KAN VÆRE FARLIG: Eksperter advarer mot at bearbeidede kjøttprodukter og rødt kjøtt kan gi tarmkreft. Foto: Sara Johannessen , VG

Kjøtt som kan gi tarmkreft: Dette er symptomene

De farlige stoffene: Dette skjer med kroppen

Vi spiser kjøtt som kan gi oss tarmkreft, advarer eksperter. Rundt 4000 nordmenn får sykdommen hvert år.

Marie Moen Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

- Det er sannsynlig at det er en sammenheng mellom vårt konsum av kjøtt og økningen i tykk-og endetarmskreft, sier Helle Katrine Knutsen, forsker i FHI, til VG

Mandag ettermiddag publiserte Verdens helseorganisasjon (WHO) en rapport som viser at å spise bearbeidede kjøttprodukter og rødt kjøtt kan gi til tarmkreft.

– Risikoen for å utvikle tykktarmskreft øker i takt med mengden kjøttprodukter og rødt kjøtt som konsumeres, opplyser Kurt Straif ved International Agency for Research on Cancer (IARC).

Rundt 4000 nordmenn får sykdommen hvert år, ifølge Kreftregisteret. Forekomsten av tykk- og endetarmskreft har mer enn fordoblet de siste tiårene. Dette parallelt med at forbruket av kjøtt har økt betydelig over lengre tid, fra 38 kilo per person i 1959 til 76 kg i 2013, viser tall fra helsemyndighetene.

Har du lest denne? Vi spiser 76 kilo rødt kjøtt i året

IARC er en del av WHO. De plasserer nå, ifølge Reuters, bearbeidet kjøtt på listen sammen med kreftfremkallende stoffer som tobakk, asbest og dieselavgasser.

– Grunnen til at bearbeidet kjøtt er forbundet med kreftrisiko, handler om stoffene som oppstår når kjøttet behandles. Flere av disse kjemikaliene kan skade vårt DNA som igjen kan føre til kreft. Det er godt dokumentert at for mye bearbeidet kjøtt er en risikofaktor for kreft, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, til VG.

Foto: ,

Mer om stoffene og hva som skjer i kroppen når du spiser rødt eller bearbeidet kjøtt, kan du se nederst i saken.

At noen typer kjøtt kan være farlig er ikke helt nytt. En tidligere forskningsrapport publisert i tidsskriftet BMC Medicine viste at bearbeidet kjøtt øker risikoen for en tidlig død.

Det er, ifølge Norges veterinærhøgskole, godt kjent at kosthold er blant faktorene som kan gi økt forekomst av kreft.

– Mat er en viktig faktor

Rundt 40 prosent av alle krefttilfeller kan forebygges ved et riktig sammensatt kosthold, normal kroppsvekt og moderat fysisk aktivitet. Det viser blant annet den tidligere rapporten «Food, Nutrition and the Prevention of Cancer: A Global Perspective».

Professor Jan Erik Paulsen ved Norges veterinærhøgskole sa til forskning.no allerede i 2012 at feil kosthold er mer kreftfremkallende enn røyking.

– Vi vet at mat er en viktig faktor i utviklingen av alle kreftformer. Feil kosthold er en viktigere medvirkende årsak til kreft enn tobakk. Men vi vet ikke nok om hvilke faktorer som er mest avgjørende, og hvilke krefttyper som er mest påvirket av kostholdet, sa Paulsen.

VG har vært i kontakt med Paulsen, som bekrefter at dette er like aktuelt i dag. Han vil dog ikke uttale seg om saken på nåværende tidspunkt.

Har du lest denne? Advarer mot å legge pølser og hamburgere på grillen

Spiser mer kjøtt - får mer tarmkreft

Paulsen sier også til VG at det er tykk- og endetarmskreft man er bekymret for i forbindelse med kjøttinntak. Dette er den nest hyppigste kreftformen i Norge.

Helsedirektoratet skriver på sine nettsider at «usunt kosthold, mye rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter» kan øke risikoen for tarmkreft.

– Det er enda mye vi ikke vet om risikofaktorene, og man har ingen garanti mot å utvikle kreft. Men dagens rapport fra synliggjør at vi bør vurdere hvor mye bearbeidet kjøtt, som pølser, hamburgere, bacon osv som vi bør spise. Risikoen for at du får tykk- og endetarmskreft reduseres ved et sunt og variert kosthold, sier Ryel i Kreftforeningen.

Dette skjer med kroppen

Dette skjer i kroppen når du spiser rødt og bearbeidet kjøtt, ifølge Kreftforeningen.

1. Dannes stoffer som kan skade DNA

Når vi spiser kjøtt og kjøttprodukter vil det dannes nitrosoforbindelser i magesekk og tarm. Nitrosoforbindelser er assosiert med økt skade på DNA, og er større når vi spiser rødt kjøtt enn hvitt kjøtt.

2. Inneholder heterosykliske aminer

Stekt kjøtt og stekte kjøttprodukter inneholder en rekke heterosykliske aminer som kan være kreftfremkallende. Disse stoffene dannes i kjøttet når det varmes opp til 150 grader eller mer. Det er særlig når kjøtt stekes på høy temperatur at dette stoffet dannes.

3. Stoffer som dannes ved ufullstendig forbrenning

Kjøttmat av både hvitt og rødt kjøtt kan inneholde polysykliske aromatiske hydrokarboner. Dette er en stor gruppe forbindelser som dannes ved ufullstendig forbrenning av organisk materiale som for eksempel ved tilberedning av kjøtt.

Når fett drypper ned på grillkull med høy varme forbrennes fettet. Røyken som dannes inneholder polysykliske aromatiske hydrokarboner, som setter seg på grillmaten. Stoffene kan også dannes når kjøtt og kjøttprodukter stekes på høy temperatur.

4. Jern som kan gi celleskade

Kjøtt og kjøttprodukter inneholder jern (hemjern og fritt jern) som kan føre til celleskade og økt cellevekst i tarmen. Fritt jern fra kjøtt og kjøttprodukter kan også fremme dannelsen av frie radikaler som gir økt oksidativt stress og betennelsesreaksjoner. I storfekjøtt er det omkring tre ganger så mye jern som i hvitt kjøtt og fisk, og for svinekjøtt et sted midt i mellom.

Kilde: Kreftforeningen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder