DØMT: Mannen ble denne uken dømt i Sør-Trøndelag tingrett. Foto: Kristian Helgesen , VG

Spillavhengig svindler lurte til seg over tre millioner kroner

Rundlurte Finn.no-kunder

Mannen misbrukte foreldrenes identitet til en rekke bankbedragerier.

Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Over en periode på seks år klarte mannen ved 34 forskjellige anledninger å lure en rekke banker og forretninger til å utbetale ham lån, kreditter og varer ved å benytte seg av falske identifikasjonspapirer.

I den ferske dommen fra Sør-Trøndelag tingrett kommer det fram at mannen klarte å lure til seg nærmere 3,4 millioner kroner.

Han ble dømt for et tilfelle av grovt bedrageri og seksten simple bedragerier.

Grovt bedrageri

Det største enkeltstående bedrageriet var på 360.000 kroner. I ni av tilfellene klarte han å tilegne seg summer på 100.000 kroner eller mer.

De falske identifikasjonspapirene han benyttet i bedrageriene tilhørte moren og faren. Pengene skal ha gått til å finansiere mannens spillavhengighet, og mannen har innrømmet forholdet til påtalemyndigheten.

Les også: Spilleavhengig takbygger tiltalt for å ha svindlet eldre for store summer

I dommen kommer det frem at mannen ikke bare lurte til seg penger fra bedrifter. Samtidig som han benyttet falske papirer til å lure banker, brukte han falske annonser på Finn.no til å lure forbrukere.

Påtalemyndigheten mener at trønderen hadde en «fast forbrytersk vilje», og at bedrageriene bar preg av å være nøye planlagt.

I løpet av fire måneder i 2015, fra januar til april, lurte han 16 Finn.no-brukere til å forskuddsbetale for diverse Apple-produkter og spillkonsoller på nettet.

Les også: Slik skal Oslo-mannen ha lurt netthandlere for titusener

I dommen kommer det fram at mannen aldri hadde de produktene han la ut for salg. Totalt klarte han å svindle kundene for 78.720 kroner.

«Høyrisikoprodukter»

Geir Petter Gjefsen, leder for forbrukertrygghet hos Finn.no, sier at produktene mannen la ut for salg er det de kaller «høyrisikoprodukter» – lett omsettelige, elektroniske produkter.

– De produktene vi ser flest svindeltilfeller på, er typiske lettsolgte produkter som er nevnt i denne dommen. Vi kaller det for «høyrisikoprodukter». Noen produkter går alltid igjen, og lettsolgte elektroniske produkter er i den kategorien, sier han til VG.

Selge brukttelefon? Ny eier kan se bildene dine

Gjefsen sier at det ukentlig legges ut om lag 65.000 annonser på Finn.no-Torget. Et eget team som jobber med forbrukersikkerhet sitter og siler ut suspekte annonser, men langt fra alle blir stoppet.

Om et tilbud ser for godt ut til å være sant, så er det ofte det, advarer sikkerhetssjefen.

Sett denne? Tiltale: Disse minibankene ble utsatt for svindel

– Det er ganske mye forbrukere kan gjøre. Det første er å bruke sunn fornuft. Det andre er at man ikke forskuddsbetaler for varer. Det beste er å benytte seg av en depositumskonto eller møte opp personlig, sier Gjefsen.

Redusert straff

Mannen ble dømt til å betale erstatning til bedrageriofrene sine og til å sone halvannet år i fengsel.

Seks måneder av straffen ble utsatt med en prøvetid på to år.

Les også: Politiet frykter skimmingliga på Østlandet

Mannens forsvarer, Tore Angen, har etter gjentatte forsøk ikke besvart VGs henvendelser.

I dommen kommer det fram at mannen meldte seg selv for politiet, og ifølge aktor i saken så skal han «levert så å si en ferdig etterforsket sak mot seg selv», noe som skal ha gjort etterforskningen av saken betydelig enklere for politiet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder