...Men jentene spiser mer godteri

FET MAT: Gutter spiser mer hurtigmat (som blant annet hamburger) enn jenter. Dette viser ny undersøkelse. Foto:Sara Johannessen,

Stor undersøkelse viser ny, uheldig trend: Norske gutter er mer usunne enn jenter

Kreftforeningen varsler bekymringsverdig trend blant unge: Gjennomgående er gutter mer usunne enn jenter.

 • Marie Kingsrød

Artikkelen er over fem år gammel

Det viser en fersk undersøkelse utført av TNS Gallup på vegne av Kreftforeningen.

Undersøkelsen baserer seg på unge nordmenn mellom 15 og 24 år.

- Generelt er det mye positivt om unges kostholdsvaner, men de spiser for lite grønnsaker, og for mye hurtigmat og søtsaker. De drikker dessuten mye sukkerholdig brus. Og det er nokså store forskjeller mellom unge menn og kvinner – uten at vi vet årsaken til det, sier generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen til VG.

KREFTFORENINGEN: Ole Alexander Opdalshei er generalsekretær i Kreftforeningen. Foto:Thmba,Linselus AS

Undersøkelsen viser at 57 prosent av guttene spiser hurtigmat som hamburger, kebab og pølser minst en gang i uken. Blant jentene er tilsvarende andel 39 prosent. Det er også en vesentlig forskjell når det kommer til brusdrikking: Mens elleve prosent av guttene drikker brus mer enn fem ganger i uken, er det bare seks prosent av jentene som gjør det.

Overvekt medvirkende til kreft

I tillegg spiser 46 proent av guttene snacks ukentlig, sammenlignet med jenter på 39 prosent.

- Kvinner har gjennomgående et sunnere kosthold enn menn, og dette mønsteret viser seg i ung alder. Det er uheldig at det er slik, sier Opdalshei.

Men til tross for at disse negative trendene, viser også tallene at 50 prosent av de unge spiser fisk eller sjømat to eller flere ganger i uken. Når det kommer til grønnsaker er resultatene greie, men kan bli bedre: Statistikken viser at 48 prosent av jentene spiser grønnsaker daglig, mens 31 prosent av guttene har grønnsaker som en del av det daglige kostholdet.

Til tross for at guttene absolutt er mest usunne, spiser jentene mer søtsaker: 75 prosent av jentene spiser godteri hver uke, mens 72 prosent av guttene gjør det.

-Vi er opptatt av at kostholdsvanene, spesielt til menn, blir bedre, fordi overvekt er en medvirkende årsak til kreft, sier Opdalshei.

LFO: - Alvorlig

Landsforeningen for Overvektige (LFO) synes tallene er bekymringsverdige.

EKSPERT: Jørgen Foss, leder for Landsforeningen for Overvektige (LFO). Foto:Jan Petter Lynau,VG

- Dette viser en alvorlig tendens. Over en million nordmenn er overvektige, og det øker stadig. Overvekt handler ofte om vaner og kunnskap i ung alder. En årsak til at guttene spiser noe mer usunt enn jentene kan være at jenter ser ut til å være flinkere å be om hjelp og informasjon om overvekt og kostholdsproblemer, sier leder for LFO, Jørgen Foss.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at det blant barn og unge har det vært en jevn økning i andelen med overvekt de siste 30 årene. Tallene viser også at det er flere gutter enn jenter blant 15-åringer som har fedme.

Foss mener derfor at det må gjøres tiltak: Fordi matvaner former seg i tidlig alder, er det viktig at skolen er en forebyggingsarena.

- Det er en stor utfordring i dagens samfunn at usunn mat er så lett tilgjengelig. Er det greit at det serveres sjokolademelk og boller i skolekantinen? Nei, sier Foss.

Mer om

 1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

 1. Pluss content

  Så feit blir du av fast food

 2. VG spør folk på gata - de færreste svarer riktig på dette: Hva er mest kaloririkt: Løkringer eller pommes frites?

 3. Pluss content

  Ny forskning: Fedme øker kreftrisiko med 50 prosent

 4. Norske barn spiser mer sjokolade enn fisk

 5. Pluss content

  Ny forskning om foreldres kroppskommentarer til barn: - Ikke si noe om vekten!

 6. Ny rapport om nordmenns kosthold: Vi spiser fortsatt for mye kjøtt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder