TRE VINNERE: VG gjennomførte en uformell test av flekkfjerningsmetoder med vaskebok-forfatter Elisabet Høye. Man kommer særdeles langt med flytende vaskemiddel, oppvaskmiddel, og kanskje noe litt mer ukjent: en flaske glyserol. Foto:Adrian F. Steinbakk,VG

Stor flekkfjerningsguide: Bli kvitt flekkene etter jule- og nyttårsfeiringen

VG-test: 6 av 6 flekker borte – uten flekkfjerner

Slik fjerner du 12 ulike flekker

Sagflis og glyserol kan være lurt å ha i bakhånd etter julen og nyttårsfeiringen. Flekkfjerningslære er nemlig full av partytriks.

Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Tiden innebærer for mange en rekke festligheter og tilhørende søl, men fortvil ikke – de aller fleste flekker kan man bli kvitt, så lenge man bruker riktig metode. Selv fjorårets flekker er det håp for.

VG inviterte Elisabet Høye til å gjennomføre en uformell test av ulike flekkfjerningsmetoder – som ikke inkluderer typiske flekkfjernere man får kjøpt i butikken.

LES OGSÅ: Få landets reneste hjem (VG +, krever innlogging)

Høye er aktuell med boken vaskeboken «Ren Glede», som blant annet inneholder en rekke triks for å bli kvitt alle typer flekker. Tipsene har hun blant annet hentet fra bekjente, artikler, bøker, leksikon og landets fremste eksperter på renhold og kjemi.

– Flekkfjerning er en liten vitenskap, for ulike flekker krever ulik behandling for å forsvinne. Gjør du det feil kan du få en fiksert flekk som aldri forsvinner.

Fullstendig borte

Flekkene som ble testet var kaffe/te, rødvin, saus, øl, tyttebærsyltetøy og stearin. Metodene som ble brukt ble bestemt av flekkens natur (se faktaboks).

Flekkene var store, så selv Høye lot seg overraske over resultatene. Samtlige flekker ble nemlig fullstendig borte etter kun én vask, med unntak av rød stearin. Her måtte det en ekstra runde til for å bli kvitt siste rest av farge.

Høye mener man ikke trenger å kjøpe spesielle flekkfjernere.

– Man kommer ofte langt med bare vann og flytende oppvask- og vaskemiddel.

Hun får støtte av forsker og tekstilekspert Ingun Grimstad Klepp hos Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO).

UNDERVURDERER VANN: Forskningsleder Ingun Grimstad Klepp ved SIFO, understreker hvor effektivt vann er som flekkfjerner. Foto:Bjåland Nils,VG

– Mange andre ting er like effektive, og vi har fått svært effektive vanlige vaskemidler de siste årene. Men jeg ønsker ikke å fortelle folk hva de bør gjøre og ikke. Mange kan ha nytte av et ferdig produkt også, sier Klepp.

En omfattende test av 16 ulike flekkfjerningsprodukter, gjort av det uavhengige svenske forbrukermagasinet Råd & Rön i fjor, ga så dårlige resultater at de anbefalte folk heller å bruke vanlige tøyvaskemidler til å forbehandle flekker.

Resultatene av testen ble fremhevet av det norske Forbrukerrådet som pålitelige og overførbare til det norske markedet.

Enkelte av midlene i testen hadde særlig problemer med flekker fra rødvin, te og kaffe, og noen bidro til å fiksere flekkene.

Glyserol mot gamle flekker

I arbeidet med innhenting av flekkfjerningsinformasjon, var det spesielt effekten av glyserol som overrasket Høye mest.

– Flekker jeg før har slitt med å fjerne, som gamle rødvins- og kaffeflekker, forsvinner med glyserol. Fordelen med glyserol er at den er veldig effektiv på gamle flekker, samtidig som den er mild. Det er jo gøy å kunne fjerne vriene flekker med et produkt som faktisk er spiselig, i stedet for å måtte bruke sterk kjemi.

Glyserol kan til og med være et bra partytriks.

– Ha en flaske glyserol i innerlommen. Hvis uhellet er ute er glyserol super for å fjerne kaffe- og rødvinsflekker.

Høye har følgende råd til de som kanskje ser for seg at festlighetene kommer til å gå litt ekstra hardt for seg:

UKJENT TRIKS: Glyserol er helt naturlig, og fjerner spesielt gamle flekker effektivt, for eksempel fra rødvin eller kaffe. Foto:Adrian F. Steinbakk,VG

– Det kan være kjekt å gå til innkjøp av en liten sekk med sagflis. Hvis noen av gjestene skulle være uheldige å kaste opp kan du strø sagflis på flekken. Da kan oppkastet enkelt feies vekk, og du slipper å tørke opp andres spy. Vask med litt salmiakk i rengjøringsvannet for å fjerne lukten. Julen er også høytid for omgangssyke, og da kan sagflisen være god å ha på lur.

Fagsjef for biologi og kjemi, Kent Hart i Astma- og allergiforbund (NAAF) er ikke overrasket over at flekkene forsvant, uten bruk av egne flekkfjerningsprodukter.

– Man trenger nødvendigvis ikke bruke egne flekkfjernere, men det er heller ingen grunn til å advare mot å bruke det, så lenge man bruker dem riktig. Om man bruker flekkfjernere bør man beskytte seg ved å ha på hansker om man skal ta på det.

Slik fjerner du flekkene

Øl

La flekken ligge i bløt med vann med et enzymholdig tøyvaskemiddel. Skyll og vask på vanlig måte.

Sennep

Skrap bort det som lar seg fjerne og løs opp resten av flekken med White-spirit. Bruk et absorberende underlag. Gni flekken med flytende tøyvaskemiddel. Skyll deretter plagget rent. Alternativt kan du ha oppvaskmiddel direkte på flekken og skylle ut med vann.

Rødvin

Det finnes en rekke måter å fjerne rødvinsflekker på:

* Varmt vann: Fjern mest mulig med varmt vann. Ha deretter flytende tøyvaskemiddel på flekken og la plagget ligge i en halv time før du vasker det.

* Glyserol: Fukt flekken med glyserol, og la plagget ligge i en plastpose i minst ti timer før det vaskes i maskin på vanlig måte.

* Kokt melk: Dypp rødvinsflekken i den varme melken og la den være der i fem til ti minutter. Skyll godt og vask tekstilet.

* Rødvin på teppet: Kan suges opp ved å fordele rikelig med potetmel på flekken. La potetmelet trekke til seg mest mulig av rødvinen før du støvsuger bort melet. Rester etter vinflekken kan fjernes med oppvaskmiddel eller glyserol.

PS! Hvis du fjerner rødvinsflekker med salt eller hvitvin, kan du risikere at flekken blir erstattet av en beige flekk som ikke går vekk.

Tyttebærsyltetøy/bær/frukt

Nye flekker: Hvis tekstilet tåler det, kan du gjennomspylte flekken med varmt vann under kranen. Kaldt eller lunkent vann kan fiksere flekken slik at den blir umulig å få vekk. Hvis det fremdeles er en flekk, kan du bløtlegge plagget i vann tilsatt et enzymbasert tøyvaskemiddel. Alternativt kan du gni inn flekken med oppvaskmiddel eller flytende vaskemiddel. Vent i 15 minutter, skyll og vask plagget i vaskemaskinen.

Gamle flekker: Løs opp flekken med glyserol. Etter ti minutter kan du skylle med lunkent vann.

Kaffe og te

Nye flekker: Skyll stoffet i så varmt vann som det tåler. Hvis flekken også inneholder fløte, bør den skylles ut med kaldt vann først. Fjern eventuelle flekkrester ved å ta flytende tøyvaskemiddel direkte på flekken. Vask plagget etter en halv time.

Tørre flekker: Kan gnis inn med glyserol. Legg tekstilet I en plastpose slik at flekken holdes fuktig, og vent 10–15 timer før du vasker det. Vask deretter plagget på vanlig måte i vaskemaskinen, eller rens flekken med oppvaskmiddel og skyll godt.

Gamle flekker: Legg gjær oppløst i vann på flekken. La det virke i noen minutter. Vask deretter med tøyvaskemiddel og vann.

Stearin

FJERNET RØD STEARIN: I testen måtte den røde flekken med stearin gi tapt for rødspriten, som slettet alle spor. Foto:Adrian F. Steinbakk,VG

På tekstiler:

* Frys ned plagget slik at du kan bryte av mest mulig av stearinen. Skyll flekken i kokende vann. Stearinrester kan fjernes med rødsprit. Sug opp med tørkepapir og bruk absorberende underlag.

* Du kan også få bort stearinrester ved å stryke flekken. Legg et kaffefilter eller tørkepapir mellom tekstilet og strykejernet og mellom tekstilet og underlaget. Stearinen vil suges opp i papiret.

* Du kan også forsøke å fjerne stearinrester ved å gni flekken inn med oppvaskmiddel. La den virke i 15 minutter.

Flekker med farget stearin: Fjernes med neglelakkfjerner med aceton eller med sprit (som rødsprit) som er varmet i vannbad.

På møbler og ubehandlet tre: Bruk kjølespray eller noe fra fryseren for å kjøle ned stearinen. Ta bort mest mulig. Restene kan du forsøke å fjerne med et strykejern. Legg kaffefilter eller tørkepapir mellom jernet og underlaget.

Saus/fettflekker

Nye flekker: Fukt flekken med et flytende oppvaskmiddel. La det virke i 15 minutter. Skyll deretter med varmt vann og vask plagget på vanlig måte. Vaskeeffekten er best ved høy temperatur. Ta eventuelt flytende tøyvaskemiddel direkte på flekken.

Gamle flekker: Fuktes og løses opp med white-spirit. Sug opp fettet med en ren klut eller tørkepapir. Bruk gjerne et absorberende underlag.

Leppestift

Dynk flekken med oppvaskmiddel, vent litt, skyll bort med varmt vann og vask plagget i vaskemaskin. Fargerester kan fjernes ved å dyppe flekken i sprit (for eksempel rødsprit) som er varmet i vannbad. Ved å tilsette litt såpe øker du effekten. Du kan også fjerne fargerestene med en ren klut fuktet i rødsprit.

Brus

Gamle brusflekker fuktes med glyserol. Skyll med lunkent vann etter ti minutter.

Iskrem

EKSTREMT EFFEKTIV: Vann er blant de absolutt beste flekkfjernerne. Det er smart å tre flekken over kranen og la vannet renne gjennom fra baksiden slik at man ikke drar flekken gjennom stoffet. Foto:Adrian F. Steinbakk,VG

Skyll eller spyl flekken med lunkent vann. Matrester kan som oftest fjernes med oppvaskmidler. Eventuelt kan flekken bløtlegges med vann tilsatt et enzymholdig tøyvaskemiddel.

Majones

Fordi egg inneholder protein, må eggerester først fjernes med kaldt vann. Fjern deretter resten av flekken som du ville ha fjernet en sausflekk.

Oppkast

På klær: forsvinner som regel med lunkent vann og enzymbaserte tøyvaskemidler. Oppvaskmiddel egner seg også til å fjerne oppkast. La gjerne plagget ligge i bløt i en til to timer.

På tepper, madrasser og møbler: Bruk rengjøringsvann tilsatt salmiakk. Tørk opp mest mulig med tørkepapir før du vasker. Fjern flekken med salmiakkvann.

TIPS! Strø sagflis over oppkast. Sagflisen vil absorbere fuktigheten i oppkastet. Etterpå kan du bare feie det bort. Sagflis fungerer også bra hvis du får oppkast på et teppe eller en madrass.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder