ALTFOR DYRT: Mira Lundsbakken (17) og Hege Lundsbakken (52) synes klær og sko koster for mye. Hege drar ofte til Sverige, mens Mira handler det mest på nett. Foto: Trond Solberg VG

Voldsom prisvekst i Norge: Nå får du mindre å rutte med

Mens prisveksten bykser i været svekkes lønnsveksten. Den generelle levestandarden vil falle, varsler professor.

  • Geir Molnes
  • Hege Wallenius
  • Steinar Rostad Breivik
  • Sophie Lorch-Falch/E24
  • Kristin Norli
  • Maria Knoph Vigsnæs
  • Ingri Gudmundsen Bergo
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er blitt altfor dyrt. Stadig vekk koster det en 50-lapp mer her og 80 kroner der, forteller Hege Lundsbakken (52) til VG.

Hun og datteren Mira Lundsbakken (17) tilbringer ettermiddagen på Oslo City for å se etter salgsvarer.

LES OGSÅ: Dette betyr den svake økonomiske veksten for deg

Dyrere med klær og sko

Klær og sko har også hatt en makant prisøkning det siste årene. På tolv måneder har prisene økt med 7.1 prosent. Det merkes blant kundene.

– Jeg handler mye mer på salg enn jeg gjorde før, også handler vi klær i Sverige, der er det rimeligere, sier Lundsbakken.

Datteren Mira pleier vanligvis å handle mest via nettbutikker.

– Jeg handler mye på nett, særlig sko, det er veldig mye billigere, forteller Mira Lundsbakken (17) til VG.

Se oversikt: Slik endret prisene seg i fjor

Et byks i konsumprisindeksen på 4,4 prosent det siste året har fått en rekke eksperter til å avblåse et rentekutt i september. Tallene fra SSB viser den sterkeste prisveksten noensinne i juli, med en «rekordhøy» kjerneinflasjon.

– En ting er kronekurseffekten som har trukket opp importert inflasjon, men også innenlandsk inflasjon er nå godt over inflasjonsmålet, sier Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets til E24.

– Det er overraskende at inflasjonen holder seg så høy såpass lenge, og ikke nok med det, at den blir enda høyere, sier hun.

– Ikke hev renten

– At inflasjonen er høy, betyr ikke at Norges bank må heve rentene. Denne prisveksten er en kortvarig affære for å gi økonomien nye signaler. Om noen kvartaler vil det jevne seg ut igjen, sier sjefsøkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen.

IKKE HEVE: Økonomiprofessor Ola Grytten mener det vil sende feil signaler å heve renta. Foto: Tor Erik H. Mathiesen VG

Ola Grytten, økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole, er enig – til tross for at han i utgangspunktet mener renten er for svak.

– Selv om jeg synes rentenivået er for lavt i Norge, er det ikke riktig å heve den nå. Det vil sende feil signaler. Derfor bør vi la den ligge, så kan vi heller heve den på lang sikt,

Mindre å rutte med

Inflasjonen i Norge er unik, forklarer Andreassen, fordi ingen andre land har hatt så uflaks med det de selger, altså olje. Konsekvensen er at hver enkelt forbruker får mindre å rutte med.

– Mens inflasjonen har gått opp, går lønnsveksten ned. Det betyr at konsumprisene stiger raskere enn inntektene. Vi tjener ikke mindre, men øker lønningene saktere samtidig som prisene øker, sier Andreassen.

– Den generelle levestandarden vil falle. Du må kjøpe mindre, fordi hver ting har blitt dyrere. Det blir også mye dyrere å reise på ferie til utlandet, forklarer Grytten.

LES OGSÅ: Disse varene blir dyrere i 2016

NETT ER BILLIGST: Lindita Salievski (22) og Nadeem Arvinda (21) handler sjelden i norske butikker. De føler de sparer mye penger på å handle sko og klær via nett. Foto: Trond Solberg VG

– Å handle på nett er mye billigere

Lindita Salievski (22) og Nadeem Arvinda (21) handler sjelden hvis det ikke er salg. Begge synes det er best å bestille klær og sko på nett.

PRISSJOKK: Da Adelina Osmani (20) skulle lete etter en bursdagsgave var det lite hun kunne få av klesplagg til under 500 kroner. Foto: Trond Solberg VG

– Jeg bestilte noen basketballsko via en nettbutikk for1900 kroner, i norske butikker kostet de samme skoene 2500 kroner, forteller Nadeem til VG.

Adelina Osmani (20) synes alt er for dyrt og særlig klær. I dag tok hun turen til Oslo City for å kjøpe en bursdagsgave.

– Jeg får kanskje to plagg for en 1000-lapp, det er jo kjempedyrt. I dag kjøpte jeg en caps til 500 kroner, tenk at det koster så mye for et hodeplagg, sier hun oppgitt.

LES OGSÅ: Shopping på nett

Dyrere mat

Det er normalt at matvareprisene øker i juli, men årets økning er et markant hopp sammenlignet med tidligere år.

Mat- og drikkevarer (ikke alkohol) ble 2,9 prosent dyrere fra juni til juli, mens varene er blitt 3,5 prosent dyrere enn for ett år siden, ifølge SSBs konsumprisindeks.

Matvarekjedene satt opp prisen på enkelte varer over 100 prosent i juli. Det gikk ikke kundene hus forbi, og flere tok til sosiale medier for å klage.

Dagligvarekjedene trakk ikke frem hensynet til høyere marginer og mer fortjeneste som den primære årsaken til prishoppet, men tidligere priskrig, svak norsk krone og jordbruksoppgjøret.

LES OGSÅ: Svakere prisstigning enn ventet i juni

Vurderer å kalle matkjedene inn på teppet

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale er ikke fornøyd med prisveksten på matvarer.

– Den argumentasjonen dagligvarekjedene brukte i sommer holder fortsatt ikke mål etter mine begrep, sier Dale til E24.

IKKE FORNØYD: Landbruksminister Jon Georg Dale (frp) vurderer å kalle inn alle matvarekjedene for å få en forkalring på prisveksten. Foto: Jan Petter Lynau VG

Dale er overrasket over at SSBs KPI-indeks viste at mat- og drikkevarer ble 2,9 prosent dyrere fra juni og juli, som er nesten like høyt som sommeren 2014, da prisøkningen var den høyeste på over 30 år.

Dale vurderer å be om en offentlig forklaring på hans kontor, lik hans forgjenger Sylvi Listhaug krevde etter prishoppet 2014.

– Min vurdering tas nå. Vi fikk disse tallene for noen timer siden, og i juli sa jeg at jeg ikke utelukker å innkalle kjedene. Det vurderer jeg fortsatt å gjøre, når jeg har sett disse tallene, sier Dale, som vil ta seg mer tid til å se SSBs samlede vurdering.

Tror ikke på rentekutt

– Med mindre den sterke oppgangen i inflasjon ikke reverseres i august, tror jeg ikke vi får se et rentekutt fra Norges Bank i september, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets til E24.

Nordea var allerede onsdag morgen ute og «avblåste» rentekutt i september, med begrunnelse i raskt stigende boligpriser og lavere arbeidsledighetstall i sommermånedene.

LES OGSÅ: Sterkeste boligbeksten i juli siden 2009

– Nødvendig omstilling

Selv om prisveksten fører til at den enkelte forbruker får dårligere råd, er dette i det store og hele bra for norsk økonomi, mener ekspertene VG har snakket med.

– Uten dette kronekursfallet, hadde det blitt krise i norsk økonomi. Dette er en gjenoppretting av norsk økonomi. Vi trenger andre ben å stå på enn oljen. Dette er prisen vi som forbrukere må betale for at vi skal omstille norsk økonomi, sier Andreassen.

– Totalt sett vil jeg si at dette er bra. Svak krone er ikke bra for deg som forbruker, men det er bra for næringslivet. Når krona faller, blir norske varer rimeligere. Det øker konkurranseevnen til norsk økonomi, sier Grytten.

LES OGSÅ: Norges Bank kutter renten

Stabilisert arbeidsledighet og brennhett boligmarked

NÅDD TOPPEN: Sjefsanalytiker i Nordea, Erik Bruce, tror arbeidsledigheten har nådd toppen. Foto: Eivind Griffith Brænde VG

Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce mener det er gode grunner til å tro at arbeidsledigheten har nådd toppen på et lavere nivå enn Norges Bank spådde.

Han mener også at den siste tidens boligprisvekst bidrar i samme retning.

Det var ventet at arbeidsledigheten skulle øke med 0,1 prosentpoeng i juni og juli. Men fasiten er at ledigheten målt på denne måten, faktisk falt noe.

– Det er en indikasjon på at presset på norsk økonomi ikke er så ille som fryktet, sier Bruce til E24.

Han mener dessuten den siste tidens boligprisvekst bidrar i samme retning.

– I sommer hadde vi en månedsvekst i boligmarkedet på 1 prosent, dobbelt så mye som Norges Bank hadde ventet. De har tidligere vært bekymret for at lave renter gir høy boligprisvekst, sier Bruce.

LES OGSÅ: Uroen for en boligboble

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder