GMO: Colosseum kino på Majorstua i Oslo solgte GMO-godteri. – Denne saken er bare å beklage og vi trakk produktet fra markedet med en gang vi fikk vite det, sier adm. dir. Jannicke Haugen Foto:Audun Braastad,NTB scanpix

Kino solgte genmanipulert godteri

Mattilsynet ser alvorlig på at Colosseum kino solgte ulovlig GMO-sjokolade til kinogjengere.

  • Sverre Holm-Nilsen

Etter å ha mottatt en bekymringsmelding fra publikum, oppsøkte Mattilsynet Colosseum kino den 16. april i år. I kioskhyllene og på lageret fant de en mengde sjokolade som inneholdt genmodifiserte sukkerbeter, mais og soyabønner.

Genmodifisert mat ikke er lov å omsette i Norge.

Mattilsynet utarbeidet et hastevedtak på stedet, og kinoen fikk omsetningsforbud på de 110 sjokoladene som ble funnet. Sjokoladen, Reese’s Stick, stammer fra USA står det i rapporten fra tilsynet.

Les også: 154 tonn linfrø med GMO i norske brød

Ser alvorlig på funn

I lovverket står det at det ikke er lov til selge eller markedsføre næringsmidler og ingredienser som består av eller inneholder genmodifiserte organismer uten godkjenning fra Mattilsynet.

I rapporten står det at Mattilsynet vurderer regelbruddet som «svært alvorlig».

«Vi har derfor fattet vedtak uten forhåndsvarsel (hastevedtak) for å sikre umiddelbar gjennomføring av vedtaket», står det i brevet til Nordisk Film Kino AS, som eier kinoen.

– Skal man omsette og selge GMO-matvarer i Norge, så må de være godkjent av Mattilsynet. Det er ulovlig å selge produkter som inneholder ingredienser fra GMO uten at vi har godkjent det først. Vi har ikke fått inn noen søknader om å selge slik mat, så ergo er de heller ikke lov å selge. , sier Aslaug Hagen, seniorrådgiver i Mattilsynet til VG.

Per dags dato er ingen genmodifiserte næringsmidler godkjent i Norge.

– En forhåndsgodkjenning av genmodifiserte produkter er viktig, slik at forbrukere skal være sikre på at de er helsemessig trygge. Denne sjokoladen var GMO-merket slik den skal være etter EUs merkekrav, og det betyr at de genmodifiserte ingrediensene i den er godkjent etter en grundig helserisikovurdering, sier Hagen.

Sjokoladen som ble funnet er etter det Mattilsynet erfarer mest sansynlig godkjent i EU. Derfor mener de at det ikke medfører noe helserisiko å spise produktet.

– Forbrukere trenger derfor ikke være bekymret for at den er farlig, men den er like fullt ulovlig å selge, sier seniorrådgiveren.

Les også: – Vi spiser genmodifisert mat hver dag

Hadde garantier

– Denne saken er bare å beklage og vi trakk produktet fra markedet med en gang vi fikk vite det, sier administrerende direktør i Norsk Film Kino AS, Jannicke Haugen til VG.

– Vi har en god dialog med vår leverandør som fikk garantier fra deres grossist om at alle varene var GMO-frie eller ikke inneholdt spor av GMO. De tok tak i saken umiddelbart de ble kjent med problemstillingen.

Sjokoladen som Mattilsynet vurderte som ulovlig, ble solgt av leverandøren Flavo AS. Selskapet er distributør for en rekke internasjonale merkevarer. En rekke store, norske som om f.eks. Ica, Reitan Servicehandel, Rema 1000, Meny, Coop obs! og Choice-kjeden står på godteri-kundelisten deres.

Daglig leder Tommy Hanson Wikmark sier at de tar funnet alvorlig. Hanson Wikmark sier de fikk garantier fra grossisten de bruker om at produktene de kjøper er GMO-frie og innenfor regelverket.

Les også: Genmodifisert mais kan havne på norske tallerkener

– Dette fikk vi papirer på, for vi vil ikke selge produkter med GMO. Vi har hatt en oppvask, for vi må kunne stole på grossistene våre, men samtidig så tar vi ansvar. Det er vi som har solgt dette, sier han til VG.

Hanson Wikmark sier at de har god dialog med Mattilsynet og at de varslet alle kunder som hadde kjøpt produktet om at det skulle trekkes fra markedet.

– Etter at vi fant ut av dette, har vi gått over og dobbeltsjekket alle produktene våre, og det har ikke blitt funnet flere tilfeller, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder