FLEST NORSKE ARTER: Her er noen få av mer enn 100 bilder Jon Olav har tatt av sine norske fiskearter. Se stor bildespesial lenger ned i saken. Foto: PRIVAT,

Se stor bildespesial med alle fiskene!: Jon Olav har fått 123 fiskearter i Norge!

Jon Olav har fisket hele 123 forskjellige fiskearter i Norge. Blant sportsfiskerne blir rekordbragden betegnet som fantastisk.

  • Øystein Larsen-Vonstett

Det er sportsfiskernettstedet hooked.no som omtaler rogalendingen Jon Olav Florø-Larsen sin bragd.

På artslisten finnes helt vanlig fisk som torsk, ørret, makrell og sei, men også ytterst spesielle fangster som svartskate og småvar. Størrelsen på fisken varierer også noe helt enormt, fra under grammet til godt over tonnet.

– For å oppnå noe slikt må en beherske de fleste former for stangfiske, og være like interessert i fisk som ikke blir mer enn et gram, som en er i de virkelige kjempene, sier redaktør i hooked.no, Endre Hopland.

Sett denne?Se her svømmer sverdfisken i Oslofjorden

Ifølge sportsfiskeeksperten blir det ført artslister på Fiskersiden-forumet. Fire fiskere er her registrert med 120 arter eller flere. På toppen troner John Olav,

Se bildene av Jon Olav med hele 122 norske fiskearter i stor billedspesial her.

Til sammen 154 arter har de 274 ivrige sportsfiskerne registrert til sammen på forumet.

Sjekk denne superbreiflabben!

- Er du sprø nok greier du 160

– Rundt 160 arter bør det være mulig å få i Norge om en legger ned nok tid og er sprø nok, men dette inkluderer mange små og rare greier folk flest ikke vet finnes, sier Hopland til VG.

- Spiser disse artsfiskerne mye fisk?

– Absolutt. Det som ikke blir agn eller mat blir derimot sluppet tilbake i vannet, sier Hopland til VG.

Jakten på flest mulig arter skal ifølge sportsfisker Jon Olav Florø-Larsen ha startet med et veddemål i 1999.

– Formålet i første omgang var å vinne et veddemål mot de tre jeg alltid reiser på tur med i Nord-Jæren Havfiskeklubb. Dette var tilbake i 1999, og veddemålet var førstemann til 50 arter. Den gang hadde jeg 30 arter, og det tok noen år å nå 50, men jeg vant veddemålet, sier Florø-Larsen.

Fikk du med deg denne?:Gullfisk med forstoppelse fikk kirurghjelp

I dag er han altså den sportsfiskeren i Norge med flest registrerte arter. Dette synes han er både moro og nokså sprøtt.

– Det har gått veldig fort de siste årene, og det har blitt mange ville satsinger, men det har jo også vært veldig moro. Nå er målsettingen å få minst få en ny art per år og samtidig holde meg i toppen, men ikke nødvendigvis helt på topp. De som ligger rett bak meg fisker jeg jo mye sammen med, så det blir nok mange turer sammen etter nye arter, forteller han.

Setter flyndrefisk høyest

Les: Sjekk denne 23,4 kilos storlaksen.

Den fisken han selv setter høyest er en hårvar, en flyndrefisk som kan bli opptil 25 centimeter lang.

– Dette henger sammen med all tiden jeg brukte på å forstå fisken. Da jeg begynte å fiske etter den var det få som hadde fått arten, og fangstene var stort sett bare på måfå. Etter mer enn halvannet år med prøving og feiling, knakk jeg omsider koden, og jeg husker fremdeles jubelbrølet og gleden da jeg sto med fisken i hånden på moloen i Mekjarvik, forteller han til hooked.no.

Les også:12-åring fikk monsterfisk på 280 kilo

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder