SYK: Denne katten har ikke fått riktig stell på grunn av ukontrollert formering. I de nye veilederne til Mattilsynet er det presisert at eier har ansvar for at slikt ikke skjer. Foto: DYREBESKYTTELSEN,

Nye krav: Disse dyrene kan det bli lettere å redde

Se Mattilsynets skrekkbilder

Med nye krav til dyrevelferd er håpet at færre dyr lider skade av menneskers uaktsomhet.

Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Mattilsynet lanserte i dag nye og strengere veiledere for dyrehold i Norge, til glede for Dyrebeskyttelsen.

– I svært mange saker er nok uvitenhet årsaken til feilbehandling av dyr. Ofte vet ikke eieren bedre, og gjør som hun eller han tror eller har hørt er greit. Veilederne til Mattilsynet er et fint tiltak for å spre viktig informasjon, sier daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Linn Krogstad, til VG.

Hun fortsetter:

– Det er stadig utvikling innen både lovverk, veterinærmedisin og generelt rundt dyr så det er viktig at ny og god informasjon kommer med.

VG har fått tilgang på noen konkrete dyrevernssaker fra Dyrebeskyttelsen og Mattilsynet som de mener det kan bli lettere å redde med de nye kravene:

Dyr som blir utsatt for ukontrollert formering

I de nye veilederne står det blant annet at norske katteeiere kan bli straffet for manglende fødselskontroll og ukontrollert formering. Dyrebeskyttelsen sier de får inn meldinger om dette daglig.

TRE KATTUNGER: Funnet som et resultat av ukontrollert formering. Foto: DYREBESKYTTELSEN,

Kattene i bildet over er et eksempel på hva som kan skje med katter som er et resultat av ukontrollert formering. Disse tre kattungene ble funnet i Nord-Norge – de hadde ikke fått stell av sine eiere. De hadde orm, øyebetennelse, øremidd og var underernært da de ble funnet.

Over 3000 bilder ble sendt inn:Les hele VGs kåring av Norges søteste hunder.

Dyr som er i et dårlig levemiljø

Mattilsynet setter krav til en rekke leveforhold for hunder og katter i den nye tilsynsveilederen. Dyret skal få nok dagslys, leve i rene omgivelser og ha god plass. Her er noen eksempler fra Mattilsynet der det har vært brudd på dette:

LEVER DÅRLIG: Fire katter Mattilsynet fant i et svært dårlig levemiljø. Foto: MATTILSYNET,

De fire kattene på bildet over fant Mattilsynet i et svært dårlig levemiljø – i sin egen avføring.

BODDE HER: Flere hunder fikk ikke behandlingen de trengte i dette soverommet. Foto: MATTILSYNET,

På soverommet på bildet over ble hunder innestengt på over lengre tid, ifølge Mattilsynet. Det var dårlig renhold, og de hadde ikke tilgang til dagslys.

Dyr som ikke får tilstrekkelig stell

Mattilsynets nye krav viser til at katte- eller hundeeier må passe på at dyret blant annet blir vaksinert og beskyttet mot vær og vind. I tillegg må dyret holdes rent, og eier må følge opp dyrets pels, klør, ører, øyne og tenner.

USTELT: Denne hunden hadde ikke fått tilstrekkelig stell av eieren sin. Foto: MATTILSYNET,

Denne eldre hunden hadde ikke fått tilstrekkelig stell av eieren sin. Hunden hadde fått dårlig oppfølging og stell blant annet av ører, klør, pels og tenner, ifølge Mattilsynet. Eier ikke hadde klippet hundens negler, og mangel på mosjon hadde ført til at hunden ikke har hatt mulighet til å slipe ned klørne naturlig. Hunden hadde liggesår etter kun å ha blitt tilbudt hardt liggeunderlag.

Mattilsynet håper at de nye veilederne vil hjelpe folk til å få bedre informasjon om dyrene sine.

– Vi håper at dette kan bidra til en vekker til folk om hvordan behandling dyr egentlig skal ha det. Vi tror også at veilederne kan bidra til å rydde bort gamle normer og myter. Nå har vi ny vitenskap som viser hvordan dyr faktisk skal behandles. For eksempel at en katt ikke skal løftes i nakkeskinnet. Det gjør vondt for katten, og skal ikke skje. Selv om noen kanskje er av den oppfatning av at det er greit, sier Ole Fjetland.

Mattilsynet kan ilegge gebyrer dersom dyreeieren ikke følger reglene og anmelder i visse tilfeller grove tilfeller til politiet.

Her er Mattilsynets nye krav for eiere av katt og hund.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder