REDD DEN! Det finnes triks for å redde en våt mobilntelefon. Foto:Roger Neumann,

Har mobilen din fått en ufrivillig dukkert?: Slik redder du mobilen fra drukning

Her er triksene som skal til for å redde en våt mobiltelefon. Det viktigste er: Vær rask - og for all del ikke slå den på.

Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Et plutselig regnskyll eller en ufrivillig dukkert kan føre til at mobilen din får fukt- og vannskader.

Men det er mulig å redde telefonen fra drukningen.

- Det er mulig å redde en våt mobiltelefon i mange tilfeller. Det kommer an på hvor mye vann du har fått i den; og om det er saltvann eller ferskvann. Uansett gjelder det å være rask, sier teknologiekspert ved mobilen.no, Espen Irwing Swang, til VG.

VG har også vært i kontakt med et av Norges ledene mobilreperatører, Applespesialisten, som hevder 70 prosent av våte mobiler kan fikses.

- De fleste telefoner blir i orden igjen dersom man er rask. Den største feilen folk gjør er å prøve å slå på eller lade mobilen eller en slik hendelse. De er desperate etter å få den påslått, men det kan føre til at den kortslutter, sier daglig leder ved Applespesialisten, Marius Jahren, til VG.

Regn og toaletter

Ifølge SVT skjer det ofte om sommeren at mobiler kreperer på grunn av vannskader. Følger du de viktigste triksene i etterkant - bør ikke det skje.

- Mange telefoner er ekstremt følsomme for vann. Regn og toaletter er den vanligste årsaken til at mobiler får vann- og fuktskader, sier Kenny Johansson, teknologisjef for mobile tjenester på IFON-butikken i Göteborg, til SVT.

BØR IKKE LIGGE LENGE: Jo raskere du får opp mobilen fra vannet, desto større er sjansen for at den overlever. Foto:Roger Neumann,

Slik redder du den

VG har samlet de overnevnte ekspertenes beste tips for å redde mobilen fra drukning:

1. Ikke slå på eller lade mobilen

Den største tabben du kan gjøre etter at telefonen din har blitt vannskadet er å prøve å skru den på eller lade den. Da kan den kortslutte.

2. Vær rask!

Jo raskere du handler - desto større sjanse er det for at mobilen overlever dukkerten. Desto lenger mobilen har oppholdt seg i vann, jo verre blir situasjonen.

3. Åpne mobilen

Det første du må gjøre er å åpne mobilen, for å ta ut SIM-kortet og batteriet. I tillegg til at telefonens kretser kan kortslutte, så vil kombinasjonen vann, kobber og elektrisitet føre til at de hårfine kobberlederne i telefonen irrer. Du kan også børste ladepluggen forsiktig med en tannbørste.

4. Få bort fuktigheten

På en eller annen måte må fuktigheten absorbere. Har vannet trengt inn i telefonen, så forsøk å slynge det ut. Du kan få bort vannet ved å bruke et håndkle eller papir for å trekke ut så mye fuktighet som mulig. Du kan også putte mobilen i ukokt ris for å absorbere vannet. Men vær forsiktig - korn og støv som kommer inn i kontakten eller hodetelefonutgangen kan forverre skaden. Ekspertene anbefaler ikke å tørke mobilen med hårføner, da alle modeller ikke kan håndtere det. De advarer også sterkt mot å prøve å varme den opp i ovnen.

Har du mistet telefonen i sjøvann er den antakelig ødelagt for godt. Du kan forsøke å skylle telefonen i ferskvann, men det kan være vanskelig å få bort alt saltet.

5. Vent to til tre døgn

Ikke sett batteriet tilbake for å se om telefonen virker før du er helt sikker på at den er tørr. Å tørke telefonen innvendig kan ta to til tre døgn. Ventetiden kortes ned dersom du for eksempel legger den i ris som nevnt ovenfor. Etter et par døgn kan du forsøke å sette batteriet tilbake på telefonen for å sjekke om den virker. Noen ganger vil telefonen lyse opp uten at du får den til å slå seg på. Ta da av batteriet og vent et døgn til før du prøver på nytt.

5. Verksted

Om ingen ting later til å hjelpe kan du ta mobiltelefonen med til et verksted. Husk at du ikke får dekket fuktskader på garantien, og at det derfor kan bli en kostbar affære å få telefonen reparert. Etter vann- og fuktighetsskader hender det at batteriet må byttes ut.

VG har tidligere testet hvor mye vann de ulike telefonene tåler - også de vanntette. Testen kan leses her.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder