SOMMERFERIE: Det var under en tur til den polske byen Sopot at mannen ble dopet ned og svindlet. Foto:REUTERS,

Svindlet på strippeklubb – banken må punge ut

Nordmann sier han ble dopet ned og svindlet for over 250.000 kroner på polsk strippeklubb.

Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hvem som skulle betale en strippeklubbregning på over 250.000 kroner ble denne uken avgjort i Kristiansand tingrett.

Offeret i saken mener at han ble svindlet inne på en strippeklubb i den polske byen Sopot sommeren 2014, mens banken på sin side mener at mannen selv er ansvarlig for pengene som ble tappet fra kontoen hans.

Kunden sendte reklamasjon på beløpet til banken sin, Sparebank1 SR Bank ASA, men fikk kravet avvist. Banken brakte deretter saken inn for retten.

– Han har hele tiden hevdet at han ble dopet ned og fått kortet sitt misbrukt. Vi anførte dette for retten, og er veldig godt fornøyd med dommen, sier mannens advokat Christian Baklund til VG.

Dopet ned

I dommen kommer det fram at mannen oppsøkte strippeklubben alene uten vennene sine og kjøpte tre øl.

Den siste ølen ble betalt kl. 02:18 på natta. Etter den siste ølen har mannen uttalt at han ikke husker hva som skjedde.

Fra klokken 02:39 til 04:57 ble det gjennomført ytterligere 11 transaksjoner. Det er disse transaksjonene, på totalt 251.157,99 kroner, mannen mener han ikke kunne stilles til ansvar for.

– Det neste han husker er at han våknet på hotellet dagen etter og har mottatt en SMS fra banken om avvikende transaksjoner, står det i dommen.

Mannen har hele tiden ment at han ble dopet ned av de ansatte ved strippeklubben, og at de har kopiert PIN-koden hans da han betalte for ølen.

LES OGSÅ: Finn.no advarer mot e-post-svindel

Da polsk politi begynte å etterforske saken, fikk de utlevert videoopptak fra den aktuelle kvelden. Videoopptakene varer frem til kl. 02:36 – tre minutter før transaksjonene mannen mener han ikke er ansvarlig for starter. Disse opptakene ble vist i retten.

– Vi har lagt ned mye krefter på å samle inn dokumentasjon, og dette gir et solid inntrykk av hva det er som faktisk har foregått, sier Baklund til VG.

Ifølge dommen kan man på overvåkningsvideoen se at servitøren og en av stripperne som sitter i sofaen vedsiden av mannen når han taster inn PIN-koden for ølkjøpet.

Les også: Tiltalt for svindel av over 400 selskaper

Videoopptakene viser videre at bartenderen går inn på bakrommet og henter en flaske av «ukjent substans». Denne væsken helles opp i glasset som serveres nordmannen. Det samme skjer de to andre gangene nordmannen bestilte øl.

– Etter en samlet helhetsvurdering finner retten det sannsynliggjort at saksøkte ble dopet ned, står det i dommen. Offerets forklaring blir av retten beskrevet som troverdig og sannsynlig «sett i lys av de øvrige bevis i saken», heter det i dommen.

Grovt uaktsomt

Retten mener at mannen opptrådte grovt uaktsomt ved å ikke skjule koden overfor de ansatte på strippeklubben bedre, noe som betyr at han må betale en egenandel på 12.000 kroner fra egen lomme.

– Vi ser at retten legger til grunn at han var grovt uaktsom da han tastet inn PIN-koden. Dette er vi uenig i, sier Baklund til VG.

I dommen fra Kristiansand tingrett dømmes Sparebank1 SR Bank ASA til å erstatte tapet samt saksomkostningene på 114.595 kroner, står det i dommen.

VG har så langt ikke lykkes med å få en kommentar fra banken. Det er uvisst om de kommer til å anke dommen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder