SPARKLING: Dersom vinduene er sprukket eller har andre skader, bør du sparkle dem før du starter. Foto: Benjamin Rossen/flickr.com

Gjør det selv: Mal vinduene i sommer

Sommervær er bra for maling utendørs, og overskyet sommervær er enda bedre. Vinduer behøver ekstra beskyttelse, så hvorfor ikke ta noen timer i det dårlige været og mal dem?

 • Reidar von Hirsch (hjem.no)

Artikkelen er over 11 år gammel

Hjem.no

Maling tørker bedre når sola ikke skinner rett på, og så lenge du unngår regnskurer skal forholdene nå være tilstede for den perfekte malejobben. Så lenge det ikke regner, selvsagt.

Dører og vinduer er mer utsatt for gjennomtrekk og fukt enn resten av huset, og selv om malingsprodusenten sier at malingen skal vare i flere år bør den inspiseres jevnlig. Man benytter en egen maling for vinduer og dører, altså ikke den samme som du bruker på veggene ute.

Olje eller vann?

- Det er jo veldig forskjellig hva folk foretrekker, noen mener at oljemaling gir det beste resultatet, og andre vil ha vannbasert maling siden den er luktfri og mer miljøvennlig, sier Trygve Torkildsen hos Malerbua i Farsund.

- De som har levd noen år foretrekker gjerne oljemaling, og det går vel på at man vet hva man har, men ikke hva man får, sier Torkildsen.

Forskjellige steder i Norge har forskjellige værforhold, og derfor er det viktig å spørre i malingsforretningen din hvilken type du bør velge.

Les også:Slip gulvene selv

Rengjør grundig

Det første du gjør er å vaske vinduene godt med en form for husvask. Er du redd for at vinduene kan ha blitt soppskadet, kan du også gå over en runde med sopp- og algedreper. Noen malingstyper kommer også blandet med en algedreper.

Om du ikke skal male i år, kan det i hvert fall være et tips å vaske dem med hageslange og en svamp, slik at du fjerner smuss som kan skade malingen.

Fjern malingsrester

Når det er tørt bør du skrape av gamle malingsrester med en malingsskrape. Sidene av vinduet bør skrapes godt, slik at du unngår at de ekstra malingslagene tetter igjen vinduet.

FØR OG ETTER: Gammel maling fjernes med en malingsskrape og fint sandpapir. Foto: Gilgongo/flickr.com

Deretter skal alle overflatene pusses lett med sandpapir. Bruk fint eller medium grovt sandpapir (100-150) for denne jobben. En lett behandling med sandpapir gjør at malingen sitter bedre.

Er det mye ujevnheter og sprekker i treverket, bør disse sparkles. Bruk en smal sparkel og vent til denne har tørket før du går over med sandpapir.

Les også:Vedlikehold av gassgrillen

Maskeringsteip

Mange foretrekker å ikke bruke maskeringsteip for vinduer, siden teipen kan bli svært vanskelig å få av hvis den tørker fast i sollyset. For å unngå dette bør du kjøpe en UV-fast teip (kommer gjerne i blå farge), og passe på å ta av teipen så snart det siste malingslaget har begynt å tørke.

Legg på maskeringsteip langs glasset, slik at denne dekker tetningslista. Det er viktig å få til dette nøyaktig, slik at man ikke dekker over en stripe treverk, som risikerer å bli stående ubeskyttet.

Et tips er å dekke til hengsler og barnesikringer med maskeringsteip for å hindre at du søler på disse.

Har du den typen vindu hvor det kommer delvis inn i rommet når det åpnes, kan det være en idé å dekke til golvet inne med en plastfolie. Er du i tillegg redd for å få maling på blomsterbed, terrasse eller steinheller utendørs bør du også dekke til disse.

Les mer:VG Debatt om bruk av maskeringstape

Grunning

Man behøver ikke grunne før man maler, siden den gamle malingen fungerer som grunning. Skraper du derimot av all malingen før du begynner, bør du legge på et grunningslag. Dette hjelper til at malingen sitter bedre, slik at det blir lenger til neste gang du må male.

Helt nye vinduer må selvsagt grunnes, men man bør ikke sette i gang med noe behandling av nye vinduer før de har tørket i noen uker.

Grunningen påføres vinduene etter at man har fjernet så mye av den gamle malingen som mulig, og den skal tørke i noen timer før man setter i gang med selve malingen.

Les også:Slik maler du husveggene

Nesten alt skal males

Alle karmene på vinduet skal males - bortsett fra tetningslista. Er det sprosser på vinduene, skal disse også males.

Dersom vinduene er av eldre type og har kitt som isolasjon mot glasset, skal denne males - pass på at strøket også kommer litt over kitten og noen millimeter inn på selve vinduet.

Hvor mange lag som skal legges på kommer an på malingstypen du har kjøpt, men det vanligste er to eller tre lag. Sjekk dette med maleforretningen din, eller les instruksjonene på bøtta.

Det første strøket kan du godt være litt forsiktig med, slik at malingen trekker seg godt inn i treverket. Vær heller rausere med malingen på det andre strøket.

Om uhellet er ute

Skulle det komme maling på vinduet, bør du vente til den tørker og så fjerne den med en vindusskrape. Ikke bruk barberblader eller tapetkniv, siden disse kan skrape opp selve glasset. Med whitesprit risikerer du bare å smøre malingen mer utover vinduet.

Har du ikke malingsskrape, og klarer ikke vente til du kommer deg til en byggevarebutikk, kan du bruke den skrapen som man bruker på stekeovner med keramisk topp.

Fjern maskeringsteipen før malingen er helt tørr. Om du venter til den har tørket, risikerer du at du også river av en del av malingen.

Les mer om oppussing på hjem.no

Mer om

 1. Bolig

Flere artikler

 1. Slik kan du redde en bondekommode

 2. Gjør det selv: Slip selv - få de fine tregulvene tilbake

 3. Pluss content

  Pusse opp? Dette rekker du på en langhelg!

 4. Pluss content

  Slik får du stukkatur og rosetter billig

 5. Pluss content

  Oppussing for nybegynnere - dette kan du gjøre uten hjelp

Fra andre aviser

 1. Slik lager du dip-dye-stoler

  Bergens Tidende
 2. Slik maler du hagemøblene

  Bergens Tidende
 3. Slik maler du hagemøblene

  Aftenposten
 4. Dette er tegnene på at du har gjort en for dårlig malerjobb

  Bergens Tidende
 5. Dette er tegnene på at du har gjort en for dårlig malerjobb

  Aftenposten
 6. Har du gamle vinduer? Slik restaurerer du dem.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no