SNART VALG: I forbindelse med kirkevalget har det blitt sendt ut 3,1 millioner stemmesedler. Flere har oppdaget at de står oppført som medlem i Den norske kirke mot sin vilje. Foto:Stian Lysberg Solum,VG

Medlemsrot i Den norske kirke

Kirken kaller det «systemfeil» og avviser medlemsjuks

Klarer ikke å vaske listene selv

Folk som er feilaktig oppført må selv ta kontakt

I forbindelse med kirkevalget har en rekke personer fått vite at de er medlemmer i Den norske kirke mot sin vilje. Kirken vet ikke hvor mange medlemmer som står oppført feil i listene.

Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I forbindelse med det kommende kirkevalget har over tre millioner valgkort blitt sendt ut. De som får valgkortene er stemmeberettiget som medlem i kirken.

Men det viser seg at en rekke personer, som ikke er medlem i kirken, også har fått valgkort. De står altså registrert som medlem i kirken mot sin vilje.

Hvor mange dette dreier seg om kan ikke Den norske kirke gjøre rede for. Årsaken til feilen skal være en elektronisk feil i systemene.

– Vi beklager at folk som enten ikke er døpt eller som tidligere har meldt seg ut har fått valgkortet. Vi jobber for å finne hva som forårsaker det. Hvor mange det er snakk om vet vi ikke, sier kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet, Ingeborg Dybvig, til VG.

Provosert

MELDTE SEG UT IGJEN: Etter å ha mottatt valgkortet i posten, har Henrik Teigøyen (31) fra Oslo meldt seg ut av Den norske kirke for andre gang. – Jeg blir veldig provosert og mener det grenser mot bedrageri, sier han. Foto:Privat,

En av dem som i forrige uke mottok beskjed om at han var medlem i Den norske kirke er Henrik Teigøyen (31) fra Oslo.

– Jeg har aldri vært medlem. Jeg er ikke døpt, borgerlig konfirmert og foreldrene mine har aldri vært medlemmer, sier han til VG.

31-åringen forteller at han også tidligere har blitt ført opp som medlem av kirken og meldt seg ut.

LES OGSÅ:En av ti deltok i kirkevalget

Det var først da valgkortet kom i postkassen han fant ut at han igjen sto på medlemslisten.

– Jeg blir veldig provosert og mener det grenser mot bedrageri. Det er rart at de får holde på sånn når andre foreninger og trossamfunn blir straffet for det samme, sier han til VG.

VG har tidligere skrevet om Terje Forsberg. Han hevder statskirken ignorerte hans utmeldings ønske i nesten 40 år.

Ikke oversikt

På Facebook-sidene til den Norske kirke er det flere som melder ifra om at de står oppført som medlemmer mot sin vilje. Kirken jobber nå med å besvare henvendelsene.

– I forhold til at det er sendt ut 3,1 millioner valgkort og antallet henvendelser vi har fått, gjelder ikke dette så mange. Det har kommet få henvendelser, men det betyr ikke at det ikke er noe feil. Vårt medlemsregister vaskes opp mot folkeregisteret, og vi må finne ut hvorfor dette skjer, sier Dybvig til VG.

Les også: Den norske kirkens homotraume

Hvor lenge de som urettmessig har mottatt stemmekort har vært registrert som medlemmer, kan heller ikke kirken svare på. Det betyr at personer som tror de ikke var medlemmer, i realiteten ha vært det i flere år uten å vite om det.

– Hvor mange medlemmer har dere som ikke ønsker å være medlemmer?

– Det vet vi ikke, men vi tror ikke det er mange. Har man fått valgkortet og mener man ikke er medlem, så er det viktig for oss at man tar kontakt og sier ifra, understreker Dybvig.

– Ikke medlemsjuks

TEKNISK FEIL: – Vi beklager at folk som enten ikke er døpt eller som tidligere har meldt seg ut har fått valgkortet. Vi jobber for å finne hva som forårsaker det. Hvor mange det er snakk om vet vi ikke , sier kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet, Ingeborg Dybvig. Foto:Privat,

Tidligere har den katolske kirken i Norge kommet i hardt vær etter å ha blitt politianmeldt av Fylkesmannen i Oslo og Akershus for medlemsjuks.

Bakgrunn: Slik skal den katolske kirken ha jukset med medlemmer

Den norske kirke avviser at problemene som nå har oppstått dreier seg om medlemsjuks, fordi kirken finansieres av stat og kommune uavhengig antall medlemmer.

– Dermed har Den norske kirke ingenting å hente på at medlemsregisteret ikke er riktig, sier Dybvig og legger til:

– Vi fører ikke opp medlemmer. Hele strukturen er forskjellig, og vi må finne ut hva det er som skjer. Dette er ikke medlemsjuks, og vi har ingenting å hente på personer som er registrert feil i listene våre. Vi ønsker å ha så korrekte lister som mulig, og oppfordrer folk til å ta kontakt, sier Dybvig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder