SER FRISTENDE UT: Piller med narkotiske stoffer blir kamuflert som godteri. Dette bildet har blitt delt hyppig på Facebook de siste dagene. Foto: SKJERMDUMP ,

Bekymret for at barna skal få narkotika i Halloween-kurven

Dop kamufleres som godteri

Legemiddelverket: – Vært slike episoder i USA

Det blir produsert dop som ser ut som godteri. Et innlegg på Facebook om at disse kan bli gitt til barn skaper bekymringer.

Marie Moen Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Legemiddelverket sier at det hører til sjeldenhetene - men det kan skje at slikt blir lagt i barnas Halloween-kurver. Det har skjedd i USA.

– Barn er veldig følsomme for slike stoffer, og det kan gi kraftige virkninger. Det kan føre til overdose og dødsfall, sier medisinsk fagsjef Steinar Madsen i Legemiddelverket til VG.

Et Facebook-innlegg (se bildet ovenfor) om piller som ligner på søtsaker har blitt delt over 420.000 ganger de siste dagene. Dette skriver Facebook-brukeren i posten:

«Hvis barna dine får disse som Halloween-godteri, er DET IKKE GODTERI! Det er nye typer «ecstasy» og kan drepe barn gjennom overdose. Så, sjekk barnet ditt sitt godteri. Hvis du er i tvil, kast det ut.»

Bildet skal vise narkotika i sterke farger, med blant annet en Supermann-logo. Mannen som har lagt ut bilde er en Facebook-bruker fra Illinois.

Tusenvis av bekymrede amerikanske foreldre har kommentert Facebook-innlegget. «Jeg tror virkelig noen kan gjøre det» skriver blant annet en trebarnsmor. Også mange nordmenn har delt bildet, og skrevet advarsler.

Skal barna dine gå Halloween? Dette må du passe på!

Parti med 400 Supermann-piller i England

Ifølge Tollvesenet forekommer det at dop kamufleres som for eksempel godteri.

– Det er ikke ukjent at ecstasy og også andre typer narkotika blir kamuflert, sier pressekontakt Thore Simenstad i Tollvesenet til VG.

Tollvesenet har ikke mer informasjon om dette.

STORE MENGDER FUNNET I ENGLAND: Supermann-piller som kan ligne på godteri. Foto: SUFFOLK POLICE ,

Legemiddelverket sier at de også er kjent med dette. Tidligere i år ble det registrert dødsfall i Sverige, og nestendødsfall i Norge, som følge av piller med Supermann-logo, som kunne forveksles med søtsaker.

Politiet i England hadde funnet et parti med 400 av disse. Pillene ble solgt som ecstasy i blant annet Norge.

Sannheten er dog at dopet inneholder desto farligere stoff, PMMA. Det kan blant annet gi hjerterytmeforstyrrelser og organsvikt.

– Faren med PMMA er at det virker langsommere enn ecstasy og den er uforutsigbar. Derfor har det vært noen dødsfall som følge av dette, sier Madsen.

Les også: Forveksler giftige vaskemidler med godteri

– Sprø mennesker som gjør dette

Madsen forklarer at det har vært noen episoder i USA der det har blitt gitt narkotiske stoffer til barn på Halloween.

– Har norske foreldre noen grunn til å bekymre seg?

IKKE BEKYMRET: Medisinsk fagsjef Steinar Madsen i Legemiddelverket. Foto: Jørgen Braastad , VG

– Slike tilfeller hører til sjeldenhetene, men det er kjent. Det er sprø mennesker som gjør dette, så jeg tror ikke man skal bli altfor mistenksom i Norge. Men, det er klart at det skjer underlige ting. I nabolaget der vi bor har det vært en diskusjon om det bør være med en voksen når barna skal gå Halloween, sier han.

Det er flere eksempler på at narkotika blir kamuflert: I 2011 fant politiet i Texas over 2400 ecstasy-piller som så ut som søtsaker.

– Det produseres jo også dop som blir smuglet inn i Norge som sjokolade. Men det er som oftest for å forvirre tollmyndighetene, sier Madsen.

VG har vært i kontakt med Politidirektoratet og Oslo Politidistrikt, men de hadde ikke anledning til å kommentere saken.

Har du lest denne? Madonnas barn får prøve narkotika

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder