ETTERKOMMERE AV ORDERUD-KYRENE: Ble avlivet av Mattilsynet 3. desember. Foto: Svein Johnsen,

Bonde raser: Mattilsynet avlivet 66 kyr

Kuene var fra besetningen på Orderud gård

66 friske kyr, og en kalv, har blitt avlivet av Mattilsynet.

Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Etter det svært mye omtalte trippeldrapet på Orderud gård i 1999 var det bonden Svein Johnsen som tok over de 72 dyrene fra gården.

Siden har Johnsen hatt alle kyrne, og avkommet deres, på gården sin i Finnsnes. Men for få dager siden ble de siste kuene av Orderud-besetningen slaktet av Mattilsynet. De hevder at dyreholdet var for dårlig.

Mattilsynet og Nortura bekrefter overfor VG at 66 kyr ble hentet av Mattilsynet 27. november, og slaktet.

– Vi fattet vedtak om at husdyrholdet måtte avvikles på grunn av for dårlig dyrevelferd over lang tid. Det har vært gjennom tingretten, og blitt vurdert av lagmannsretten. Begge har kommet til at avvikling var nødvendig for å sikre kravene i dyrevelferdsloven. Da bonden ikke gjorde dette på eget initiativ – måtte vi gjennomføre pålegget, og så oss nødt til å slakte dyrene, sier distriktssjef i distriktskontoret til Mattilsynet i Midt-Troms, Hilde Haug, til VG.

Haug i Mattilsynet sier at avlivningen ikke hadde noe med å gjøre at kyrne er av Orderud-besetningen.

– Unødvendig å avlive dem

Men bonden og eier av dyrene, Svein Johnsen, raser over Mattilsynets avgjørelse.

Han mener at det var helt unødvendig å avlive dyrene, og at Mattilsynet har prøvd å ta ham siden han tok over kuene fra Orderud-gården.

– Det er trist at dyrene skulle bli slaktet på den måten, og at en nyfødt kalv måtte avlives. Det er mange bønder som har mangel på kyr, og jeg vet at noen av mine naboer ville tatt over dyrene, sier Johnsen til VG.

BLE AVLIVET DAGEN ETTER: Denne kalven fikk bare leve ett døgn, før den måtte slaktes av Mattilsynet. Foto: Svein Johnsen,

Dyrene var friske

Bonden mener at Mattilsynet har lett etter feil i måten han drev gårdsbruk på.

– Jeg driver økologisk gårdsbruk, og kyrne mine hadde det kjempebra. Dette handler ikke om dyrevelferd, men at Mattilsynet var ute etter å ta meg, mener Johnsen.

Disse påstandene avviser Mattilsynet, men de bekrefter at dyrene ikke var syke da de skulle slaktes. De ble godkjent til matproduksjon, men dyrene fikk en dårlig klassifisering.

– Men gjorde dere nok for at kyrne skulle bli omplassert?

– Johnsen fikk mulighet i lang tid til å gjøre noe med dette. Gården skulle avvikles. Når ingenting ble gjort, måtte vi slakte kyrne. Dyrene var møkkete, hadde dårlig liggeunderlag og mangelfull foring. En kalv var så redusert at den ikke kunne transporteres og ble avlivet på gården, sier Haug.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder