HUSKER BEDRE: Påvirker man den delen av hjernen der hukommelsen sitter, gyrus dentanus, kan man stanse humkommelsestapet, mener amerikanske forskere. Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY Foto:,

Ny forskning: Kakaobønner kan gi
deg bedre hukommelse

Flavonoider fra kakaobønner kan stanse hukommelsestapet hos eldre personer, og endog reversere tapet, ifølge forskere ved Columbia Universitetet i New York.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Studien, som ble publisert i siste utgave av Nature Neuroscience, og gjengitt i Science Daily , konkluderer med at årsaken til den såkalte aldersrelaterte minnenedgangen er endringer i et spesielt område av hjernen som kalles gyrus dentanus.

Den gledelige nyheten er at forskerne mener at flavonoider fra kakaobønner kan påvirke akkurat dette området av hjernen, og dermed stanse endringene. De tror også at de kan reversere hukommelsestapet.

De amerikanske forskerne har gjort forsøk med flavonoidene både på mus og mennesker, med til dels oppsiktsvekkende resultater.

37 personer i alderen 50 til 69 år deltok i undersøkelsen. En gruppe fikk ett spesiallaget produkt med flavonoider fra kakaobønner, den andre ett med lavt innhold.

Personene gjennomgikk både såkalte minnestester før og etter, samt at deres hjerner ble fotografert med en metode som målte hjerneaktivitet. Bildene ble tatt med helt fersk teknologi og kan vises tredimensjonalt.

Testen foregikk over tre måneder.

Og gruppen med flavonoidene scoret langt høyere etter testperioden.

20 år yngre - i hjernen

- Personer i denne gruppen, som hadde en hjerneaktivitet og minne som en typisk 60-åring, minnet mer om 30-40 åringer etter testperioden, sier sjefen for forskningen, Scott A. Small.

- Dette ser ut til å være en viktig og interessant studie, og den er publisert i et høyt ansett tidsskrift. Det er interessant at forskerne fant at funksjonen til et hjerneområde som heter gyrus dentatus , som er svært viktig for hukommelse, ble så klart svekket med alderen, og at stoffer i kakao ser ut til å styrke både hukommelsen og funksjon til dette området, sier professor Johan F. Storm ved Universitetet i Oslo.

- Dette tyder på at svekkelse av gyrus dentatus ved aldring er en viktig årsak til svekket hukommelse, og at dette kan delvis forhindres uten bruk av medikamenter. Det blir interessant å følge videre forskning på dette feltet, sier Storm

Såkalt aldersrelatert minnenedgang starter gradvis allerede tidlig i voksen alder, men for de fleste er ikke dette merkbart før man er i 60-årene. En av virkningene er at det blir vanskeligere å lære seg nye ting.

Flavonoider finnes naturlig i mange bær og fruktsorter, det er form for antiokisdant. Det er tidligere gjennomført tester på 18 000 mennesker som viser at dette stoffet kan redusere risikoen for hjerteinfarkt og slag.

Det spesiallagde produktet som ble brukt i testen ble laget av matvaregiganten Mars, et selskapet som er mest kjent for sjokolade i Norge. En av de 10 forskerne var ansatt i dette selskapet, de øvrige ni var fra uavhengige Universiteter.

Forskerne understreker at produktet som ble brukt i studien ikke er det samme som sjokolade, og at man ikke kan få denne effekten ved å spise mer sjokolade.

Men det finnes også andre teorier om eldres hukommelsestap. Det skyldes proteinmangel, ifølge nobelprisvinner Eric Kandel. Forskere mener at det gir håp om å bevare hukommelsen til Alzheimer-pasienter.

Det foreligger så langt ingen kommersielle produkter med nøyaktig samme innhold som det som ble brukt i kakaobønnestudiet. Aldersrelatert minnenedgang har ingen ting med Alzheimers å gjøre. Alzheimers er en sykdom, som ikke kan stanses ved brukt av flavonoider.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder