AKSJONERER: Jobben med å rydde opp i Oslos vaskehaller skulle ta et år. Nå fortsetter prosjekt «Vaskebjørn» på det femte året. Dette bildet ble tatt under en aksjon i november i år. Foto:ARBEIDSTILSYNET,

Her går politiet til aksjon: Slik lever de som vasker bilen din

Avdekker ulovlig innvandring og menneskesmugling

Arbeidere bor i brannfeller

Politiet, Skatteetaten og Arbeidstilsynet forteller om slavelignende forhold i bilvaskeri-bransjen. Nå ber de bileiere om å bruke hodet.

Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Målet med «Prosjekt Vaskebjørn» var å avdekke ulovlige forhold i bilpleiebransjen i Oslo i 2011.

LAVE PRISER: Knut-Morten Alvestad i Arbeidstilsynet mener at man som kunde bør bli mistenksom dersom det første som møter deg er en rekke ansatte som nærmest kaster seg over bilen din for å vaske den for 150 kroner. Foto:SKATTEETATEN,

– Planen var at vi skulle kjøre prosjektet i 2011, men vi avdekket så altfor mye. Det var menneskesmugling, ulovlig innvandring, arbeidere uten oppholdstillatelse. Det var et moderne slaveri. Etter hvert begynte vi å få et godt grep om bransjen og aksjonene ble mer effektive. Vi er på det samme sporet ennå, så prosjektet fortsetter i 2015, sier Knut-Morten Alvestad, seniorinspektør i Arbeidstilsynet til VG.

Avdekket brannfelle

I november i år avdekket politiet og Arbeidstilsynet en liten leilighet på Oslos østkant som huset minst 11 østeuropeiske arbeidere.

Det var totalt sengeplass til 14 personer i leiligheten, men kun et fåtall var til stede da «Prosjekt Vaskebjørn» gikk til aksjon.

– De ansatte var rumenere i dette tilfellet, sier Alvestad til VG.

Beboerne jobbet i en vaskehall som lå like i nærheten. I rapporten fra Arbeidstilsynet beskrives leiligheten som en «brannfelle», uten brannalarmer eller rømningsveier.

«På grunn av overhengende fare for arbeidstagernes liv eller helse stanser Arbeidstilsynet alt arbeidet i hele leiligheten», står det i rapporten.

TRANGT: Leiligheten som ble stengt av Arbeidstilsynet hadde sengeplass til mellom 11 og 14 personer. Foto:ARBEIDSTILSYNET,

I tillegg til den åpenbare brannfaren, viser rapporten at leiligheten var møkkete, uhygienisk, slitt og ikke egnet til så mange beboere.

Etter kontrollen ble arbeiderne flyttet til en ny bolig. Forholdene til tross, dette var et beskjedent funn, skal man tro Arbeidstilsynet.

– Det har vært en gradvis forbedring. Før fant vi personer boende i vaskehallene, sier Alvestad. Seniorinspektøren

– Røverkjøp

Erik Nilsen, avdelingsdirektør for Kontroll og rettsanvendelse i Skatt Øst, sier at vaskehall-problematikken i bunn og grunn skyldes kundenes ønske om å betale så lite som mulig for bilpleie, og at hver kunde derfor bør føle et moralsk ansvar for de tjenestene de kjøper.

SKITTEN VASK: Mange bilvaskehaller driver på kant med loven. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO:KRISTIAN HELGESEN,

– Dette er ikke bare arbeidere som jobber og lever under dårlige forhold. Det står noen bak dette, og de tjener tydeligvis penger. Enhver kunde har et moralsk ansvar for de tjenestene man kjøper. Et røverkjøp er ofte et røverkjøp, sier han til VG.

Knut-Morten Alvestad i Arbeidstilsynet mener at man som kunde bør bli mistenksom dersom det første som møter deg er en rekke ansatte som nærmest kaster seg over bilen din for å vaske den for 150 kroner.

– Er dette forsvarlig for 150 kroner? Det burde gå noen varsellamper når du ser prisen, men jeg tror ikke mange tenker på dette, innrømmer han.

Dokumentforfalskning og millionsummer

Tallene for 2014 er ennå ikke ferdigstilt, men i 2013 ble 47 ulovlige innvandrere som jobbet i Oslos vaskehaller utvist eller bortvist fra landet etter brudd på utlendingsloven, viser statistikk fra politiet.

VASKEBJØRN: Prosjektet er et samarbeid mellom flere etater. – Det er en risikobransje, Det er store beløp som ikke blir oppgitt til beskatning, sier Erik Nilsen i Skatt Øst. Foto:SKATTEETATEN,

– Det tegner seg et bilde av arbeidsgiverne er delaktige i disse forfalskningene av identitet, sier Alf-Magne Fredriksen, politioverbetjent og aksjonsleder i «Prosjekt Vaskebjørn».

Han har tidligere beskrevet vaskehallene som en arena for sosial dumping og grov utnyttelse av verste sort.

Tall fra Skatt Øst viser at de i 2013 ble påvist feil hos 90 prosent av vaskehallene de kontrollerte.

– Vi definerer denne bransjen ganske enkelt. Det er en risikobransje, Det er store beløp som ikke blir oppgitt til beskatning, sier Erik Nilsen i Skatt Øst.

Erfaringene deres er mangelfulle regnskap og kreative måter å oppgi omsetningen på.

– Jobber slås ikke inn i kasseapparatet, om man i det hele tatt har kasseløsninger. Kvitteringer er en mangelvare, sier Nilsen.

MYE FEIL: Tall fra Skatt Øst viser at de i 2013 ble påvist feil hos 90 prosent av vaskehallene de kontrollerte. – Jobber slås ikke inn i kasseapparatet, om man i det heletatt har kasseløsninger. Kvitteringer er en mangelvare, sier Nilsen. Foto:SKATTEETATEN,

I 2013 ble en bedriftsleder dømt til åtte måneder i fengsel for sosial dumping og grov utnyttelse av arbeiderne sine. Mens arbeiderne jobbet for under 50 kroner i timen, 13 timer om dagen, tok daglig leder ut lønn på om lag én million kroner står det i dommen fra Oslo tingrett.

Virksomheten hadde en omsetning på 5,4 millioner kroner 2012.

En kontroll avdekket ansatte som jobbet for 19 kroner i timen.

Ser bedring

Kontrollene starter nå på det femte året, men allikevel fortsetter funnene. Flere vaskehaller har fått pålegg opp til flere ganger. Når en vaskehall for foretaksstraff, stenger den. Kort tid starter et nytt selskap opp.

Hos Skatt Øst sier de at bransjen har en stor «turnover».

– Det er få aktører som lever over en lang periode. Når regningene begynner å komme, blir det ubehagelig og bedriftene legger ned, sier Erik Nilsen.

Alf Magne Fredriksen sier til VG at bakmennene, de som står oppført som bedriftseiere, er første- eller annengenerasjons innvandrere. I papirene oppføres arbeiderne ofte å ha familiære tilknytninger. Etter flere år med kontroller, vet de at dette ikke alltid stemmer med realiteten.

Da «Vaskebjørn» startet i 2011, var det hovedsakelig asylsøkere og tredjelandsborgere uten arbeids- og oppholdstillatelse som jobbet i vaskehallene.

Erfaringen nå er at arbeiderne kommer fra Schengenområdet. Stadig færre er innlosjert i vaskehallene.

– Vi ser en klar forbedring i 2014 i forhold til tidligere. Driverne har tydeligvis tatt signalene fra etatene.

Men til tross for dette, vil ingen av etatene friskmelde bransjen.

– Legger vi ned, er vi tilbake der vi startet. Vi ser at aksjonene hjelper og nytter, sier Fredriksen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder