BETAL I TIDE: Mer enn 13 prosent av lisenspliktige TV-eiere betaler ikke innen fristen. Patrick Youngs ønske om utsettelse ble ikke bønnhørt. Foto:PRIVAT,

Patrick (47) ba om utsettelse – fikk 199 kroner i gebyr

NRK tjener nesten 100 millioner kroner årlig på særegne inkassoregler

Kulturministeren vil vurdere å endre betalingsmåten

Betalingsfristen for NRK-lisensen kom overraskende på Bærums-mannen Patrick Young (47). Han ringte derfor lisenskontoret og ba om en betalingsutsettelse og ny faktura. Det hjalp lite.

Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det trengte jeg ikke, men jeg måtte betale regningen innen 31. mars med et tillegg på 199 kroner. Gebyret ville jeg få uansett, selv om jeg ba om en utsettelse før fristen, sier Young til VG.

Forfallsdatoen på årets første lisensregning er 31. januar.

Lisenskontoret bekrefter at eventuelle betalingsutsettelser medfører tilleggsgebyr.

Om regningen ikke var betalt innen 31. mars, ville den gå til Statens innkrevingssentral. Om dette ikke betales, vil man motta et varsel om utleggsforretning. Det betyr at innkrevingssentralen trekker lisenspengene fra lønn, trygd eller annet utlegg.

– Hvem andre er det som opererer sånn? Det er betenkelig at de kan holde på på den måten der, sier Young til VG.

VG har vært i kontakt med andre lisensbetalere som har fått tilleggsgebyr på 15 prosent etter å ha glemt å føre opp ørene i fakturaen, og som har opplevd å bli dobbeltfakturert av Lisenskontoret.

Økonom Silje Sandmæl mener NRK-lisensen er lite forbrukervennlig. – Når det kommer til innbetaling av penger, er staten din verste fiende.

I snitt betaler 13,5 prosent av norske lisensbetalere fakturaen for sent. Stortinget har fastslått at NRK ikke trenger å følge inkassoforskriften, og dermed står de fritt til å pålegge en tilleggsavgift på 15 prosent på den lovpålagte avgiften.

På den måten har NRK tjent nærmere en halv milliard kroner på forsinkelsesgebyrer forbundet med betaling av TV-lisensen siden 2010.

– Når jeg skal forhandle med kreditorer, er de statlige alltid første prioritet. Staten er jo på mange måter en hjelpende hånd, så det er litt paradoksalt, for når det gjelder innbetaling av penger viker de ikke av flekken. Staten er i en klasse for seg selv, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom og programleder i TV 3-programmet «Luksusfellen» til VG.

Lite forbrukervennlig

FORBRUKERØKONOM: Silje Sandmæl kaller NRK-lisensen for lite forbrukervennlig. Foto:DNB,

Silje Sandmæl er ikke overrasket. Ifølge henne er staten den strengeste pengeinnkreveren på markedet.

– NRK og staten opererer med mye mer enn vanlig forsinkelsesgebyr. Når det gjelder innbetaling er staten din verste fiende. At det er andre regler som gjelder for NRK er litt underlig, sier hun til VG, og viser til at de fleste andre sammenlignbare tjenester tilbyr månedsbetaling.

– Når det kommer til betaling, så er ikke NRK forbrukervennlige, mener forbrukerøkonomen.

Vanskelige måneder

– Når jeg går over sakene i «Luksusfellen», står NRK-lisensen nesten alltid på listen til folk. Det er en utgift som blir dyr for folk og i tillegg kommer den kommer to ganger i året, sier Sandmæl.

I år koster TV-lisensen 2756,16 kroner. Betalingen deles opp i to innbetalinger pålydende 1378,08 kroner med forfall 31. januar og 31. juli. I overkant av 13 prosent av lisensbetalere betaler ikke innen fristen.

Sandmæl mener forfallsdatoene faller på datoer som kan være vanskelige for folk – etter juleferien og i fellesferien.

– Det er kanskje en grunn til at betalingen legges opp som det gjør, sier forbrukerøkonomen.

Administrasjon- og finansdirektør i NRK, Jon Espen Lohne sier til VG at NRK-lisensen er en offentlig avgift, og at offentlige avgifter kreves inn annerledes enn hos private.

– Størrelsen på avgiften fastsettes av Stortinget. Vi forholder oss til reglene som gjelder for innkreving av offentlige avgifter, og de reglene er annerledes enn for private, sier han.

Vurderer endring

Tidligere i år ble det kjent at NRK kan spare store summer ved å kreve inn lisenspengene via skatteseddelen. Driften av lisenskontoret koster i dag nærmere 100 millioner kroner årlig.

Den sittende regjeringen ønsker å gjennomgå alle sidene ved finansieringen av NRK. Kulturminister Thorhild Widvey (H) har engasjert konsulentselskapet Menon for å se på alternative finansieringsordninger.

– Jeg mener det er riktig av oss å se nøye på dagens system for finansiering av NRK med alle sider av dette, også praksisen for innkreving av betalingen. Jeg ser at dette er modent for en diskusjon, og nettopp derfor har vi sagt at dette er ett av de viktige temaene som vi kommer tilbake til i forbindelse med stortingsmeldingen om allmennkringkasting, sier hun til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder