ELSKER RUSS: 10-åringen fikk sitte på i russebuss under fjorårets feiring. – Han glitrer i øynene, sier Olivers mamma, Cathrine. Foto:,

Fikk ikke samlet russekort: Hele Norge vil hjelpe Oliver (10) med russekort

Oliver (10) elsker russekort, men får ikke samlet så mange som vennene, siden han sitter i rullestol. Etter morens facebook-appell, strømmer det nå på med russekort fra hele landet.

Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I likhet med vennene og klassekameratene er 10 år gamle Oliver Sandboe Bjerkhaug fra Oslo svært opptatt av å samle på russekort. Men, når russen løper eller kjører rundt, rekker ikke tiåringen å komme seg bort når kortene skal deles ut.

LA UT I FJOR: Denne meldingen ble lagt ut 1. mai i fjor. Resultatet var at Oliver (10) fikk tilsendt flere tusen russekort og brev. Foto:Privat,

Oliver har diagnosen kongenitt muskeldystrofi, som er en medfødt muskelsykdom og som gjør ham avhengig av rullestol.

Ifølge Foreningen for muskelsyke er det mellom en og to nye tilfeller av sykdommen i Norge, årlig.

– I fjor sa Oliver at alle hadde russekort bortsett fra han. Han hadde ikke sagt noe særlig om det tidligere, sikkert fordi det var litt sårt for ham, sier mamma Cathrine Sandboe (33) til VG.

Les også: Her er juryens dom – dette russekortet er Norges beste

På denne tiden i fjor la hun derfor ut melding på Facebook og spurte venner og bekjente om de kunne sende over russekort dersom de kom over noen.

FJORÅRETS FANGST: 7000 russekort og håndskrevne brev fant veien til Oliver i fjor. Moren regner med like mange i år. Foto:,

Russekort-appellen tok av og Oliver fikk mange russekort tilsendt i posten. Disse har 10-åringen tatt godt vare på. Fra tid til annen tas de frem og leses.

Totalt fikk 10-åringen over 7000 russekort og flere hundre håndskrevne brev.

Blåste liv i gruppen

Årets russefeiring har så smått begynt, og tidligere denne uken blåste en venn av Oliver og Cathrine liv i russekortinnsamlingen. På få timer hadde den nyopprettede Facebook-gruppen «Russekort til Oliver» over 900 medlemmer.

Skoler fra blant annet Levanger, Stjørdal, Tvedestrand, Mosjøen, Vadsø og Tønsberg har allerede startet å samle inn kort som skal sendes i posten. Oslo-russ sier at de vil svinge innom og levere kortene sine selv, og samtidig oppfordrer Russens Hovedstyre alle til å sende kortene sine til 10-åringen.

Foto:Skjermdump, Facebook,

I tillegg sender andre barn inn russekort de selv har samlet inn.

Moren er innstilt på at postkassen vil være full de neste ukene og månedene.

– Han har allerede sagt til meg at jeg ikke får igjen postkassen før i august. Jeg tipper den kommer til å fylles opp med et par tusen kort i år igjen, humrer Cathrine.

Natt til i dag (tirsdag) kom den første russebussen på døren. Med seg hadde de en bunke russekort og to luer til Oliver.

– Vi ville ikke vekke ham, men det er kjempestas. Engasjementet er helt herlig. Oliver er avhengig av mye stell og maskiner året rundt. At han får en spesiell maimåned er fantastisk. Han glitrer i øynene, sier moren.

Russekort kan sendes til denne adressen:
Oliver Sandboe
Peter Møllers vei 3b
0585 Oslo

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder