Dette svarer klinikkene på kritikken

Dette svarer klinikkene VG testet i forbindelse med granskningen av matintoleranse-industrien.

  • Marie Kingsrød
  • Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Dette er klinikkene sitt tilsvar om VGs granskning av matintoleranse-industrien.

Les laboratorietstilsvar til saken her

1. Dere får kritikk av eksperter for at dere anbefalte VGs journalist å kutte ut enkelte matvarer i opp til ett år. Medisinske eksperter mener det kan være helseskadelig.

Moss Akupunkturklinikk: – Jeg har sett veldig mange som har blitt mye bedre av å kutte ut de matvarene som har slått ut på listen etter en test, sier daglig leder ved Moss Akupunktur, Ida Johansen.

Nordstrand klinikk for helhetsmedisin: – Min eneste kommentar er at jeg ikke forstår hva som er kritikkverdig med å utelukke matvarer man reagerer negativt på. Det er utelukkende positivt, så lenge man sørger for å få i seg de næringsstoffene kroppen trenger fra andre kilder, sier daglig leder ved Nordstrand klinikk for helhetsmedisin, Lars-Steinar Haugen.

OK-klinikken: – Vi føler oss kompetente til å gi anbefalinger om den midlertidige kostholdsendringen for å styrke kroppens immunsystem. Av testpersonens 45 utslag var det cirka 15 hun skal unngå i opptil ett år. De resterende bør du kun fjerne i to til tre måneder, sier Hilde Vermedal, daglig leder i OK-Klinikken.

2. Alle ekspertene VG har pratet med mener at disse testene ikke er egnet til å si noe om matintoleranse. I tillegg fikk VGs journalist ulike utslag på den samme testen to dager etter hverandre. Vil dere fortsette å bruke denne testen?

Moss Akupunktur: – Jeg vet at det skjer mye i kroppen i løpet av noen få dager. Jeg ble mye bedre bare på tre dager ved å fjerne det jeg ikke tålte ifølge BioTek. Jeg trengte ikke blodtrykksmedisiner etter kun 14 dager. Hodepinen ble svakere, magesyren regulerte seg raskt – og jeg fikk ikke lengre sure oppstøt. Ja, jeg vil fortsette å benytte meg av BioTek sine tester. De er faktisk de beste. Jeg har jobbet med matintoleranser siden mai 2008, og jeg har mange kunder som er blitt friske av våre tester og anbefalinger.

Nordstrand klinikk for helhetsmedisin: Ingen kommentar

OK-klinikken: – Resultatene fra test nummer to og tre viste en likhet på over 96 prosent. Det betyr at 96 prosent av resultatet var mulig å reprodusere fra en dag til en annen. Det er veldig bra. Det samme resultatet har jeg selv også fått etter at jeg tok en blindtest av mitt eget blod. Vi kommer derfor til å fortsette med disse testene fordi de reproduserbare. Vi ser at mange av våre pasienter blir bedre etter å ha fulgt våre råd, sier Hilde Vermedal, daglig leder i OK-klinikken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder