Stor oversikt: De behandler tusenvis av nordmenn - mange har ikke helseautorisasjon

Overlege: – Kan føre til sykdom, feilernæring og underernæring

VG har gransket 117 behandlere som tilbyr blodtester av nordmenn med symptomer på matintoleranse. Kun to av dem har ernæringsutdanning. 85 av dem er ikke helsepersonell.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Testen, som skal kunne påvise hvilke matvarer du ikke tåler, skal være utført på minst 20000 nordmenn de siste årene. Siden september i fjor har VG gransket denne industrien - les den første saken her.

Blodanalysen blir av samtlige eksperter VG har vært i kontakt med, beskrevet som ubrukelig til å påvise matintoleranse.

Likevel blir det tatt tusenvis av slike tester i Norge hvert år.

– Kan være helsefarlig

De medisinske ekspertene VG har snakket med reagerer også kraftig på at denne testen blir utført av enkelte behandlere helt uten tradisjonell medisinsk utdannelse.

– De som tar disse prøvene setter opp nytt kosthold og diett til pasienten. At de som oftest ikke har ernæringsfaglig eller annen helsefaglig utdanning, gjør risikoen for feilernæring og feildiagnose langt større. Det kan være helsefarlig, sier klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Landaas ved Rikshospitalet.

Matintoleranse-testene utføres blant annet av laboratoriet BioTek.

VGs reporter, som er helt frisk, tok denne blodtesten ved tre klinikker på Østlandet. I den ene fikk hun beskjed om at hun burde kutte ut 45 av de 96 produktene hun ble testet mot.

En kartlegging VG har gjort viser at denne aktuelle testen tilbys av minst 117 behandlere spredd over hele Norge - se oversikten her.

Disse behandlernes oppgave er blant annet å tolke testen. De gir deg deretter råd om hva du bør og hva du ikke bør spise for å bli frisk fra den påståtte matintoleransen, basert på testen.

Les også:Dette svarer klinikkene på kritikken

Men de fleste av de 117 behandlerne har svært lite eller ingen helse- eller ernæringsrelatert utdanning.

Har du erfaringer eller opplevelser med matintoleranse og/eller matintoleranse-tester? Tips VG!

De fleste er ikke helsepersonell

Dette vet vi om de som tar BioTek-blodtestene:

# 85 av de 117 behandlerne har ikke noen form for helseautorisasjon. De har altså ingen formell helserelatert utdanning. Det avslører en gjennomgang av samtlige behandlere i Statens Autorisasjonskontor for Helsepersonell sine registre. De som har helseautorisasjon, er følgende:

** 15 er sykepleiere

** Åtte er fysioterapeuter

** Fem er vernepleiere eller hjelpepleiere

** Én er ergoterapeut

** Én er fotterapeut

** Én er bioingeniør

** Én er lege

# Bare to av 117 behandlerne har formell ernæringsfaglig utdanning. Dette er basert på opplysninger behandlerne selv oppgir på sine nettsider.

# Det eneste kravet som stilles til behandlerne som tar BioTeks tester, er at de skal ha et årsstudium med grunnmedisin og et åttetimers-kurs med BioTek. Dette kurset holdes av heilpraktiker Linda Rahbek, som heller ikke har helseautorisasjon. Grunnmedisin er et deltidsstudium der man lærer noe anatomi, fysiologi og patologi.

Dette sier BioTek:- Tror virkelig på prøvene

# To av behandlerne oppgir informasjon om at de er fysioterapeut, uten at de har autorisasjon, ifølge SAK-registrene.

# 100 av de 117 behandlerne er kvinner. De fleste i 40 til 60-årene.

# Behandlerne er spredd over hele landet. BioTek har behandlere i Akershus, Aust-Agder, Buskerud, Hedmark, Hordaland, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Nordland, Oslo, Rogaland, Sør-Trøndelag, Sogn og fjordane, Telemark, Troms, Vest-Agder, Vestfold og Østfold. De er flest behandlere i Akershus fylke.

Har du erfaringer - gode eller dårlige - med tester på matintoleranse?Fortell om det her

# Behandleren som tjener mest tjente over 2,2 millioner kroner i 2013. Klinikken som har omsatt for mest omsatte for 26,447 millioner. Behandleren som tjente minst tjente under 100.000 kroner. Dette kan imidlertrid være inntekt for annet lønnet arbeid også.

Fagsjef i EU Biotek, Linda Rahbek. Personene bak en av Norges største matintoleranse-tester. Testen får krass kritikk av eksperter over hele Norge. Legemiddelverket raser. Foto: FRODE HANSEN, VG Foto:Frode Hansen,VG

Overlege: – Kan føre til sykdom og feilernæring

– Det er problematisk at de som tar disse testene i Norge, og gir kliniske råd på bakgrunn av prøvene, i liten grad har medisinsk kompetanse. Det kan være risiko forbundet med de diettene som anbefales, sier professor ved Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM), Vinjar Fønnebø, til VG.

Les saken: «Synd at en så ung jente som deg kan være så syk»

Overlege på Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet på Oslo Universitetssykehus, Eva Stylianou, forklarer at det ikke er «bare bare» å sette pasienter på diett. Det krever mye fagkompetanse.

– Feilaktige dietter må unngås, da det kan være svært komplisert og tidkrevende å gjennomføre, samt gi nedsatt livskvalitet. Kostholdsendringer uten god veiledning, kan også føre til feilernæring, underernæring, og således skape sykdom, sier overlegen.

– Stilles krav til helsepersonell

Noen av behandlerne VG har kartlagt, er helsepersonell. Det kan også være på kant med loven, mener Helsetilsynet og Helsedirektoratet.

– Det stilles krav til helsepersonell om å opptre faglig forsvarlig. De er bundet av dette kravet i helsepersonell-loven - også når de gir alternativ behandling. Man må være spesielt forsiktig når man yter tjenester til barn, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Kristin Cordt-Hansen, til VG.

BioTek: – Kompetansen god nok

BioTek selv mener kravene de stiller til behandlernes kompetanse er god nok.

– Etter dette vil vi imidlertid vurdere å ha flere kurs for våre behandlere, for at de skal bli best mulig rustet til å tolke prøvene og sette opp riktige dietter, sier fagsjef i Biotek, Linda Rahbek.

BioTek har gitt et lengre tilsvar i saken som du kan lese her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder