ADVARER: Forbrukerrådet advarer mot disse parfymene. Bransjen selv mener at Forbrukerrådet sprer unødig frykt, og sier produktene er trygge. Foto:FORBRUKERRÅDET,

Fant helsefarlige stoffer i barneparfyme

Kosmetikkleverandørenes forening mener Forbrukerrådet sprer unødvendig usikkerhet

– Det uforståelig at bransjen bruker disse stoffene i kosmetikk beregnet på barn og spedbarn, sier Forbrukerrådets leder Randi Flesland.

  • Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Forbrukerrådet mener politikerne må komme på banen og stramme inn reguleringen av det de mener er potensielt farlige og miljøskadelige stoffer.

En ny undersøkelse viser alle barneparfymene Forbrukerrådet testet, inneholdt enten hormonforstyrrende kjemikalier eller allergifremkallende stoffer.

Noen av parfymene inneholdt begge deler. Kjemikaliene i produktene er innenfor EU-lovverket, men Forbrukerrådet mener dette ikke er godt nok.

– Politikerne må ta grep og få på plass en handlingsplan for en giftfri hverdag. Reguleringen er altfor svak. Norske barn bærer risikoen på vegne av bransjen, sier Randi Flesland til VG.

Se Forbrukerrådets film om en giftfri hverdag her.

Hormonforstyrrende

Produktene som ble undersøkt kommer fra Zara, Cubus, Lindex og Vita.

– Jeg tror ikke foreldre er klar over dette. Da hadde de ikke kjøpt det, sier Flesland til VG.

Seks av de ti testede parfymene i Forbrukerrådets undersøkelse inneholder et hormonforstyrrende UV-filter.

Stoffet er dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk og står på EUs kandidatliste over hormonforstyrrende stoffer, melder Forbrukerrådet.

ADVARER: Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet, mener regelverket rundt helseskadelige stoffer må strammes inn. Foto:Frode Hansen,VG

Allergier

Alle de testede produktene inneholdt også en rekke allergifremkallende stoffer, mener Forbrukerrådet.

Tre av produktene inneholdt parfymestoffet lyral, som EUs vitenskapskomité forslo å forby allerede i 2011, fordi det forårsaker svært mange tilfeller av allergi, skriver Forbrukerrådet.

To av parfymene fra Zara, Zara Baby Girl Eau de Toilette» og «Zara Baby Boy Eau The Toilette» inneholder ifølge Forbrukerrådet 13 av de 14 verste parfymestoffene, i tillegg til lyral.

Også produktet «Justin Bieber The Key Parfum Rollerball», som selges hos blant annet Cubus og Vita inneholder lyral, skriver Forbrukerrådet.

Tidligere undersøkelser har påvist miljøgifter i barneklær og leker. Ifølge Forbrukerrådet er funnene bare toppen av isfjellet.

Ved Zeppelin-observatoriet på Svalbard har de avdekket det de kaller «urovekkende mengder» miljøgifter i luften. Giftstoffene kommer ifølge Miljødirektoratet fra sminke og kosmetikk brukt i Europa.

Barn sårbare

Professor i miljømedisin, Philippe Grandjean, underviser og har forskergrupper ved Harvard University i USA og ved Syddanske universitetet i Danmark. Han har tidligere uttalt til VG at barn er mest sårbare for miljøgifter.

– Når skadelig eksponering skjer hos et barn under utvikling, kan skadene medføre nedsatt funksjon av f.eks. hjernen eller immunsystemet, og økt sykdomsrisiko som kan vare resten av livet, uttalte professoren til VG, vinteren 2014.

Forbrukerrådet sier at de ikke anbefaler noen barn og unge å bruke produktene de har testet. Randi Flesland sier til VG at hun er skuffet over at produsentene ikke tar ansvar og fjerner stoffene.

– Det uforståelig at bransjen bruker disse stoffene i kosmetikk beregnet på barn og spedbarn. Hvis bransjen ikke klarer å lage disse produktene uten de verste stoffene, bør de rett og slett la være, sier Forbrukerdirektøren.

Dette svarer butikkene

Da VG konfronterer Lindex med funnene til Forbrukerrådet, opplyste de at produktet, «Monster High Body Spray», umiddelbart vil trekkes fra markedet.

– Lindex’ kunder kan være trygge på produktene. Vi har svært høye kvalitetskrav til produktene våre, og arbeider kontinuerlig for å sikre at ingen farlige kjemikalier finnes i enkelte produkter, sier PR-sjef, Kaisa Lyckdal til VG.

Cubus sier til VG produktsikkerhet er svært viktig for klesskjeden, men understreker at produktene er i tråd med regelverket.

– Det er viktig å understreke at det ikke er påvist ulovlige stoffer i kosmetikk- og parfymeprodukter som selges i våre butikker. Dersom det norske regelverket på området ikke er godt nok, støtter vi Forbrukerrådets ønske om en strengere regulering, pressekontakt Julie Bragli Eckhardt.

Administrerende direktør i Vita, Roar Arnstad, avviser at Justin Bieber-parfymen de selger er ment for barn. Han sier at produktet er tatt ut av VITAs sortiment.

– Vi følger til enhver tid de gjeldende regler i kosmetikkforskriftene fastsatt av EU og Norge. Alle våre produkter som selges følger kosmetikkforskriftene. Alle våre leverandører av produkter har i avtale med oss bekreftelse på at de følger alle gjeldende lovregler, sier han til VG.

INDITEX, selskapet som eier kleskjeden Zara, skriver i en e-post til VG at alle deres produkter er trygge, og viser til dokumentasjon som sier at samtlige ingredienser er lovlige i bruk i kosmetikk, og at mengdene er innenfor regelverket.

RESULTAT: Slik ser testresultatene til Forbrukerrådet ut. Foto: FORBRUKERRÅDET,

Bransjen: Forbrukerrådet sprer frykt

Kosmetikkleverandørenes forening (KLF) mener Forbrukerrådets advarsler mot produkter skaper unødig mye usikkerhet blant norske forbrukere. De mener at produktene er trygge, selv om de inneholder kjemikaliene.

– Kosmetiske produkter som selges i Norge har gjennomgått grundig testing og følger et av verdens strengeste regelverk. Kjøper du kjente merkevarer kan du derfor være helt trygg, sier administrerende direktør Finn Rasmussen i KLF til VG.

Han sier at industrien ikke tar noen sjanser når det gjelder forbrukersikkerheten. Han sier at, i motsetning til hva Forbrukerrådet påstår, så tar industrien høyde for en «føre-var»-holdning i sikkerhetsvurderingene av produkter som slippes på markedet.

– De usikkerhetsfaktorer som Forbrukerrådet er bekymret for, herunder hormonforstyrrende effekter, er tatt hånd om. Når et produkt settes på markedet, skal det ikke medføre noen som helst fare for helseskade ved normal og påregnelig bruk, mener Rasmussen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder