KAN BLODET GI SVARET? VGs journalist Marie Moen Kingsrød (21) har blitt erklært frisk av flere leger. Men private klinikker på Østlandet konkluderer helt annerledes . Foto:Fredrik Solstad,VG

1,2 mill nordmenn tror de har matintoleranse. Friske Marie (21) tok intoleranse-test: «Synd at en så ung jente som deg kan være så syk»

Tusener av nordmenn tar testen

Medisinske eksperter advarer: - Svært uheldig helsemessig

Titusener av nordmenn har tatt testen som skal kunne avsløre om du har matintoleranse. Medisinske eksperter mener testene er ubrukelige og kan være helseskadelige.

  • Marie Kingsrød
  • Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter at VGs journalist Marie Moen Kingsrød testet seg for matintoleranse ved tre ulike klinikker på Østlandet, har VG konfrontert medisinske eksperter med resultatene:

* Alle klinikkene konkluderte med at hun har matintoleranse.

* VGs journalist ble testet mot 96 matvarer. Hun ble anbefalt å kutte ut mange av produktene.

I et dokument hun fikk av den ene klinikken står det:

«For å reparere tarmslimhinnen og bli kvitt matintoleransen er det flere ting du må gjøre samtidig: 1. Hold deg borte fra matvarer du reagerer på (fjerner belastningen i en periode). Vær konsekvent!»

Behandleren på klinikken sa det slik til VGs journalist: «Det er synd at en så ung jente som deg er så syk.»

Matintoleranse har blitt den nye påståtte folkesykdommen. Rundt 1,2 millioner nordmenn mener selv at de lider av en matallergi eller overfølsomhet for mat. Det viser en ny, representativ undersøkelse InFact har gjort for VG.

Av dem er det nærmere 850.000 som har tatt eller vurderer å ta en matintoleranse-test. Ti prosent av dem oppgir at de har tatt en test à la den VGs journalist tok.

Til tross for at mange tror de reagerer på matvarer, er det i realiteten svært få nordmenn som har en medisinsk diagnose på matintoleranse, ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Alle testene VGs journalist tok, og utslagene hun tok, kan du se i en grafikk her.

FRISK, IFØLGE LEGENE: Mens legene er sikre på at VG-journalist Marie Moen Kingsrød (21) er frisk, konkluderer prøver tatt på private klinikker på Østlandet med det motsatte. Ekspertene mener prøvene er ubrukelige. Foto:Fredrik Solstad,VG

Eget legeråd

– Vi har hentet ut tall fra vårt eget legeråd, samt Folkehelseinstituttet, som viser at det kun er fem prosent som faktisk har matintoleranse- eller allergi. Vi mener ikke å ikke ta nordmenns forhold til maten sin på alvor, for det gjør vi, vi prøver bare å si at ikke alt som rumler, klør og stikker nødvendigvis er reell allergi eller overfølsomhet, sier kommunikasjonssjef i NAAF, Bo Gleditsch, til VG.

Han forklarer at det trolig er tre årsaker til at de selvrapporterte tallene øker dramatisk, slik som VGs undersøkelse viser: Folk diagnostiserer seg selv, de oppsøker behandlere som gir feildiagnoser og folk feiltolker «naturlig» ubehag som intoleranse.

Har du tatt eller vurderer å ta en matintoleransetest? Del din opplevelse her!

Se oversikten:Her er alle Maries testresultater

Samtidig omsetter dagligvarebransjen laktose- og glutenfrie matvarer som aldri før. Omsetningen av «fri for»-produkter økte med over 50 prosent hos Rema i fjor. Coop melder om tilsvarende økning på 30 prosent.

– Stadig flere nordmenn har en eller annen form for matintoleranse. Det er klart vi ønsker å tilby disse kundene et bredere utvalg, sier informasjonssjef hos Coop, Harald Kristiansen.

På få år har de økt sin serie «Mat Uten» fra 60 til over 300 produkter.

VGs journalist ønsket å finne ut om hun, som ble betegnet som «helt frisk» av både fastlege og bedriftslege, ville «stryke» på en slik test – og bli diagnostisert som syk med matintoleranse. Hun har derfor jevnlig tatt prøver hos både leger og private klinikker siden september i fjor.

Har du erfaringer eller opplevelser med matintoleranse og/eller matintoleranse-tester? Tips VG!

Storindustri

Blodtestene, utenfor legekontoret, som skal finne ut om du har matintoleranse har blitt en stor industri i Norge. BioTek, Cambridge Nutritional Sciences og Lab1 utfører disse testene her i landet. Førstnevnte har kontorer i Norge som sender prøvene videre til utlandet – der de blir analysert. Alle testene koster tusenlapper.

VGs journalist har kun testet BioTek-testen. De er en av de største i Norge og de omtaler seg selv som den mest seriøse aktøren.

BioTek er et laboratorium som hevder at de mot noen tusenlapper og et par dråper blod kan påvise eksakt hvilke typer matvarer du reagerer negativt på. Denne intoleransen kan, ifølge dem, forklare alt fra migrene og slapphet til betennelser og depresjon.

Dette svarer laboratoriet:- Vi tror virkelig på testene

I en BioTek-brosjyre VGs journalist fikk etter blodtesten står det: «Maten du spiser, kan være årsaken til dine helseproblemer!»

«Matintoleranse - blir du syk av maten du spiser?». Dette er spørsmålet BioTek stiller i sin markedsføring.

– Vi tror virkelig disse testene fungerer. Vi har mange gode erfaringer med testen og folk har blitt friske av den. At skolemedisinerne mener noe annet, er ikke overraskende. De kommer vel etter som de har gjort så mange ganger før, sier fagsjef i EU BioTek, Linda Rahbek, til VG.

FIKK BESKJED OM Å SLUTTE Å SPISE DETTE: 45 matvarer slo ut på VG-journalistens BioTek-prøve. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Testen VG fikk utført koster i overkant av 4000 kroner. BioTek-blodprøven vi tok ble først utført av OK-klinikken i Oslo.

Les tilsvaret:Dette svarer klinikkene på kritikken

Det var denne testen som endte opp med å vise at VGs journalist ble anbefalt å slutte å spise alt fra meieriprodukter og svinekjøtt til havre, flyndre, blåbær og kylling. Hun fikk beskjed om at hun burde endre på sitt vanlige kosthold, og bli vegetarianer for en periode.

– Sykeliggjør folk

– Hvordan kan det ha seg at noen som er så frisk, kan bli erklært syk over natten?

– En frisk person er bare ikke undersøkt godt nok i Norge i dag. Så lenge man undersøker noen nok kan man få en frisk person «syk». Dette er en del av en større utvikling her i landet. Det er så mye penger å tjene på å behandle og undersøke friske folk, sier professor ved Nasjonalt Forskningssenter for alternativ medisin (NAFKAM), Vinjar Fønnebø, til VG.

Alle medisinske eksperter VG har snakket med, inkludert Legemiddelverket, mener denne testen kan bidra til å sykeliggjøre folk.

De mener Bioteks blodtest, og andre tilsvarende tester, ikke kan si noe som helst om du tåler en matvare eller ikke. VG har ikke lyktes med å finne noen i det etablerte medisinske miljøet i Norge som mener at denne blodprøvetesten kan påvise matintoleranse.

Denne omstridte testen har, ifølge BioTek-selskapet selv, minst 20.000 nordmenn tatt.

– De lager en business ut av dette. De tjener penger på å sykeliggjøre deg. Skal folk få lov til å lure folk? Jeg synes ikke det er helt pent, sier professor i medisin ved NTNU og ekspert på temaet, Per Farup, til VG.

Dette er ikke BioTek selv enig i.

– Vi lever av fornøyde kunder. Hvis vi hadde drevet med lureri hadde vi ikke hatt disse kundene, sier homøopraktiker i BioTek, Jan Bjerke.

Testen måler innholdet av to antistoffer i blodet, som kalles IgG og IgA. Laboratoriet hevder at desto høyere utslag du får på disse stoffene, desto dårligere tåler du de aktuelle matvarene.

Å teste antistoffer som IgG og IgA i blodet er fullt mulig, og er reelle målinger. Men det kan ikke brukes til å si noe om en matintoleranse, mener de medisinske ekspertene VG har snakket med. Stoffene finnes naturlig i blodet ditt.

Ekspertenes dom til tross, dette skriver BioTek selv på sine nettsider:

«Vi strever hele tiden etter å være ledende, og å være en innovator i banebrytende laboratoriemedisin. Bioteks mål er å tilby sine kunder troverdig, kvalitetsservice gjennom sin høye teknologi og videre forskning.»

HIT SENDES BLODET DITT: Når du har tatt en matintoleranse-test hos en BioTek-behandler i Norge sendes blodet ditt først til BioTek i Norge, som fungerer som et mellomledd. De bare sender prøvene dine videre til US BioTek i USA - der prøvene dine analyseres. Her er BioTek Norges lokaler, med fagsjef i EU Biotek, Linda Rahbek. Foto:Frode Hansen,VG

Var positiv til metoden

Professor ved NTNU og en av de i Norge som har interessert seg mest for antistoffene mot mat i blodet, Per Farup, startet som positivt innstilt til denne type matintoleranse-test-metode.

Etter godt og vel ti år med forskning er han nå imidlertid overbevist om at blodtesting av antistoffene ikke har noen plass i påvisningen av matintoleranse.

– Ut fra egen forskningserfaring og lesing av litteraturen er det godt dokumentert at bestemmelse av IgG og IgA ikke kan brukes til å diagnostisere eller behandle matintoleranse. Det er gjort så mange studier som viser det nå, at det egentlig er fastslått at det ikke fungerer, sier Farup til VG.

Les også: - Jeg har aldri vært syk utover forkjølelse og omgangssyken

Også fagmiljøet ved Oslo universitetssykehus er enig med Farup.

– At man har slike antistoffer i blodet betyr ikke at man er intolerant eller allergisk – det er helt normalt. Det er derfor ikke så overraskende at alle som går innom denne typer klinikker kommer ut igjen med en matintoleranse-diagnose, sier klinisk ernæringsfysiolog ved Rikshospitalet, Vibeke Østberg Landaas.

Hun forklarer at å kutte ut så mange matvarer som VGs journalist ble anbefalt, kan være helsefarlig. Det kan bidra til mangelsykdommer og feil- og underernæring, mener Østberg Landaas.

STOR TILTRO TIL BLODET: Nærmere 40 prosent tror at blodet kan gi svaret på om du har en matintoleranse eller ikke. Foto:Fredrik Solstad,VG

– Å sette folk på så restriktive dietter er svært uheldig helsemessig. Ved å innføre strenge og næringsfattige eliminasjonsdietter til personer som slett ikke har matintoleranse, ender man lett med å gjøre pasientene sykere enn de var før de kom. Det er en stor risiko for feilernæring, sier Landaas.

Det samme sier overlege ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet ved Ullevål sykehus, Eva Stylinou:

– Ikke egnet

– IgG og IgA er ikke egnet til å diagnostisere eller indikere matintoleranse. Det er ingen seriøse vitenskapelige undersøkelser som støtter bruk av denne type testing. Det er ofte omfattende utredning som skal til før vi konkluderer med diett for pasienter som opplever reaksjoner på mat, sier Stylinou til VG.

Dette skriver BioTek selv om testmetoden på sine nettsider:

«Testmetoden er ELISA-metoden, som er en meget anerkjent testmetode bl.a. i forbindelse med testing av hiv. Alle tester blir analysert minst to ganger for å garantere at det er minimum 96 % likhet (reproduserbarhet). Så vidt vi vet er det ingen andre laboratorier som gjør dette. Dette sikrer en meget høy kvalitet.»

Til tross for at ekspertene er klare i sin tale om at noen bloddråper ikke kan gi deg svaret (leger må ta omfattende symptomundersøkelser og medisinske tester), har den norske befolkningen stor tiltro til blodundersøkelser:

VGs InFact-undersøkelse viser at nærmere 40 prosent tror at bare en blodprøve kan gi deg svaret på om du har matintoleranse. Blant unge i alderen 18 til 29 år, er de tilsvarende tallene på hele 51,9 prosent. Over 30 prosent svarer «vet ikke».

Overlege Knut Lundin ved Rikshospitalet er av samme oppfatning som de andre medisinske ekspertene. Han er svært kritisk til denne typen tester.

– Jeg drar ofte på internasjonale treff om matintoleranse. Alle autoriteter mener at IgG og IgA ikke kan brukes til noe som helst, sier Lundin til VG.

Han har også bemerket seg at testens utseende i seg selv (som går fra grønt til rødt) kan få pasienten til å reagere positivt og gi tiltro til testen.

LIKE TESTER - ULIKE RESULTAT: Dette er BioTek-testene, som skal avsløre matintoleranse, som ble tatt på privatklinikker. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Placebo

– Utseendet på denne testen er laget for å gi placeboeffekt, sier Lundin.

Etter at VGs journalist fikk testresultatene etter én BioTek-test, dro vi til flere klinikker for å ta akkurat den samme testen. Resultatet var oppsiktsvekkende: Alle de tre like testene, to av dem tatt dagene etter hverandre, ga ulike resultat.

11. februar kunne VGs journalist spise egg. 12. februar viser den samme testen at hun ikke burde spise egg.

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, har sett på testene VG tok.

– Det at de tre testene VG tok, som er tatt av samme laboratoriet, ikke er like, er påfallende. Det beviser at testen ikke er pålitelig. Et slikt testresultat skal ikke forandre seg fra dag til dag eller over et halvt år. En korrekt medisinsk test kjennetegnes og kvalitetssikres ved at testen skal gi det samme resultatet hver gang, sier Madsen til VG.

Professor i alternativ behandling ved NAFKAM, Vinjar Fønnebø, mener også at testen er ubrukelig. Likevel synes han at målingene av IgG og IgA var godt teknisk gjennomført av laboratoriet.

– Jeg synes at reproduserbarheten var veldig lik i testene, sier Fønnebø.

Per definisjon er man syk dersom man har en matintoleranse, ifølge fagpersonene ved allergi- og overfølsomhetsavdelingen ved Oslo Universitetssykehus.

— Når en behandler anbefaler tiltak for å forbedre pasientes helsetilstand og disse tiltakene avviker fra generelle anbefalinger for befolkningen, kan det oppleves som å være syk, sier sykepleier og fagkonsuelt ved Regionalt senter for astma, allergi og over8følsomhet ved Oslo Universitets8sykehus, Ingvild Gaare-Olstad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder