Overdreven drikking øker risikoen for skilsmisse

BAR: Stor pågang fra barn og unge i ferien

Vi drikker mer i ferien enn resten av året, ifølge alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL. Ifølge en spørreundersøkelse som er gjennomført på vegne av organisasjonen svarer fire av ti kvinner at de har fått ødelagt deler av ferien på grunn av andres alkoholbruk. Foto:REUTERS,

4 av 10 kvinner: Har fått ferien ødelagt av andres alkoholbruk

Sommeren er den tiden av året hvor nordmenn drikker mest. For mange betyr det skuffelser og en tung ferie med partneren.

 • Monica Bring Estensen

Artikkelen er over seks år gammel

Ekspertene råder nordmenn til å reflektere over eget alkoholbruk før ferien. Mange unner seg nemlig et ekstra glass vin, eller tre, i ferien.

Ifølge alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL drikker vi nemlig mer om sommeren enn resten av året. Men for mange fører feriedrikking til krangel med partneren.

– Mange av oss har jobbet hardt hele året og har høye forventninger til sommeren. Dersom det legges opp til et høyt alkoholinntak kan det blant annet gå utover kommunikasjonen med partneren og legge en demper på sexlivet, sier Kari Randen i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL til VG.

- Det kan føles veldig urettferdig og kjipt hvis du sitter igjen etter ferien og føler at de gode stundene man har gledet seg til hele året har druknet alkohol, fortsetter Randen.

En undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI, som har gjort 1249 intervju på vegne av alkovettorganisasjonen, viser at fire av ti kvinner har opplevd at sommerferien har blitt mindre hyggelig på grunn av andres alkoholinntak.

VG+:Alkoholenødelanesten ekteskapet til «Robert» (NB: krever innlogging)

- Menn drikker mest

- Det er fortsatt slik at menn drikker mest både i ferier og ellers, mens det ser ut til at kvinner i større grad lar seg plage av andres fyll. Kvinner er også i stor grad mer restriktive når det kommer til å drikke foran barn og unge i ferien. Dette kan skape gnisninger og konflikter, sier Randen.

I verste fall kan det bety kroken på døra for noen par.

Fartein Ask Torvik har skrevet en doktorgrad om sosiale konsekvenser av alkoholmisbruk, og har blant annet sett på sammenhengen mellom alkoholbruk og skilsmisse.

- Folk som over tid drikker mye alkohol har en høyere risiko for å bli skilt. Ferien er en tid da mange øker alkoholforbruket sitt, og i tillegg har mange litt ekstra i skapet etter ferien på grunn av taxfreeinnkjøp. Det kan være verdt å bruke anledningen reflektere rundt eget alkoholforbruk, sier Torvik.

Sjekk AV-OG-TIL sine råd til par for å unngå alkokrangel nederst i saken!

Som en del av studien har han fulgt 20 000 heterofile ektepar som deltok i Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag.

- Høyt alkoholbruk kan være én kilde til uenigheter og krangling. Alkoholmisbruk kan gå ut over daglige rutiner og gjøre at man ikke får gjort det man hadde planlagt. En partner som ikke drikker like mye kan føle seg tilsidesatt. I verste fall forekommer vold, fortsetter han.

- På befolkningsnivå forårsaker faktisk alkohol mer skade blant de mange personene som har et moderat forbruk enn blant alkoholmisbrukere. Feriedrikking er altså ikke uten risiko, sier han.

- Sommerferien sårbar

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) tok 10912 par ut seperasjon i fjor. 9736 ble skilt. Ifølge psykolog og parterapeut Catrin Eide velger mange par å gå hvert til sitt etter ferien.

I ferien tilbringer man ofte mer tid sammen med hverandre, da blir gjerne partnerens og forholdes gode og dårlige mer synlige.

- Sommerferien er ofte lengst og dermed blir den ekstra sårbar, sier psykolog og parterapeut Catrin Eide.

Hun opplever en større pågang av par med problemer etter sommeren enn ellers i året.

- Det at det er store forventninger knyttet til ferien, og det er lett å tenke at det er forholdet som ikke fungerer når forventningene ikke innfris. Hvordan kan vi passe sammen når vi ikke får det til i ferien? tenker nok mange.

- Det er ikke så rart at ting man strever med i hverdagen blir tydeligere i ferien. Problemer blir tydeligere i ferien, og det skremmer mange. Man trekker slutningen om at man har mer tid sammen, og tror at det er selve tiden som alene skal løse problemer. Men slik er det jo ikke, sier hun.

Konsekvenstenking og evne til å sette seg inn i andre perspektiv og empati hemmes under alkohol.

- Når disse funksjonene hemmes så er det klart at vi snakker og handler mer på impuls, vi kan bli voldsommere. Man kan gjerne tenke på alkohol som et forstørrelsesglass på krangler og følelser, sier hun og understreker:

- Det som er viktig å være klar over er at når den ene parten i en familie synes at alkohol har blitt et problem, så er det et problem og det må man ta på alvor.

- Bruk ferien til å reparere

PSYKOLOG OG PARTERAPEUT: Catrin Eide. Foto: TVNorge Foto:,

Noen par er «eksperter» på ferien, mens andre opplever ferien med partnere som tung.

Er du blant sistnevnte råder Catrin Eide, psykolog og parterapeut, deg til ta opp det du opplever som vanskelig i forholdet.

- Mange par mestrer nettopp dette med å ta «heisen ned i magen», adressere hva som egentlig er vanskelig. De reparerer og kommer hverandre nærmere.

Flere par burde benytte ferietiden til nettopp dette, mener Eide. Selv om ferien med partneren er tung trenger det ikke bety at forholdet er truet eller ødelagt.

- Men ta det på alvor, reparer og vedlikehold parforholdet ditt!

Enkelte lar likevel ting «skure og gå»:

- Det er flere henvendelser etter ferien, men vi ser at mange venter for lenge før de søker hjelp. Jeg tror mange forbinder parterapi med par som holder på å gå fra hverandre. Det er synd, sier hun.

Stor pågang fra barn og unge i ferien

Mange barn gruer seg til sommerferien på grunn av de voksnes økte alkoholinntak.

– Vi opplever stor pågang både før og etter sommeren fra barn som gruer seg, og som forteller om opplevelser som har ført til at ferien ikke har blitt spesielt hyggelig. Når de voksne reagerer på at andre har drukket for mye, har jo gjerne barna reagert noen glass før for å si det slik, sier Marius Sørensen-Sjømæling i «Barn av Rusmisbrukere» (BAR).

STOR PÅGANG: Marius Helland Sørensen-Sjømæling, leder for organisasjonen Barn av rusmisbrukere. FOTO: JAN PETTER LYNAU/VG Foto:,

- Barna er mer sensitive og legger mer merke til stemningsendringer enn det vi voksne gjør, fortsetter han.

Mange drikker ofte mer i ferien. Dette, kombinert med nye steder og nye mennesker, går utover barnas trygghetsfølelse.

Han minner på at barn lettere legger merke til humørendring og stemmingsendring.

– Om man lever i et samliv er at det beste er at den ene voksne holder seg relativt edru, spesielt om det skulle skje noe. De voksne må dessuten snakke om hvor mye skal man drikke foran barnet. Det er også en dårlig arena for å ta opp problem når du har drukket, sier han.

Flere har dessuten feil fokus i ferien;

– Ikke legg lista for høyt, ha fokus på at dere er sammen som familie på ferie og ikke at det må skje noe hele tiden for at det skal ha vært en god ferie!

Gode råd for å unngå alkokrangel i ferien:

* Tenk dere om på forhånd og planlegg litt. Hva er et alkoholkonsum som begge synes er greit? Hvilke forventninger har dere til ferien? Lag noen kjøreregler. Bruk alkovett.

* Dersom du har problemer i parforholdet er det greit å unngå å ta dette opp etter dere har drukket. Alkohol forsterker følelser og det er lett å si ting man angrer på etterpå.

* Hvis du synes at partneren din har drukket for mye en kveld er det kanskje best å ta praten dagen etter og ikke mens partneren er beruset.

* Vurder alkoholinntaket særlig nøye hvis du ferierer sammen med barn. Barn trives best med edru voksne som oppfører seg som de pleier. Alt for mange barn opplever hvert år at sommerferien preges av voksnes drikking. Barn får også raskt med seg dersom det er dårlig stemning i familien.

Les også

 1. Partnere ligner hverandre lenge før de møtes

  Kjærester, samboere og ektefeller ligner på partneren sin. De gjør det før de møtes, og de blir enda likere hverandre de…
 2. Ny studie: Fem øl én gang i uken = høyere dødsrisiko

  (VG Nett) Minst én flaske vin eller fem øl samtidig én gang i uken kan gjøre at du dør tidligere.
 3. Avslører norske foreldres feriefyll

  TROMSØ (VG) En av fire nordmenn observerte berusede foreldre sammen med barna sine sist gang de var på ferie.
 4. - Dropp juleølen for barnas skyld

  Julen er barnas høytid. - Så dropp alkoholen på julaften, oppfordrer Av-og-til-kampanjen.

Mer om

 1. Samliv
 2. Helse

Flere artikler

 1. Pluss content

  Når alkoholen ødelegger forholdet

 2. Pluss content

  Når foreldrene drikker for mye

 3. Barna med klumpen i magen

 4. Pluss content

  Slik kan du unngå samlivsbrudd etter ferien

 5. Advarer mot stort alkoholkonsum i juleferien: Veronica (29) gruet seg alltid til jul

 6. Fremmede slår alarm om fulle foreldre

Fra andre aviser

 1. – Barn fortjener en ferie fylt av gode minner, ikke fylt av fulle voksne.

  Bergens Tidende
 2. Bekymret for besteforeldrenes alkoholforbruk

  Aftenposten
 3. Besteforeldrene holder barnebarna i den ene hånden og vinglasset i den andre

  Fædrelandsvennen
 4. Bekymret for besteforeldrenes alkoholforbruk

  Fædrelandsvennen
 5. Mye alkoholbilder på Facebook

  Aftenposten
 6. Bekymret for besteforeldrenes alkoholforbruk

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder