Eksperter: - Vi blir dummere

Illustrasjonsfoto: Dette gjør mobilbruken og sosiale medier med hjernen din. Foto:Øyvind Nordahl Næss,VG

Forskere frykter smarttelefon-bruk
går på helsa løs: #vgdigitaleliv: Slik påvirkes hjernen din

Før satt all kunnskap i hjernen. Nå
sitter mesteparten av den i telefonen din.

 • Marie Moen Kingsrød

Artikkelen er over fem år gammel

En av tre sjekker sosiale medier fem eller flere ganger daglig, viser en ny undersøkelse InFact har gjennomført for VG. Tall fra Pew Internett viser at 67 prosent sjekker telefonen uten at de har fått et varsel. 29 prosent sier de ikke kunne klart seg uten smarttelefonen.

Telefonen har blitt inngangsporten til sosiale medier. Du har hele verden i lomma. Ifølge statistikkselskapet Statista ligger Norge på verdenstoppen blant land med høyest dekning av smarttelefoner. I fjor hadde syv av ti nordmenn smarttelefon.

Det er ti år siden Facebook kom. Det er syv år siden iPhone ble lansert. Siden har bruken av sosiale medier og smarttelefoner gradvis tatt av.

TEST DEG SELV: Er du mobilavhengig?

Hvordan har bruken av smarttelefoner og sosiale medier påvirket deg?Fortell din historie! #vgdigitaleliv

Ufokuserte og distraherte

Og hva gjør denne bruken med hjernen vår?

Forskning viser at du både kan bli dummere, få dårligere hukommelse og søvnproblemer av å scrolle nedover smarttelefonen.

– Denne teknologien gjør at vi stadig deler oppmerksomheten vår mellom den virkelige verden og «den andre virkeligheten». Det fører til at vi blir ufokuserte og distraherte, sier Cecilie Schou Andreassen. Hun er forsker og psykologspesialist ved Universitetet i Bergen og Bergensklinikkene.

EKSPERT: Psykolog Cecilie Schou Andreassen Universitetet i Bergen. Foto: Ole Kristian Olsen Foto: ,

Hun understreker at overdreven mobilbruk kan få store konsekvenser – både for helsa og for det sosiale livet.

Har du spørsmål om smarttelefoner og sosiale medier - og hvordan det virker inn på livet vårt?Andreassen svarer på spørsmål i nettmøte i dag klokken 17.00.

Smarttelefoner har rikelig med funksjoner som oppslagsverk og søkemotorer. Gjennom internett på telefonen kan du finne ut så å si alt. Men dette gjør deg ikke nødvendigvis mer kunnskapsrik. Forskere frykter for det motsatte; vitenskapen viser at hyppig smarttelefon-bruk påvirker hjernen og helsa på flere plan.

VG har pratet med flere forskere og professorer om tematikken. Slik mener de smarttelefonenog også tilgangen på sosiale medier påvirker oss:

** Kan gjøre deg dummere og gi deg dårligere hukommelse

Forsker ved Columbia University i New York, Norman Doidge, mener at smarttelefonen endrer hvordan vi bruker hjernen. Han skriver i boken «The Brain That Changes Itself» at det er logisk at vi er mindre villige til å pugge informasjon hvis vi likevel bærer den med oss. Dette vil også svekke hukommelsen. Dette er fordi regelmessig terping forandrer koblinger i hjernen, og at dette generaliseres slik at vi blir i stand til å holde på mer informasjon. Når vi ikke blir utsatt for denne puggingen, får vi dårligere hukommelse.

Professor og hjerneforsker ved UiO, Johan Frederik Storm, sier til VG at det er åpenbart at smarttelefon-revolusjonen fører til at hjernen fungerer annerledes.

– Mennesker danner seg vaner. Og hvis man hele tiden blir vant til at all informasjon er i umiddelbar tilgjengelighet i lomma, bruker man mindre ressurser på å lære det selv. Det gjør at hjernen fungerer på en annen måte, sier Storm til VG.

Han forklarer at man trolig kan bli dummere av slik smarttelefon-bruk.

– Alle forandringer har positive og negative konsekvenser. Det gjelder å bruke sunn fornuft, og ikke underkaste seg all ny teknologi. Det er forskjell på at all kunnskap sitter i hjernen, og i mobiltelefonen din, sier professoren.

** Dårligere søvn og dårligere læringsevne

Forskning utført av Nation Sleep Foundation viser at det er en klar sammenheng mellom bruk av kommunikasjonsteknologi og søvnproblemer. Studien viser at en av ti mellom 13 og 18 år våkner nesten hver eneste natt av at de får tekstmeldinger, telefoner eller e-post. En annen studie viser også at tre av fire barn mellom seks og 17 år har minst en elektronisk duppeditt på soverommet – noe som gjør at de sover mindre (opp til en time mindre per natt).

– Mye tyder på at det forstyrrer søvnen å ha smarttelefonen på, sier professor og søvnforsker ved UiB, Ståle Pallesen.

Han forklarer at det er flere grunner til at søvnen blir påvirket av mobilbruk: Noen er våkne lenger fordi de vil surfe på telefonen. Aktivitet på mobilen kan virke oppkvikkende – og gjøre det vanskelig å sovne. I tillegg lyser skjermen med et blå/grønt lys, noe som virker umiddelbart oppkvikkende. Slikt lys på øynene om kvelden vil dessuten normalt påvirke døgnrytmen.

– Dette har absolutt en innvirkning på hjernen vår. Og det får konsekvenser. Lite søvn og hyppig smarttelefonbruk kan virke inn på læringsevnen og hukommelsen. Og har dessuten negative effekter på humøret: Man blir sur og mer gretten. Etterhvert kan det også virke rent fysisk inn på kroppen: Det kan ha en innvirkning på stoffskiftet, og man kan oppleve å bli mer sulten, sier Pallesen.

** Kan forebygge demens

Forskning fra USA viser at bruk av for eksempel Facebook gir god effekt for eldre hjerner. En studie ved University of Arizona viste at folk i alderen 68 til 91 år presterte 25 prosent bedre på såkalte kognitive tester etter å ha vært åtte uker på Facebook.

– En frisk hjerne har en formidabel evne til å lære, selv om den er gammel. Hjernen har en stor reservekapasitet. Ved å lære seg nye ting, som for eksempel sosiale medier, kan man øke hjernens kapasitet, sier forskningsleder på Nasjonalforeningen for folkehelsens demensavdeling, Anne Rita Øksengård, til VG.

Videre forteller hun at å bruke hjernen aktivt - og bruke hjernestimulerende aktiviteter – er bidragsytere til å bevare god hjernehelse hele livet.

** Avhengighet og stress

I en undersøkelse InFact har gjort for VG tidligere oppga 45 prosent at de er ganske eller svært avhengig av smarttelefonen sin.

Avhengighet er en tilstand som skaper negative konsekvenser for den det gjelder og de rundt – og kan føre til mange negative helseeffekter. Ifølge forsker og klinisk psykologspesialist Schou Andreassen, kan dette føre til dårligere søvn og at man blir kronisk ufokusert og distrahert.

Professor Ståle Pallesen sier at hyppig smarttelefon-bruk kan føre til stress.

– Selvfølgelig blir man sliten av å hele tiden være tilgjengelig. Noen som føler seg avhengig kan paradoksalt nok bli stresset av å ikke ha tilgang til den, sier Pallesen.

** Sosiale problemer

Alle ekspertene VG har pratet med er enige om at hyppig bruk av smarttelefonen og sosiale medier kan føre til sosiale problemer.

– I «tradisjonelle» samtaler lærer vi oss å gjenkjenne, lese og håndtere komplekse følelser. Dette er noe som i mindre grad lar seg gjøre i kommunikasjon via sosiale medier og teknologi. I sin ytterste konsekvens mister vi og barna våre evnen til å ha enkle og oppriktige samtaler med faktiske mennesker, sier forsker og psykologiekspert Schou Andreassen.

** Noe usikkerhet om mobilstråling kan føre til hjernesvulst

EKSPERT: Forsker i Statens Strålevern, Lars Klæboe. Foto:Linn Cathrin Olsen,VG

En rekke forskningsrapporter mener det ikke er mulig å trekke konklusjonen at mobilbruk gjør oss mer utsatt for kreftfare. Men ifølge Statens Strålevern er det fortsatt noe usikkerhet knyttet til hvorvidt stråling fra mobiler kan føre til sjeldne hjernesvulster.

En ny studie presentert av franske forskere, som ble publisert i Occupational and Environmental Medicine, viser indikasjoner på dette. Studien viser at personer som bruker sin mobil i mer enn 15 timer hver måned i over fem år har mellom to og tre ganger større risiko for å utvikle visse typer hjernesvulster.

– Generelt er det lite sannsynlig at man får hjernesvulst av å snakke i mobiltelefonen. Forskning viser at vi er sikre på at man ikke får vanlige og aggressive hjernesvulster som følge av mobilbruk. Men vi er fortsatt litt usikre på andre svulster som for eksempel vokser ekstremt sakte, sier forsker i Statens Strålevern, Lars Klæboe, til VG.

Til tross for at Statens Strålevern mener at det er liten grunn til bekymring, er det ifølge Klæboe mange som mener at strålingen er farlig.

– Vi vet at det er en del helseproblemer knyttet til mobilbruk, men ikke som Strålevernet kan uttale seg om. Det er større helseproblemer knyttet til mobilbruk enn stråling, sier Klæboe.

Mer om

 1. Mobiltelefoni

Flere artikler

 1. #vgdigitaleliv: Test deg selv: Er du mobilavhengig?

 2. Pluss content

  Når sosiale medier styrer livet ditt

 3. Eksperter anbefaler: #vgdigitaleliv: – Ja, sjekk Facebook på jobben!

 4. #vgdigitaleliv: VG-tall: Så mange snoker på partneres mobil

 5. #vgdigitaleliv: Derfor kan Facebook gi deg en selvtillit-boost!

 6. Pappa inrømmer: #vgdigitaleliv: - Telefonbruken gikk utover sønnen min

Fra andre aviser

 1. Eksperter positive til Facebook-sjekk på jobben

  Fædrelandsvennen
 2. Eksperter positive til Facebook-sjekk på jobben

  Bergens Tidende
 3. Ødelegger Facebook ferien din?

  Bergens Tidende
 4. Lider du også av FOMO?

  Fædrelandsvennen
 5. 11.000 arbeidstagere svarte på undersøkelse om bruk av sosiale medier

  Fædrelandsvennen
 6. Mener mobilen stjeler mest sovetid

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder