Slik skal politiet bli kvitt kriminalitet i
bilvaskbransjen

Har avdekket svart arbeid, trygdesvindel, ulovlige

arbeidsforhold og ulovlig opphold

Politiet varsler at de vil begynne å ettergå eierne av vaskehaller hvor det er avdekket lovbrudd.

Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Gjennom flere år har politiet, NAV, Skatt øst og Arbeidstilsynet hatt kontroller med bilvaskefirma og avdekket flere lovbrudd. Flere av lovbruddene har blitt avdekket av gruppen som kalles «Operasjon Vaskebjørn».

Det er blant annet svart arbeid, trygdesvindel, ulovlige arbeidsforhold og ulovlig opphold.

Vaskeriansatte VG har snakket med hevder at de har jobbet for så lite som 11 kroner i timen. Politiet har kalt forholdene de ansatte jobber under som «slavelignende tilstander.

Les også: Oslo kommune avslørt som storkunde i billig vaskehall

Vaskehallene hvor dette er avdekket har blitt stengt, men mange av disse har åpnet igjen kort tid etter.

Les også: Her bryter selskapet loven - minutter etter at de ble politianmeldt

– Nå skifter vi strategi og vil heretter finne ut hvem som eier hallene, og gjøre disse oppmerksom på den virksomheten som drives i vaskehallene, sier Audun Kristiansen seksjonssjef i Oslo politidistrikt.

Da VG undersøkte vaskehaller tidligere i år, viste deg seg at noen av Norges rikeste personer står som eier av byggene.

Les også: Oslos vaskehaller eies av noen av landets rikeste

Utleierne må ha kontroll

Politiet sier nå at de som leier ut vaskehaller bør kjenne til om den virksomheten de leier ut til driver på korrekt måte.

Les også: Her stenges vaskehallen etter razzia

I ytterste tilfelle kan eierne medvirke til kriminaliteten som skje i tilknytning til vaskehallene. Kontrolletatene håper med dette at utleiere vil kvitte seg med dem som driver ulovlig, står det i pressemeldingen.

Se også: Slik lever de som vasker bilen din

– De som bruker slike bilvaskere bør absolutt tenke seg om og ikke bidra til svart arbeid og øvrige lovbrudd. Dersom prisen for bilvask er for god til å være sann, så er nok ikke alt på stell hos tilbyderen, sier Kristiansen.

I den siste aksjonen ble det avdekket åtte personer som jobbet uten å ha nødvendige tillatelser. Tre av disse er allerede uttransportert fra Norge. De øvrige var EØS-borgere og ble bedt om å søke arbeidstillatelse.

TIL AKSJON: Politiet, Skatt Øst, kemneren, Arbeidstilsynet og NAV gikk tirsdag til aksjon mot en vaskehall i på østkanten i Oslo tidligere i år. Foto: SVERRE HOLM-NILSEN , VG

Ville ha lovendring

Politioverbetjent Alf-Magne Fredriksen har ledet over 100 aksjoner mot vaskehaller i Oslo. Til VG uttrykte han et ønske om en lovendring i kampen mot de ulovlige virksomhetene.

– Jeg synes utleier bør stilles ansvarlig for ulovlighetene som skjer i lokalene han leier ut. Mitt inntrykk at utleier i de fleste tilfeller vet nøyaktig hva som skjer, men gir blaffen så lenge pengene ruller inn, sa politimannen til VG tidligere i år.

Forslaget ble støttet av arbeids- og sosialminister Robert Eriksson.

– Jeg synes det er et godt og fornuftig forslag fra politiet og vil vurdere det i mitt videre arbeid for å bekjempe arbeidskriminalitet, uttalte Eriksson til VG i april i år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder