IKKE LA DEG LURE: Dette er en bløff som blir stadig mer utbredt. Foto: ,

Advarer mot ny trend: Slik blir du svindlet av «lik og vinn»-konkurranser på Facebook

Stjeler personopplysninger om deg

Titusener av nordmenn lurt

Falske sider på Facebook som lokker med premier dersom du «liker og deler» kan stjele identiteten din.

Marie Moen Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Dette er bevisst manipulering og villeding. Det er lagt opp smart, og får folk til å legge inn enkle opplysninger om seg selv for så å spørre etter mer sensitive detaljer. Det blir nesten et frivillig ID-tyveri, sier administrerende direktør i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), Roger Johnsen, til VG.

Den siste tiden har det dukket opp stadig flere troverdige sider på Facebook som bærer troverdige merkenavn. Eksempler er «Marc Jacobs Norway» og «Konkurranser til jentene». Bare disse to sidene har til sammen nærmere 25.000 likes.

På disse sidene kan du tilsynelatende, hvis du liker og deler bilder, vinne både Iphone-telefoner, Marc Jacobs-klokker og Audi-biler.

Titusenvis av nordmenn blir lokket av disse konkurransene – som egentlig er svindel, advarer NorSIS. Mange av disse «konkurransene» blir også sendt ut på mail. (Lenger ned i saken kan du lese hvordan du kan avsløre svindlerne, og hva du skal gjøre dersom du blir utsatt for dette).

Også VG har blitt utsatt for falske konkurranser.

Les også: Kjøpte mobil til 4500 kroner – fikk makrellboks

– Stor risiko for ID-tyveri

– Problemet med den falske «lik og vinn»-markedsføringen er at den har veldig stor likhet med det originale merket. Det er nesten umulig å se forskjell. Det er derfor ikke rart at folk faller for dette. Men er ofte er det som er for godt til å være sant, også nettopp det, sier Johnsen.

VANSKELIG Å SKILLE: Siden under den røde linjen er en kopi, og er svindelforsøk, mens siden ovenfor er original. Foto: ,

Etter at du har deltatt i en slik konkurranse vil gjerningsmennene bak ofte forsøke å hente ut identifiserende informasjon om deg. De kan for eksempel kontakte deg, late som om du har vunnet, og på den måten prøve å få adressen din, kontonummeret ditt eller lignende.

– Hvis disse sidene begynner å spørre deg om detaljert informasjon som for eksempel adresse, og du svarer, er det stor risiko for at du blir utsatt for et ID-tyveri. Det verste vi ser er at slike personopplysninger brukes til svindel i form av at svindlerne forsøker å ta opp lån i ditt navn eller kan gi seg ut for å være deg, sier Johnsen.

Fikk du med deg dette? Nigeria-svindlere inntar Facebook

– Du hjelper svindlerne

Når du også deler svindel-innlegg, hjelper du gjerningsmennene til å lure flere.

– Når du deler slike ting, hjelper du svindlere med å nå ut til flere – og dermed lure mange. Du bør tenke deg grundig om før du går på slike ting, sier VGs ekspert på sosiale medier, Øyvind Solstad.

Solstad sier at det ikke under omstendigheter – svindel eller ikke – er lov til å drive med denne typen konkurranser på Facebook.

– Facebook har regler for konkurranser. En av reglene er at det ikke er tillatt å kreve at et innlegg deles. Så om en konkurranse sier at du må dele innlegget for å være med, er det et tegn på at firmaet er useriøst og svindel. Dessverre har mange norske bedrifter, også store, seriøse bedrifter, drevet med «lik og del»-konkurranser på. Dermed tror mange at dette er lov. Nå utnytter svindlerne dette for å få lette likes. At det krever liten innsats, for store premier, spiller også inn, sier Solstad.

Han forklarer at alle som ser slike ting bør rapportere både innlegget og sidene så raskt som mulig.

Har du lest denne? Tre svindelforsøk med Vipps

Marc Jacobs: – Stort problem

SVINDEL: Denne konkurransen som ble lagt ut på «Marc Jacobs Norway» i går har ingenting med merket å gjøre - og er falsk. Foto: ,

Marc Jacobs er blant merkevarene som har blitt utsatt for falske kopisider på Facebook. Svindel-siden heter «Marc Jacobs Norway».

– Vi har absolutt ikke noe å gjøre med siden eller konkurransene på den, og det er ren svindel. Vi har forsøkt å få bort siden, men får det ikke til. Det er et stort problem, og bare i går fikk vi over 50 henvendelser om dette, sier Wanda Mashadi, assisterende butikksjef i Oslo Marc Jacobs, til VG.

Facebook: – Jobber døgnet rundt

Dette skriver Carl Fried i Facebook på e-post til VG om problemet:

«Facebook vil at alle skal ha en trygg opplevelse på Facebook. Det er derfor vårt dedikerte team og intelligente sikkerhetssystemer jobber døgnet rundt for å gjøre profilene sikre. Vi bekjemper aktivt spam, phishing, malware og andre angrep.

Spammere kan av og til dra nytte av sårbarhet i nettleseren for å lure folk til å klikke på lenker de kanskje ikke ønsker å klikke på. Dette kalles clickjacking, og det blir gjort ved å overlegge koblingen med et fristende falskt tilbud. Facebook har bygget et forsvar for å oppdage clickjacking.»

Slik avslører du de falske sidene

Det er, ifølge ekspertene VG har pratet med, vanskelig å skille de falske svindelsidene mot de ekte. Men her er noen tegn du kan se etter, ifølge NorSIS og VGs sosiale medier ekspert Øyvind Solstad:

** Tenk deg om: For godt til å være sant?

Hvorfor skulle en tilfeldig side dele ut hele innholdet i en butikk, en dyr sportsbil eller en haug med iPhones? Ordtaket sier «det finnes ikke noe slikt som en gratis lunsj», heller ikke på sosiale medier.

** Spør de deg om for mye?

Et godt tegn på at siden er falsk, og kanskje vil svindle deg, er at den spør deg om detaljerte personopplysninger. Hvis du får en dårlig magefølelse, og synes noe er rart – gi deg med en gang!

** Er språket rart?

Mange falske Facebook-sider er dessverre troverdige. Men du kan likevel se gjennom siden, og se om du finner mistenkelige ting som rart språk. Tradisjonelt sett har svindel vært enkelt å avsløre med dårlig «Google-translate-språk».

** Finner du at det er en falsk side – rapporter det til Facebook!

På høyre side på siden eller på innlegget finner du en liten pil eller tre prikker. Klikker du på den, kan du rapportere innlegget eller siden. Du fyller ut med «svindel».

SLIK RAPPORTERER DU: Klikk på de tre prikkene. Foto: ,

Jo flere som rapporterer noe, jo raskere ser Facebook på det. Bedrifter som har annonsekonto hos Facebook bør også melde det inn gjennom sin kontaktperson hos Facebook.

Se oversikt: Slik påvirkes hjernen din av smarttelefonen

Dette må du gjøre

Dersom du allerede har oppgitt personopplysninger til slike konkurransenettsteder, bør du handle videre som om du har blitt utsatt for ID-tyveri. Dette er NorSIS og Datattilsynet sine råd:

** Anmeld forholdet til politiet!

Akkurat som alle andre former for tyveri er det politiet du skal kontakte. Det er viktig at alle anmelder dette slik at vi får statistikk på omfanget. Videre vil en bekreftelse på anmeldelse være et viktig dokument for å kunne dokumentere at du er utsatt for identitetstyveri ovenfor eventuelle kreditorer.

** Reager raskt!

Reagert umiddelbart dersom du mottar informasjon om ny konto eller lignende. Steng umiddelbart kontoer som har blitt utsatt for uautoriserte disposisjoner og be om skriftlig bekreftelse på at stengning er foretatt.

** Får du posten din?

Følg nøye med på at postgangen kommer som normalt. Dersom du har mistanke om urettmessig endring av adresse, ta umiddelbar kontakt med Posten.

** Vurder å kontakte kreditorer

Om noen har tatt opp lån eller kjøpt varer i ditt navn må du anmelde det til politiet og kontakte relevante avtaleparter, for eks. kreditorer. Benytt anmeldelsen som dokumentasjon på at du selv er uskyldig i dette.

Du bør legge inn frivillig sperre mot kredittvurdering.

PS! Etter det VG kjenner til er de to sidene som blir brukt som eksempel i denne saken nå slettet fra Facebook.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder