GRÜNDER: Grunnleggeren av Facebook, Mark Zuckerberg, er i hardt vær etter skandalen. Foto: Nam Y. Huh / TT / NTB scanpix

Facebook-skandalen: – Jeg har gjort betydelige feil

Facebook tror nå at 87 millioner brukere fikk informasjonen sin delt med Cambridge Analytica.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Tidligere har Facebook uttalt at det er 50 millioner mennesker som har fått sine opplysninger delt med analyseselskapet.

– 87 millioner er maks antall mennesker som er berørt etter vår kalkulering. Det kan være mindre, men det er i hvert fall ikke flere, sier Mark Zuckerberg under en telefonkonferanse med pressen onsdag kveld.

I tillegg har det blitt bekreftet at mesteparten av de personlige opplysningene skal ha blitt samlet i USA, men også noe utenfor statene.

Han erkjente også at han tok feil da han ikke tok «fake news» på alvor under det amerikanske valget i 2016.

– Jeg gjorde en betydelig feil når jeg avfeide «fake news», det innser jeg i dag, sier han og påpeker at han skal jobbe for at Facebook har mer åpenhet med brukerne sine.

– Jeg tror vi kan gjøre en bedre jobb hvis vi faktisk snakker om hva vi holder på med, sier Zuckerberg.

Skanner meldingene du sender på Messenger

Etter Facebook-skandalen ble avslørt kommer det flere og flere nye detaljer om hvordan det amerikanske selskapet med Mark Zuckerberg i spissen overvåker brukerne sine.

Bloomberg skriver at etter mistanke har de nå fått bekreftet at Facebook skanner tekst og bilder som blir sendt på deres chattetjeneste, Messenger. Det amerikanske selskapet sørger for at alt innhold som deles følger selskapet regler for innhold. Hvis det ikke gjør det, blir det blokkert.

les også

Facebook lover endringer etter skandalen

Selskapet forteller til Bloomberg at selv om samtalene som foregår på Messenger er private, blir de på like linje med Facebook brukt en rekke verktøy for å forhindre at spesifikt innhold deles.

– For eksempel, på Messenger, når du sender et bilde, vil våre automatiske systemer skanne for å oppdage blant annet barnepornografi. Eller hvis du sender en link vil vi skanne for å finne ut om det er skadelige programvare eller virus. Vi skapte disse systemene så vi raskt kan stoppe støtende innhold, sier en talskvinne for Facebook.

Endrer reglene for personvern

Onsdag oppdaterte Facebook retningslinjene for personvern og forslo nye bruksvilkår. De klargjorde at de samme retningslinjene gjelder for alle plattformene under Zuckerberg-paraplyen – altså også Messenger og Instagram.

les også

Zuckerberg i stort intervju: Vil ta flere år å løse alle problemene

Målet med de nye retningslinjene er å gjøre det enklere for bruker å navigere i nettstedets kompliserte og ofte forvirrende innstillinger for personvern.

De nye reglene legger begrensninger på hva slags opplysninger tredjeparter kan få tilgang på. Blant annet skal Facebook begrense tilgangen som apper har til brukeropplysninger og hendelser, samt informasjon om grupper, medlemslister og innhold, skriver NTB.

Fra og med mandag blir Facebooks brukere møtt med en melding med lenker som viser hvilke apper de bruker og hva slags informasjon de har delt med disse appene. Brukerne får mulighet til å slette apper de ikke lenger ønsker.

Zuckerberg forklarer imidlertid at det mest vil forbli som før, men at de vil gjøre brukerne mer obs på hva slags alternativer de har.

– Vi kan nok forklare prinsippene bedre. Men vil på en måte fortsette som før. Vi kommer til å bruke den informasjonen brukerne velger å dele med oss til å forbedre vårt produkt, men vi kommer aldri til å selge det til en tredjepart, sier Zuckerberg.

les også

Nye krav til innreise i USA: Vil se din aktivitet på sosiale medier

Må forklare seg for kongressen

Facebook har vært i hardt vær etter at det ble klart at Cambridge Analytica har samlet informasjon gjennom Facebook-brukere. Dermed skal analyseselskapet solgt materialet til blant andre Donalds Trumps valgkampstab.

les også

Norsk firma: Oppdaget Facebook-smutthull om persondata

11. april skal Zuckerberg møte til høring i kongressen for å forklare seg i personvernsskandalen. De vil ha svar på hvordan dette kunne skje.

– Denne høringen blir en god mulighet til å kaste lys over personvernspørsmål knyttet til viktig data om brukerne og vil hjelpe alle amerikanere til bedre å forstå hva som skjer med private opplysninger om dem på nettet, heter det i en kunngjøring fra energi- og handelskomiteen i Representantenes hus ifølge NTB.

Vil ikke gå av

Etter skandalen har det florert rykter om Zuckerberg, som grunnla Facebook i 2004, må gå av som styreleder i selskapet.

Det går han hardt imot, og nekter for at dette i det hele tatt har vært oppe i diskusjon.

– Jeg kommer ikke til å gå av som styreleder. Det har ikke vært oppe til diskusjon en gang. Jeg har gjort noen feil, og det lærer jeg av. Jeg tror at jeg fortsatt er den beste personen til å lede dette selskapet, sier 33-åringen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder