SMERTER: Birgitte Viksund er kraftig rammet av kontaktallergi med MI. Bildet til høyre er tatt etter at hun skulle sette på vippeforlengelser før sitt eget 30-årslag. Foto:PRIVAT,

Birgitte ble alvorlig syk av ny allergitype

Bursdagsfesten endte på legevakten for Birgitte Viksund (30). Stoffet som gjorde henne akutt syk, MI, finnes i vanlig såpe og hårprodukter.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Viksund skulle i januar feire sin egen 30-årsdag, og ville pynte seg med vippeforlengelser. Men like etter at hun hadde satt dem på, begynte hun å hovne opp rundt øynene og i ansiktet.

– Limet som ble brukt på disse inneholdt sannsynligvis MI, for jeg fikk en kjempereaksjon. Jeg måtte bli sendt til legevakten, og ble behandlet for allergisjokk. De ringte Haukeland sykehus, og jeg fikk komme inn til en stengt poliklinikk på en lørdag. De forsto raskt at det var MI jeg reagerte på, sier Viksund til VG.

Hun sier at hun hadde store smerter etter allergianfallet.

– Det var veldig vondt. Jeg fikk store hevelser som gjorde at jeg nesten ikke kunne se. Jeg hovnet mye opp rundt kinn og øyne. Det klødde og svidde, og jeg fikk en infeksjon i sårene. Når du får et slikt allergisjokk påvirker det også kroppen, og jeg fikk muskelsmerter og feber. Det ble mye for kroppen å håndtere, forteller 30-åringen.

Ifølge NRK mente legene på Haukeland at hun hadde alvorlig kontaktallergi mot MI.

Bakgrunn: Sjekk hvilke produkter som inneholder stoffet

Nytt stoff

Det nye stoffet methylisothiazolinone (MI) har de to siste årene stadig oftere blitt brukt hud- og hårpleieprodukter, samt såpe og maling. Bruken av stoffet har blitt over fordoblet de siste årene. I mars skrev VG at mange nordmenn har fått plutselige allergianfall som følge av stoffet.

– MI tilhører en gruppe stoffer som er kjent for å være sterkt allergifremkallende. Dette er tidligere vist i dyrestudier. Slike sterke stoffer bør ikke brukes i noen produkter som skal påføres huden, sa Heidi Morka, seksjonsleder i kjemikalieavdelingen i Miljødirektoratet, til VG i mars.

Birgitte Viksund sier at hun også tidligere har fått reaksjoner etter å ha brukt produkter med MI i, men sier hun tidligere ikke forsto hva som skjedde.

– Nå som jeg har fått diagnosen, tror jeg at jeg hatt reaksjoner helt tilbake til 2011. Da fikk jeg reaksjoner i ansiktet, og jeg ble sendt til sykehus og leger, men ingen fant ut hva det var, sier hun.

Les også: Skjønner ikke hvorfor 150.000 nordmenn har utviklet allergi mot parfyme

Etterlyser merking

Hun mener produkter som inneholder MI burde bli tydelig merket, og mener det burde bli utarbeidet en liste over hvilke produkter som er frie for MI

– Det kommer stadig nye synonymer for MI-stoffene, så det er vanskelig for meg å vite hvilke produkter jeg tåler. Jeg mener det burde blitt utarbeidet en liste med trygge produkter. Det er ingen som har fortalt meg hvordan jeg skal forholde meg til dett, sier hun.

MI bruker i stor grad som erstatning for parabener, som kan være hormonforstyrrende.

- Det er veldig misvisende at bransjen bruker dette stoffet, og reklamerer med at det produktet er ekstra trygt fordi produktet er paraben-fritt, sier hun.

Viksund tror det er mange som har blitt rammet av MI-allergi uten at de selv vet om det.

– Jeg tror det ligger store mørke tall bak dette. Jeg la ut historien om min MI-reaksjon på Facebook bare for noen timer siden, og allerede har 8000 personer delt innlegget mitt. Jeg har fått mange meldinger fra folk som vil vite at jeg vet om stoffet. Folk er desperate for å få informasjon om dette, fordi de kanskje mistenker at de har MI-allergi selv, forteller 30-åringen.

Les også:Fant urin og rotteavføring i falsk sminke

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

STERKT ALLERGIFREMKALLENDE: Alle disse produktene inneholder et stoff som bekymrer EU og myndighetene: MI. Foto:ROBERT S. EIK,VG

Disse produktene inneholder MI

VG gjorde i mars en gjennomgang av såper, hud- og hårpleieprodukter i norske dagligvarebutikker. Vi fant at følgende produkter inneholder MI:

** Oppvaskmiddel: Zalo, Sunlight og 365 Smart oppvaskmiddel.

** Shampo og balsam: Wella shampoo, Wella balsam, Oreon shampoo, Herbal Essences shampoo, Herbal Essences balsam.

** Kropp/håndsåpe: Nivea In-Shower Bodymilk, Oreon Hand Care håndsåpe, Oreon dusjsåpe.

** Ansiktsprodukter/våtservietter: Nivea Pure Cleansing Wipes våtservietter, Olay Essentials ansiktsvask.

Les også: Blir allergiske mot nettbrett

Dette er symptomene

** Symptomer på allergi mot MI er rødhet, svie, stikkende fornemmelser, flassing eller skorpedannelse i huden.

** Dersom du knytter til symptomene til et bestemt produkt, slutt å bruke produktet. Dessverre kan det for mange forbrukere være vanskelig å finne ut hva de reagerer på, siden så mange produkter inneholder methylisothiazolinon (MI).

** Kontakt fastlegen din dersom du plages med ovennevnte symptomer. Slik kan du få henvisning til en hudspesialist. De kan teste om du er allergisk mot MI.

** Dersom det er bekreftet at du reagerer på MI, bør du unngå alle produkter som inneholder dette stoffet.

** Det anbefales ofte å behandle eksemet med kortisonkremer.

Dette svarte produsentene i mars:

Lilleborg om sine produkter (Zalo, Sun Light):

- Vi har løpende fokus på sammensetningen av våre produkter, inkludert preserveringsmidler, der vi tilstreber å bruke ingredienser som best mulig ivaretar forbrukersikkerhet og produktkvalitet. MI er et preserveringsmiddel som, i likhet med andre vanlige preserveringsmidler, er klassifisert allergifremkallende. Preserveringsmiddelets funksjon er å sikre at produktkvaliteten er ivaretatt inntil produktet er brukt opp og har derfor en viktig funksjon i produktet, sier kommunikasjonsrådgiver i Lilleborg, Anne Gjemdal.

Nivea om sine produkter (Våtservietter, dusjsåpe):

Nivea hevder at dusjsåpen VG har kjøpt på Rimi i Oslo er gammel, og at Nivea nå har fjernet MI fra sine produkter.

– Dette produktet har ikke inneholdt MI siden begynnelsen av 2014, sier Birgitta Melin i Nivea til VG.

P & G om sine produkter (Wella, Herbal Essences, Olay) :

– Sikkerhet for forbrukerne er grunnlaget for alt vi gjør. Vi har 700 forskere og tekniske eksperter. De sikrer at våre ingredienser og produkter er trygge. Vi prøver å begrense bruken av MI i våre produkter, sier Ebba Wallmén, kommunikasjonsrådgiver i P & G Nordic.

ICA om sine produkter (Oreon shampoo, håndsåpe og dusjsåpe):

– Vi er opptatt av at våre produkter skal være trygge å bruke. Vi har tatt kontakt med leverandøren for å diskutere problemstillingen rundt MI, sier senior kommunikasjonsrådgiver i ICA Norge, Lise Mette Kjellberg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder