særlig er de kritiske dersom mindreårige eller barn er involvert.

– Det vil ofte oppleves krevende for en omsorgsfull voksen å bli fortalt at det er en rekke matvarer barnet ditt ikke «tåler». Dette kan være alt fra egg, mel, frukt, grønt og kjøtt. Ofte basisvarer i et sunt og variert kosthold, sier Skeidsvoll.

Han sier at det særlig kan være problematisk dersom barnet selv er til stede når en får beskjed om alle matvarene en ble anbefalt å unngå.

– En risikerer at barnet får en hvit frakk å henge alle grønnsakene han eller hun ikke ville spise på, og blir redd for dette. En kan risikere at barnet slutter å spise mat som er viktig, sier Skeidsvoll.

EKSPERT: Forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet, Audun Skeidsvoll. Foto:Krister Sørbø,VG

Han fortsetter:

– Forbrukerrådet mener derfor at det er svært betenkelig at denne testen tas på barn ofte helt ned til spedbarnsalder. Som småbarnsfar selv vet jeg at man som foreldre er veldig sensitiv for gode råd og innspill. Hvis du etter en slik test, får beskjed av en såkalt ekspert om at han vet hvorfor babyen din gråter om natten, er det lett å følge rådene.

– Bør gjøres ny gjennomgang av loven

Forbrukerrådet mener det etter VGs avsløringer bør gjøres en ny gjennomgang av dagens lov, og det må føres mer tilsyn med alternative behandlere og private klinikker.

Ifølge professor Vinjar Fønnebø ved NAFKAM er slik barnetesting på barn under åtte år ulovlig i Sverige.

– Lovgivningen i Sverige sier at man blant annet ikke kan behandle barn hvis man ikke er helsepersonell. En ny gjennomgang av dette feltet ville vært interessant i forbindelse med denne saken, sier Fønnebø.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder