- Kommer til å revolusjonere helsevesenet

MOBIL-DOKTOR? Markedet for helse-apper på mobilen har eksplodert. Nå melder også de store gigantene, som Apple og Google, seg på. Foto:Roger Neumann,VG

Markedet for helse-apper på mobil eksploderer: Appene som vil endre hverdagen din

Mobilen er i ferd med å bli din aller nærmeste lege. VG har sjekket fremtidens helse-apper - og de vil, ifølge ekspertene - revolusjonere din helsehverdag.

  • Karoline Flåm

Artikkelen er over fem år gammel

Glem tiden da du først måtte ringe legekontoret ditt, så sitte i lang ventekø på telefon, før du endelig fikk legetime, først om et par ukers tid.

Nå blir helsehverdagen din en helt annen. Legetjenester er et tastetrykk unna, og du kan gjøre avanserte helseundersøkelser helt på egen hånd, bare ved hjelp av smarttelefonen din.

- Avansert, medisinsk teknologi er i ferd med å bli tilgjengeliggjort for oss alle, via smarttelefonen, sier direktør Tore Tennøe i Teknologirådet.

Les også:TI GODE HELSE-APPER DU BØR SJEKKE UT (VG pluss)

VG presenterer her seks nye og avanserte helse-apper, som enten er på trappene eller er under utvikling og som ligger an til å bli tilgjengeliggjort innen kort tid:

Foto:Scanadu.com,

1. Scanadu.

En app som sammen med et måleinstrument kan gjøre en rekke ulike målinger - som kroppstemperatur, puls, EKG, blodtrykk og oksygenverdier.

Samme produsent utvikler også Scanaflo, en urintest du kan gjøre hjemme, og som skal kunne teste for blant annet glukose, protein, blodceller og nitrat. Kan bli nyttig både for gravide, eldre, diabetikere og folk som nylig har begynt på medisiner.

– Denne appen minner litt om en slags «Tricorder», for de som har sett Star Trek – altså en dings som nærmest kan måle alt. Nå har «nerdene» og utviklerne i Silicon Valley endelig fått noe som ligner, ler Tore Tennøe.

PillCam ESO 2 TransparentBack Foto:Given Imaging,

2. Pillcamcolon.

En kamerapille, som kan filme ditt indre landskap og kan så sende det til mobilen eller en annen mottaker. Kameraet sitter inne i en liten og gjennomsiktig pillekapsel som skal være enkel å svelge. Slik skal flere slippe å gjennomgå ubehagelige eller risikalbe kolonoskopi-undersøkelser.

- Tarmundersøkelsene blir aldri det samme igjen, sier Tennøe.

Her vises en prototype av den kommende GoCarb-appen. Brukeren tar bilde av måltidet sitt, og appen (til høyre) gjenkjenner så ulike typer næring på tallerkenen. Ut fra dette kalkuleres insulinnivå og om du får i deg for mye eller for lite karbohydrater. Foto:Stavroula Mougiakakou, ARTORG Center, University of Bern,

3. Appen GoCARB.

En diabetes-app som utvikles gjennom et samarbeid mellom Universitetet i Bern og Bern University Hospital. Prosjektet er delvis EU-finansiert.

Appen skal ved hjelp av mobilkameraet kunne skanne måltidet ditt og gjenkjenne ulike typer næringsstoffer, og slik hjelpe deg å kontrollere om du får i deg for lite eller for mye sukker og karbohydrater. Appen kalkulerer også passende insulindose knyttet til det aktuelle måltidet.

En video med mer detaljert forklaring av hvordan appen funker, kan sees her.

- I disse dager holder vi på på med tekniske tester av appen, før den snart skal testes også klinisk, forteller assisterende professor og en av lederne av forskningsprosjektet, Stavroula Mougiakakou, til VG.

Ifølge forskningsprosjektet sliter mange diabetes-pasienter med å vurdere hvor mye karbohydrater de egentlig får i seg, og mange bommer med opptil 20 prosent. Tanken er at appen skal hjelpe dem å få bedre kontroll over blodsukker og insulinbehov.

Her vises trinnene som er involvert i den kommende GoCARB-appen. Bildet av et måltid deles opp og identifiseres av appen som ulike typer mapt. Volum (ml) og karbohydratinnhold (CHO) beregnles, og ut fra dette kalkuleres insulinmenge. Foto:Stavroula Mougiakakou, ARTORG Center, University of Bern,

STORSATSING: Dette skjermbildet viser noe av det Apples kommende helse-app skal kunne hjelpe oss å holde styr på. Foto:Apple,

4. Apples nye Health-app.

Kommer i Apples nye operativsystem, iOS8. Her skal alle dine ulike helseopplysninger – hjerterytme, kaloriforbruk, blodsukker, kolesterol osv - kunne samles på ett sted og vises i en app. Slik blir vitale helseopplysninger et tastetrykk unna, og det blir lettere å dele informasjonen med for eksempel legen din.

- Det er nå når en gigant som Apple går inn i dette markedet, at dette kommer til å ta av, sier Tennøe.

I samme app skal du enkelt kunne legge inn et slags «emergency card» på deg selv, altså nyttige opplysninger dersom du skulle komme ut for en ulykke, for eksempel blodtype, spesielle sykdommer eller allergier og lignende. Disse opplysningene skal kunne gjøres tilgjengelig også fra en låst mobilskjerm.

Apple møter konkurranse fra andre storaktører:

NØD-INFO: Som en del av Apples helse-app, skal brukeren kunne fylle ut et "ulykkeskort" med sentral medisinsk informasjon om seg selv, som kan være viktig for helsepersonell dersom man blir utsatt for en ulykke. Dette "kortet" skal kunne gjøres tilgjengelig også fra en låst mobilskjerm, dersom brukeren ønsker det. Foto:Apple,

5. Googles nye helse-satsning, Google Fit.

Denne ble lansert 25. juni, og blir en tjeneste eller plattform for å samle all helseinformasjon fra ulike apper og sensorer på ett sted.

Tanken er også her å kunne skape en fullstendig bilde av din personlige helsetilstand, og at dette bildet skal være tilgjengelig på ett sted.

6. Samsungs nye mobilhelse-produkt, Sami.

Dette skal være en lignende type tjeneste som Google Fit og Apple Health. For ikke lenge siden lanserte Samsung også sitt helseprodukt, Simband, en klokke med sensorer som skal kunne måle blant annet hjerterytme og oksygenverdier.

Ekspertene er ikke i tvil. Denne typen helseapplikasjoner som vi kan bruke på vår egen mobil, kommer til å revolusjonere helsehverdagen vår:

- Før var det både dyrt og krevende å få tak et i et EKG-måleapparat. Nå kan hvem som helst få gjort slike målinger, og det koster ikke mye. Dette kan forebygge slag, sier Tennøe.

Han spår store omlegginger i måten helsevesenet organiserer seg på:

Direktør Teknologirådet Tore Tennøe. Foto:.,

- Helsevesenet gjør lurt i å forberede seg på den revolusjonen dette kommer til å utgjøre. For det er ikke lenger bare helsevesenet som styrer denne utviklingen, det er også oss pasienter og forbrukere, legger han til.

Forsker Per Hasvold ved Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin (NST) er enig:

- Målinger som før var forbeholdt legekontorene vil nå bli mulig hjemme og til en billig penge. Smarttelefonen blir raskt den viktigste plattformen for direkte kontakt mellom helsetjenesten og borgerne, sier han til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder