DU FØLER DEG BEDRE: Ja, sosiale medier kan gjøre at du får bedre selvtillit. Men på lang sikt kan det bli dårligere. Foto:Stian Lysberg Solum,

#vgdigitaleliv: Derfor kan Facebook gi deg en selvtillit-boost!

... Men den varer ikke lenge

«Likes», selfies og hundrevis av digitale venner kan gi oss en selvtillitboost. Men pass opp – på lang sikt kan den bli dårligere.

  • Marie Moen Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Sosiale medier gir oss flere venner, men færre, nære vennskap, ifølge forskere.

«Vennekretsen» har økt i takt med antall venner som har funnet frem til sosiale medier. Vi «liker» hverandres oppdateringer. Vi tar selfies for å vise andre hva vi driver med, og hvordan vi ser ut. Plutselig vet vi navnet på barna til en gammel venninne fra gymnastiden. Mange føler at man har fått flere venner som følge av sosiale medier.

Vår selvtillit avhenger mye av popularitet, venner og sosial status. Sosiale medier kan faktisk gi oss en selvtillit-boost på grunn av «likes» og annen ros. Men den er kortvarig. I lengden kan vi få et dårligere selvbilde, mener ekspertene VG har pratet med.

En ny studie gjennomført av University of California (UCLA) viser at unge får færre nære, gode venner som følge av sosiale medier. Nå søker mange heller sosial støtte i form av «likes» og tilbakemeldinger på for eksempel Facebook. Uten at det, ifølge forskningsrapporten, gir noen reell følelse av sosial tilhørighet og eller styrking av selvtilliten.

LES OGSÅ: Slik påvirker mobilen hjernen din

Hvordan har bruken av smarttelefoner og sosiale medier påvirket deg?Fortell din historie! #vgdigitaleliv

Kan gå begge veier

– Sosiale medier kan både booste og redusere selvtilliten vår. Uansett om du er den typen som får tre «likes» eller 200, er det en god følelse å få positiv feedback. Det er viktig for selvfølelsen. Samtidig blir det til at man ofte streber etter flere «likes». Slik går vi fra å holde kontakten til å holde telling, sier forsker og psykologspesialist ved Universitetet i Bergen og Bergensklinikkene, Cecilie Schou Andreassen, til VG.

Hun forklarer at sosiale medier kan gi næring til narsissistiske personlighetstrekk.

– Et kjørt selvbilde som svinger i takt med de tilbakemeldinger man får fra omgivelsene og sosiale medier er en uheldig kombinasjon, sier hun.

Hun sier at studier viser at folk flest opplever det å få en ny venn på listen som tilfredsstillende, men at den gode følelsen ofte synker når de begynner å se på profilen til den nye vennen.

Vi sammenligner oss selv

– Sosiale medier er en nær og personlig relevant arena for sosial sammenligning. Det vi eksponeres for her påvirker hvordan vi oppfatter og evaluerer oss selv, og dermed sosialt selvbilde, selvtillit og humør, sier forskeren.

. – Hvorfor er vi så opptatt av å dele og vise hva vi driver med til enhver tid?

– Mennesker er generelt sett motivert av å opprettholde et positivt selvbilde, søke bekreftelse og å bli likt. Bilde- og delingskulturen i sosiale medier er også et uttrykk for en arena med potensial til å imøtekomme grunnleggende psykologiske behov: Som det å høre til, føle seg kompetent som følge av positiv feedback og likes og selvbestemmelse. Foreldre og redaktører griper ikke inn, sier Schou Andreassen.

Flere venner samtidig

En undersøkelse InFact har gjort for VG viser at nær 50 prosent mellom 18 og 29 år føler at de har fått flere venner som følge av sosiale medier. Kun 3,3 prosent mener de har fått færre venner. Men skal vi tro UCLAs studie er de kanskje flere – men mindre gode.

Forsker ved senter for velferds- og arbeidslivsforskning, Kristinn Hegna, sier til VG at hun tror dette kan stemme.

– Vi har gjort en del studier hvor vi har sett på unges nettverk. Vi ser at unge stadig får flere venner. Men vi vet ikke hvorvidt dette er gode venner som de faktisk betror seg til, sier Hegna.

Videre forteller Hegna at gjerne vennene er sammen flere samtidig.

– Smarttelefonen har jo gjort det lettere å lage avtaler med venner. Man kan sende en melding til mange samtidig, og spørre om alle vil være med å finne på noe, sier hun.

Overfladisk?

Psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg sier til VG at han også tror at sosiale medier kan føre til mange – men mindre nære – venner.

PSYKOLOGSPESIALIST: Jan-Ole Hesselberg. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

– Mange slike vennskap kan være overfladiske. Forskning viser at man i liten grad klarer å vedlikeholde relasjonen til alle Facebook- og Twitter-venner. Det viser seg at 150 personer er kapasitetsgrensen over hvor mange mennesker man klarer å holde kontakten med. Det sier seg selv at dersom du har 1000 kontakter på Facebook, går det ikke å pleie forholdet til alle, sier Hesselberg.

Videre forklarer psykologspesialisten at det for de fleste er viktig å ha venner man kan betro seg til.

– Det er klart at de som har venner som de beskriver som nære og gode har en fordel. Det er en faktor som spiller en viktig rolle – spesielt i perioder hvor man har det vanskelig, sier Hesselberg.

Enklere å holde kontakt

Thomas Wold, universitetslektor ved Psykologisk institutt ved NTNU, har forsket mye på sosiale medier. Han sier at den nye digitale hverdagen kan være fordelaktig for allerede gode relasjoner.

– Sosiale medier gjør det lett å holde kontakten med for eksempel en gammel klassekamerat. Hvis de to allerede har en etablert god relasjon, føles den kontakten veldig fin, sier Wold.

Videre forklarer han at det viser seg at de vi prater med på sosiale medier – ofte er de vi også prater mest med ellers i livet. I likhet med de andre ekspertene VG har pratet med tror også Wold at den digitale hverdagen kan påvirke selvtilliten.

– Om man hele tiden sammenligner seg med andre kan man få dårligere selvtillit i lengden. Men dette kan man til en viss grad styre selv – hvis man klarer å unngå å sammenligne seg selv med andre, er det ikke noe problem, sier Wold.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder